Ön tudja mikor kell szedni a kerti fűszernövényeket?

Címkék: fűszer , növény , Növénytermesztés , szedés
Ön tudja mikor kell szedni a kerti fűszernövényeket?

Ahhoz, hogy élvezhesse fűszernövényét, több részletre is figyelni kell a szedés során.

Az olyan fűszernövények, mint a metélőhagyma,  a menta, a kapor vagy éppen a koriander, gazdagítják és ízletessé teszik az ételeket. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhesse a fűszernövények aromáját és összetevőit, a legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt szedjük le őket – olvasható a Topagrar oldalán.


A fűszernövények kiváló kiegészítői ételeinknek – fotó: Pixabay

A leveleket és a zöld fűszernövényeket kora délután szedje. Olyan növények, amelyekről a leveleket vagy a leveleket és a szárakat használja fel, csak röviddel a virágzás előtt takarítsa be.

A betakarítás optimális időpontja kora délelőtt, amint a növények a harmattól megszáradnak.

Ez a szabály érvényes a következőkre:

  • metélőhagyma,
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • koriander,
  • majoránna,
  • citromfű,
  • kerti zsázsa,
  • menta,
  • rozmaring,
  • zsálya,
  • mezei sóska,
  • turbolya
  • és kakukkfű.

A napsütéses és száraz időben teljes virágzáskor szedhetők az ehető virágok (például, az árnika, a kamilla, a borágó, a sarkantyúka, a körömvirág vagy a bodza),

ezeket azonnal fel is kell használni.

A virágzó fűszernövényeket, mint a levendula, a borsfű vagy az orbáncfű a virágzás elején kell leszedni. A harmatnak fel kell száradnia.

A magtermések betakarítására a kora reggeli időszak alkalmas. A magtermésűeknek

  • az édesköménynek,
  • a köménynek
  • vagy a mustárnak

betakarításakor a magoknak érettnek kell lenniük,

de nem olyan érettnek, hogy a szedés során kiperegjenek.

Nem mindig könnyű eltalálni a megfelelő időpontot. Az érett magokat a beszáradó magszárról lehet felismerni. Ha kétségei vannak, akkor jobb, ha egy kicsit korábban takarítja be a termést, mint, hogy túl későn szüreteljen.

A magtermés betakarításának optimális ideje a kora reggel, mert az érett, harmatos magszáraknál kevesebb a magveszteség.

A gyökérfűszereknél, mint a macskagyökér, a torma vagy a petrezselyemgyökér, a növényeket a nyugalmi periódus alatt takarítják be. Késő ősszel vagy kora tavasszal kiássák és alaposan lemossák őket.

agrarvilag.hu



Szerző
avszerk2

Dátum
2018-08-16


Kapcsolódó cikkek
Egyre több nagyvárosban kezdenek el paradicsomot termeszteni

Egyre több nagyvárosban kezdenek el paradicsomot termeszteni

Ahhoz, hogy élvezhesse fűszernövényét, több részletre is figyelni kell a szedés során.
Az olyan fűszernövények, mint a metélőhagyma,  a menta, a kapor vagy éppen a koriander, gazdagítják és ízletessé teszik az ételeket. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhesse a fűszernövények aromáját és összetevőit, a legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt szedjük le őket - olvasható a Topagrar oldalán.

A fűszernövények kiváló kiegészítői ételeinknek - fotó: Pixabay

A leveleket és a zöld fűszernövényeket kora délután szedje. Olyan növények, amelyekről a leveleket vagy a leveleket és a szárakat használja fel, csak röviddel a virágzás előtt takarítsa be. A betakarítás optimális időpontja kora délelőtt, amint a növények a harmattól megszáradnak. Ez a szabály érvényes a következőkre:
  • metélőhagyma,
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • koriander,
  • majoránna,
  • citromfű,
  • kerti zsázsa,
  • menta,
  • rozmaring,
  • zsálya,
  • mezei sóska,
  • turbolya
  • és kakukkfű.
A napsütéses és száraz időben teljes virágzáskor szedhetők az ehető virágok (például, az árnika, a kamilla, a borágó, a sarkantyúka, a körömvirág vagy a bodza), ezeket azonnal fel is kell használni. A virágzó fűszernövényeket, mint a levendula, a borsfű vagy az orbáncfű a virágzás elején kell leszedni. A harmatnak fel kell száradnia. A magtermések betakarítására a kora reggeli időszak alkalmas. A magtermésűeknek
  • az édesköménynek,
  • a köménynek
  • vagy a mustárnak
betakarításakor a magoknak érettnek kell lenniük, de nem olyan érettnek, hogy a szedés során kiperegjenek. Nem mindig könnyű eltalálni a megfelelő időpontot. Az érett magokat a beszáradó magszárról lehet felismerni. Ha kétségei vannak, akkor jobb, ha egy kicsit korábban takarítja be a termést, mint, hogy túl későn szüreteljen. A magtermés betakarításának optimális ideje a kora reggel, mert az érett, harmatos magszáraknál kevesebb a magveszteség. A gyökérfűszereknél, mint a macskagyökér, a torma vagy a petrezselyemgyökér, a növényeket a nyugalmi periódus alatt takarítják be. Késő ősszel vagy kora tavasszal kiássák és alaposan lemossák őket. agrarvilag.hu
Összefogás a jövőért

Összefogás a jövőért

Ahhoz, hogy élvezhesse fűszernövényét, több részletre is figyelni kell a szedés során.
Az olyan fűszernövények, mint a metélőhagyma,  a menta, a kapor vagy éppen a koriander, gazdagítják és ízletessé teszik az ételeket. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhesse a fűszernövények aromáját és összetevőit, a legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt szedjük le őket - olvasható a Topagrar oldalán.

A fűszernövények kiváló kiegészítői ételeinknek - fotó: Pixabay

A leveleket és a zöld fűszernövényeket kora délután szedje. Olyan növények, amelyekről a leveleket vagy a leveleket és a szárakat használja fel, csak röviddel a virágzás előtt takarítsa be. A betakarítás optimális időpontja kora délelőtt, amint a növények a harmattól megszáradnak. Ez a szabály érvényes a következőkre:
  • metélőhagyma,
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • koriander,
  • majoránna,
  • citromfű,
  • kerti zsázsa,
  • menta,
  • rozmaring,
  • zsálya,
  • mezei sóska,
  • turbolya
  • és kakukkfű.
A napsütéses és száraz időben teljes virágzáskor szedhetők az ehető virágok (például, az árnika, a kamilla, a borágó, a sarkantyúka, a körömvirág vagy a bodza), ezeket azonnal fel is kell használni. A virágzó fűszernövényeket, mint a levendula, a borsfű vagy az orbáncfű a virágzás elején kell leszedni. A harmatnak fel kell száradnia. A magtermések betakarítására a kora reggeli időszak alkalmas. A magtermésűeknek
  • az édesköménynek,
  • a köménynek
  • vagy a mustárnak
betakarításakor a magoknak érettnek kell lenniük, de nem olyan érettnek, hogy a szedés során kiperegjenek. Nem mindig könnyű eltalálni a megfelelő időpontot. Az érett magokat a beszáradó magszárról lehet felismerni. Ha kétségei vannak, akkor jobb, ha egy kicsit korábban takarítja be a termést, mint, hogy túl későn szüreteljen. A magtermés betakarításának optimális ideje a kora reggel, mert az érett, harmatos magszáraknál kevesebb a magveszteség. A gyökérfűszereknél, mint a macskagyökér, a torma vagy a petrezselyemgyökér, a növényeket a nyugalmi periódus alatt takarítják be. Késő ősszel vagy kora tavasszal kiássák és alaposan lemossák őket. agrarvilag.hu
Vigyáznak ránk a 100 éves tölgyfák

Vigyáznak ránk a 100 éves tölgyfák

Ahhoz, hogy élvezhesse fűszernövényét, több részletre is figyelni kell a szedés során.
Az olyan fűszernövények, mint a metélőhagyma,  a menta, a kapor vagy éppen a koriander, gazdagítják és ízletessé teszik az ételeket. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhesse a fűszernövények aromáját és összetevőit, a legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt szedjük le őket - olvasható a Topagrar oldalán.

A fűszernövények kiváló kiegészítői ételeinknek - fotó: Pixabay

A leveleket és a zöld fűszernövényeket kora délután szedje. Olyan növények, amelyekről a leveleket vagy a leveleket és a szárakat használja fel, csak röviddel a virágzás előtt takarítsa be. A betakarítás optimális időpontja kora délelőtt, amint a növények a harmattól megszáradnak. Ez a szabály érvényes a következőkre:
  • metélőhagyma,
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • koriander,
  • majoránna,
  • citromfű,
  • kerti zsázsa,
  • menta,
  • rozmaring,
  • zsálya,
  • mezei sóska,
  • turbolya
  • és kakukkfű.
A napsütéses és száraz időben teljes virágzáskor szedhetők az ehető virágok (például, az árnika, a kamilla, a borágó, a sarkantyúka, a körömvirág vagy a bodza), ezeket azonnal fel is kell használni. A virágzó fűszernövényeket, mint a levendula, a borsfű vagy az orbáncfű a virágzás elején kell leszedni. A harmatnak fel kell száradnia. A magtermések betakarítására a kora reggeli időszak alkalmas. A magtermésűeknek
  • az édesköménynek,
  • a köménynek
  • vagy a mustárnak
betakarításakor a magoknak érettnek kell lenniük, de nem olyan érettnek, hogy a szedés során kiperegjenek. Nem mindig könnyű eltalálni a megfelelő időpontot. Az érett magokat a beszáradó magszárról lehet felismerni. Ha kétségei vannak, akkor jobb, ha egy kicsit korábban takarítja be a termést, mint, hogy túl későn szüreteljen. A magtermés betakarításának optimális ideje a kora reggel, mert az érett, harmatos magszáraknál kevesebb a magveszteség. A gyökérfűszereknél, mint a macskagyökér, a torma vagy a petrezselyemgyökér, a növényeket a nyugalmi periódus alatt takarítják be. Késő ősszel vagy kora tavasszal kiássák és alaposan lemossák őket. agrarvilag.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.