A bodzatermelők is bajban vannak

Címkék: bodza , Csizmadia György , felvásárlási ár , gyümölcs
A bodzatermelők is bajban vannak

Nemcsak az almatermelők vannak gondban, ha a felvásárlási árakról van szó. A bodzatermelők hazai helyzetéről Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. menedzsere beszélt az agrarvilag.hu-nak.


Csizmadia György- fotó: agrotrend.hu

– A hazai bodzatermesztés 20 éves múltra tekint vissza, az idei árak pedig pont olyanok, mint a kezdetekkor, csak akkor még jövedelmezőnek számítottak. Manapság mire elég az 50-60 Ft?

– Sajnos nem sok mindenre. A szedő díja 20-30 Ft, ehhez jön hozzá a rakodók és a gépek költségei, és ha még kamionra kell rakni, akkor a szállítás is. Jó, ha kijövünk 35-40 Ft-ból a szürettel.

– Így 10-20 Ft marad a művelésre. Ez mire elég?

– Nos, 8-10 tonnás termésnél ez 100-200 ezer Ft. Csak a növényvédelem és tápanyag-utánpótlás költsége 100 ezer Ft. A metszés is közel ennyibe kerül és ott van az éves ápolás, zúzás, kaszálás és a talajmunka költsége.

Tehát a termelő nem kapja vissza azt a pénzt sem, amit idén ráköltött.

– A támogatások nem tudnak segíteni?

– Azért az vicc, hogy a vevők bekalkulálják a kapható támogatásokat. De ez van, aki pedig nem kapja meg, az így járt. Bármennyire is szomorúan hangzik: ez egy túlélőverseny.

– De mire lesz elég a megkapott pénz?

– Ami elhagyható, az el lesz hagyva, de ez minden más ágazatra is igaz. Például nem lesz műtrágyázás, elmarad a lemosó permetezés és így tovább. A bodzaültetvény a többi ültetvénnyel ellentétben 1-2 év alatt úgy leül, hogy termése csak a harmada lesz a korábbiaknak.

– Végül is sok a termés, mondhatnánk cinikusan….

– Igen, nagyon túl lett telepítve. Ma csak minden harmadik hektár termése kell a piacnak. Idén viszont, annak ellenére, hogy olcsó, mégsem kell annyi. Nem tudni, ennek mi az oka, de általánosságban igaz. Olyan alacsony idén mindennek az ára, hogy hihetetlen. A meggy 30-40 Ft-ja volt az alja, de a feketeribizlit is említhetnénk. Persze ezek géppel is szüretelhetőek.

– Mi a megoldás?

– Őszintén, nincs megoldás. Kevesebb termés kell, mint amennyi terem. Aki nem bírja, annak elfogy a pénze, a kedve és kivágja.


Számos jótékony hatása van a gyümölcsnek – fotó: Csizmadia György

– És az összefogás?

– 2003-ban minden termelő ugyanannyit kapott a bodzájáért. Akkor ezt aBodzatermelők Értékesítő Szövetkezete (Botész) megoldotta, de nem volt jó! A termelők inkább mentek a maguk feje után, így ma már a Botész csak árnyéka önmagának. Igaz a termésmennyiségük ma is annyi, mint 15 éve, csak ma ez a piac 10-15 %-a, ez pedig már semmiben sem meghatározó.

Nézzünk egy utópiát: minden termelő fent hagyná a termése felét koordináltan. Elképzelhető ez?

– Hát igen, ez Magyarország utópiája, de mégis mi a jövőkép?

– Én azt gondolom, először az osztrákok, németek lesznek nagy bajban, ott van körülbelül 8000 tonnás termés, másrészt van már ukrán, szerb és lengyel bodza. Ez is 1-3 ezer tonna. De a magyar termés idén akár 30 ezer tonna is lehet, miközben a világ összes igénye nem több ennél.

– És a piackutatás?

– A mi cégünk többfelé keresi a piaci lehetőségeket, Kazahsztán, Japán és Kína felé is nyitottunk. Tavaly Kínába például eladtunk 400 tonnát! Van benne potenciál, hiszen ott még sok a mesterséges színezőanyag az élelmiszerekben.

Ez viszont egy hosszú folyamat, s ráadásul ezt azon cégeknek kellene csinálni, akik színsűrítményt állítanak elő.

– Valóban miért is kell ennyi bodza?

– Elsősorban a színe miatt: a vörös festékanyag ebben a gyümölcsben a legmagasabb. Például a gumicukor vörös színű macija is bodzával van festve. De benne van a joghurtokban, vagy épp a fagyikban is. A funkcionális élelmiszerpiac nagyon kicsi. Az Egyesült Államokból érdeklődtek egy szállítmány iránt. Nem becsüljük le a kicsi 20 tonnát, de ez piszok lassú munka.

– A világháló tele van bodza termékekkel és cikkekkel, amelyek megírják, hogy milyen egészséges, milyen magas a C-vitamin tartalma és hat a vírusok ellen is, főleg a megfázásos időszakban.

– Valóban, sőt rengeteg kutatás is folyik, az egyik konferencia egy hétig csak erről szólt. Agyvérzés utáni rehabilitáció, influenza elleni védőhatás, vérképzési problémák, terhes anyák vashiánya és még sorolhatnám azokat az egészségügyi gondokat, amire jó hatással lehet. Dolgozunk egy ilyen termékkör előállításán is. Viszont a fogyasztók tudatformálása és az információátadás óriási munka.

agrarvilag.huSzerző
avszerk2

Dátum
2018-08-14


Kapcsolódó cikkek
Egyre több nagyvárosban kezdenek el paradicsomot termeszteni

Egyre több nagyvárosban kezdenek el paradicsomot termeszteni

Nemcsak az almatermelők vannak gondban, ha a felvásárlási árakról van szó. A bodzatermelők hazai helyzetéről Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. menedzsere beszélt az agrarvilag.hu-nak.

Csizmadia György- fotó: agrotrend.hu

- A hazai bodzatermesztés 20 éves múltra tekint vissza, az idei árak pedig pont olyanok, mint a kezdetekkor, csak akkor még jövedelmezőnek számítottak. Manapság mire elég az 50-60 Ft? - Sajnos nem sok mindenre. A szedő díja 20-30 Ft, ehhez jön hozzá a rakodók és a gépek költségei, és ha még kamionra kell rakni, akkor a szállítás is. Jó, ha kijövünk 35-40 Ft-ból a szürettel. - Így 10-20 Ft marad a művelésre. Ez mire elég? - Nos, 8-10 tonnás termésnél ez 100-200 ezer Ft. Csak a növényvédelem és tápanyag-utánpótlás költsége 100 ezer Ft. A metszés is közel ennyibe kerül és ott van az éves ápolás, zúzás, kaszálás és a talajmunka költsége. Tehát a termelő nem kapja vissza azt a pénzt sem, amit idén ráköltött. - A támogatások nem tudnak segíteni? - Azért az vicc, hogy a vevők bekalkulálják a kapható támogatásokat. De ez van, aki pedig nem kapja meg, az így járt. Bármennyire is szomorúan hangzik: ez egy túlélőverseny. - De mire lesz elég a megkapott pénz? - Ami elhagyható, az el lesz hagyva, de ez minden más ágazatra is igaz. Például nem lesz műtrágyázás, elmarad a lemosó permetezés és így tovább. A bodzaültetvény a többi ültetvénnyel ellentétben 1-2 év alatt úgy leül, hogy termése csak a harmada lesz a korábbiaknak. - Végül is sok a termés, mondhatnánk cinikusan.... - Igen, nagyon túl lett telepítve. Ma csak minden harmadik hektár termése kell a piacnak. Idén viszont, annak ellenére, hogy olcsó, mégsem kell annyi. Nem tudni, ennek mi az oka, de általánosságban igaz. Olyan alacsony idén mindennek az ára, hogy hihetetlen. A meggy 30-40 Ft-ja volt az alja, de a feketeribizlit is említhetnénk. Persze ezek géppel is szüretelhetőek. - Mi a megoldás? - Őszintén, nincs megoldás. Kevesebb termés kell, mint amennyi terem. Aki nem bírja, annak elfogy a pénze, a kedve és kivágja.

Számos jótékony hatása van a gyümölcsnek - fotó: Csizmadia György

- És az összefogás? - 2003-ban minden termelő ugyanannyit kapott a bodzájáért. Akkor ezt aBodzatermelők Értékesítő Szövetkezete (Botész) megoldotta, de nem volt jó! A termelők inkább mentek a maguk feje után, így ma már a Botész csak árnyéka önmagának. Igaz a termésmennyiségük ma is annyi, mint 15 éve, csak ma ez a piac 10-15 %-a, ez pedig már semmiben sem meghatározó. Nézzünk egy utópiát: minden termelő fent hagyná a termése felét koordináltan. Elképzelhető ez? - Hát igen, ez Magyarország utópiája, de mégis mi a jövőkép? - Én azt gondolom, először az osztrákok, németek lesznek nagy bajban, ott van körülbelül 8000 tonnás termés, másrészt van már ukrán, szerb és lengyel bodza. Ez is 1-3 ezer tonna. De a magyar termés idén akár 30 ezer tonna is lehet, miközben a világ összes igénye nem több ennél. - És a piackutatás? - A mi cégünk többfelé keresi a piaci lehetőségeket, Kazahsztán, Japán és Kína felé is nyitottunk. Tavaly Kínába például eladtunk 400 tonnát! Van benne potenciál, hiszen ott még sok a mesterséges színezőanyag az élelmiszerekben. Ez viszont egy hosszú folyamat, s ráadásul ezt azon cégeknek kellene csinálni, akik színsűrítményt állítanak elő. - Valóban miért is kell ennyi bodza? - Elsősorban a színe miatt: a vörös festékanyag ebben a gyümölcsben a legmagasabb. Például a gumicukor vörös színű macija is bodzával van festve. De benne van a joghurtokban, vagy épp a fagyikban is. A funkcionális élelmiszerpiac nagyon kicsi. Az Egyesült Államokból érdeklődtek egy szállítmány iránt. Nem becsüljük le a kicsi 20 tonnát, de ez piszok lassú munka. - A világháló tele van bodza termékekkel és cikkekkel, amelyek megírják, hogy milyen egészséges, milyen magas a C-vitamin tartalma és hat a vírusok ellen is, főleg a megfázásos időszakban. - Valóban, sőt rengeteg kutatás is folyik, az egyik konferencia egy hétig csak erről szólt. Agyvérzés utáni rehabilitáció, influenza elleni védőhatás, vérképzési problémák, terhes anyák vashiánya és még sorolhatnám azokat az egészségügyi gondokat, amire jó hatással lehet. Dolgozunk egy ilyen termékkör előállításán is. Viszont a fogyasztók tudatformálása és az információátadás óriási munka. agrarvilag.hu
Összefogás a jövőért

Összefogás a jövőért

Nemcsak az almatermelők vannak gondban, ha a felvásárlási árakról van szó. A bodzatermelők hazai helyzetéről Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. menedzsere beszélt az agrarvilag.hu-nak.

Csizmadia György- fotó: agrotrend.hu

- A hazai bodzatermesztés 20 éves múltra tekint vissza, az idei árak pedig pont olyanok, mint a kezdetekkor, csak akkor még jövedelmezőnek számítottak. Manapság mire elég az 50-60 Ft? - Sajnos nem sok mindenre. A szedő díja 20-30 Ft, ehhez jön hozzá a rakodók és a gépek költségei, és ha még kamionra kell rakni, akkor a szállítás is. Jó, ha kijövünk 35-40 Ft-ból a szürettel. - Így 10-20 Ft marad a művelésre. Ez mire elég? - Nos, 8-10 tonnás termésnél ez 100-200 ezer Ft. Csak a növényvédelem és tápanyag-utánpótlás költsége 100 ezer Ft. A metszés is közel ennyibe kerül és ott van az éves ápolás, zúzás, kaszálás és a talajmunka költsége. Tehát a termelő nem kapja vissza azt a pénzt sem, amit idén ráköltött. - A támogatások nem tudnak segíteni? - Azért az vicc, hogy a vevők bekalkulálják a kapható támogatásokat. De ez van, aki pedig nem kapja meg, az így járt. Bármennyire is szomorúan hangzik: ez egy túlélőverseny. - De mire lesz elég a megkapott pénz? - Ami elhagyható, az el lesz hagyva, de ez minden más ágazatra is igaz. Például nem lesz műtrágyázás, elmarad a lemosó permetezés és így tovább. A bodzaültetvény a többi ültetvénnyel ellentétben 1-2 év alatt úgy leül, hogy termése csak a harmada lesz a korábbiaknak. - Végül is sok a termés, mondhatnánk cinikusan.... - Igen, nagyon túl lett telepítve. Ma csak minden harmadik hektár termése kell a piacnak. Idén viszont, annak ellenére, hogy olcsó, mégsem kell annyi. Nem tudni, ennek mi az oka, de általánosságban igaz. Olyan alacsony idén mindennek az ára, hogy hihetetlen. A meggy 30-40 Ft-ja volt az alja, de a feketeribizlit is említhetnénk. Persze ezek géppel is szüretelhetőek. - Mi a megoldás? - Őszintén, nincs megoldás. Kevesebb termés kell, mint amennyi terem. Aki nem bírja, annak elfogy a pénze, a kedve és kivágja.

Számos jótékony hatása van a gyümölcsnek - fotó: Csizmadia György

- És az összefogás? - 2003-ban minden termelő ugyanannyit kapott a bodzájáért. Akkor ezt aBodzatermelők Értékesítő Szövetkezete (Botész) megoldotta, de nem volt jó! A termelők inkább mentek a maguk feje után, így ma már a Botész csak árnyéka önmagának. Igaz a termésmennyiségük ma is annyi, mint 15 éve, csak ma ez a piac 10-15 %-a, ez pedig már semmiben sem meghatározó. Nézzünk egy utópiát: minden termelő fent hagyná a termése felét koordináltan. Elképzelhető ez? - Hát igen, ez Magyarország utópiája, de mégis mi a jövőkép? - Én azt gondolom, először az osztrákok, németek lesznek nagy bajban, ott van körülbelül 8000 tonnás termés, másrészt van már ukrán, szerb és lengyel bodza. Ez is 1-3 ezer tonna. De a magyar termés idén akár 30 ezer tonna is lehet, miközben a világ összes igénye nem több ennél. - És a piackutatás? - A mi cégünk többfelé keresi a piaci lehetőségeket, Kazahsztán, Japán és Kína felé is nyitottunk. Tavaly Kínába például eladtunk 400 tonnát! Van benne potenciál, hiszen ott még sok a mesterséges színezőanyag az élelmiszerekben. Ez viszont egy hosszú folyamat, s ráadásul ezt azon cégeknek kellene csinálni, akik színsűrítményt állítanak elő. - Valóban miért is kell ennyi bodza? - Elsősorban a színe miatt: a vörös festékanyag ebben a gyümölcsben a legmagasabb. Például a gumicukor vörös színű macija is bodzával van festve. De benne van a joghurtokban, vagy épp a fagyikban is. A funkcionális élelmiszerpiac nagyon kicsi. Az Egyesült Államokból érdeklődtek egy szállítmány iránt. Nem becsüljük le a kicsi 20 tonnát, de ez piszok lassú munka. - A világháló tele van bodza termékekkel és cikkekkel, amelyek megírják, hogy milyen egészséges, milyen magas a C-vitamin tartalma és hat a vírusok ellen is, főleg a megfázásos időszakban. - Valóban, sőt rengeteg kutatás is folyik, az egyik konferencia egy hétig csak erről szólt. Agyvérzés utáni rehabilitáció, influenza elleni védőhatás, vérképzési problémák, terhes anyák vashiánya és még sorolhatnám azokat az egészségügyi gondokat, amire jó hatással lehet. Dolgozunk egy ilyen termékkör előállításán is. Viszont a fogyasztók tudatformálása és az információátadás óriási munka. agrarvilag.hu
Vigyáznak ránk a 100 éves tölgyfák

Vigyáznak ránk a 100 éves tölgyfák

Nemcsak az almatermelők vannak gondban, ha a felvásárlási árakról van szó. A bodzatermelők hazai helyzetéről Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. menedzsere beszélt az agrarvilag.hu-nak.

Csizmadia György- fotó: agrotrend.hu

- A hazai bodzatermesztés 20 éves múltra tekint vissza, az idei árak pedig pont olyanok, mint a kezdetekkor, csak akkor még jövedelmezőnek számítottak. Manapság mire elég az 50-60 Ft? - Sajnos nem sok mindenre. A szedő díja 20-30 Ft, ehhez jön hozzá a rakodók és a gépek költségei, és ha még kamionra kell rakni, akkor a szállítás is. Jó, ha kijövünk 35-40 Ft-ból a szürettel. - Így 10-20 Ft marad a művelésre. Ez mire elég? - Nos, 8-10 tonnás termésnél ez 100-200 ezer Ft. Csak a növényvédelem és tápanyag-utánpótlás költsége 100 ezer Ft. A metszés is közel ennyibe kerül és ott van az éves ápolás, zúzás, kaszálás és a talajmunka költsége. Tehát a termelő nem kapja vissza azt a pénzt sem, amit idén ráköltött. - A támogatások nem tudnak segíteni? - Azért az vicc, hogy a vevők bekalkulálják a kapható támogatásokat. De ez van, aki pedig nem kapja meg, az így járt. Bármennyire is szomorúan hangzik: ez egy túlélőverseny. - De mire lesz elég a megkapott pénz? - Ami elhagyható, az el lesz hagyva, de ez minden más ágazatra is igaz. Például nem lesz műtrágyázás, elmarad a lemosó permetezés és így tovább. A bodzaültetvény a többi ültetvénnyel ellentétben 1-2 év alatt úgy leül, hogy termése csak a harmada lesz a korábbiaknak. - Végül is sok a termés, mondhatnánk cinikusan.... - Igen, nagyon túl lett telepítve. Ma csak minden harmadik hektár termése kell a piacnak. Idén viszont, annak ellenére, hogy olcsó, mégsem kell annyi. Nem tudni, ennek mi az oka, de általánosságban igaz. Olyan alacsony idén mindennek az ára, hogy hihetetlen. A meggy 30-40 Ft-ja volt az alja, de a feketeribizlit is említhetnénk. Persze ezek géppel is szüretelhetőek. - Mi a megoldás? - Őszintén, nincs megoldás. Kevesebb termés kell, mint amennyi terem. Aki nem bírja, annak elfogy a pénze, a kedve és kivágja.

Számos jótékony hatása van a gyümölcsnek - fotó: Csizmadia György

- És az összefogás? - 2003-ban minden termelő ugyanannyit kapott a bodzájáért. Akkor ezt aBodzatermelők Értékesítő Szövetkezete (Botész) megoldotta, de nem volt jó! A termelők inkább mentek a maguk feje után, így ma már a Botész csak árnyéka önmagának. Igaz a termésmennyiségük ma is annyi, mint 15 éve, csak ma ez a piac 10-15 %-a, ez pedig már semmiben sem meghatározó. Nézzünk egy utópiát: minden termelő fent hagyná a termése felét koordináltan. Elképzelhető ez? - Hát igen, ez Magyarország utópiája, de mégis mi a jövőkép? - Én azt gondolom, először az osztrákok, németek lesznek nagy bajban, ott van körülbelül 8000 tonnás termés, másrészt van már ukrán, szerb és lengyel bodza. Ez is 1-3 ezer tonna. De a magyar termés idén akár 30 ezer tonna is lehet, miközben a világ összes igénye nem több ennél. - És a piackutatás? - A mi cégünk többfelé keresi a piaci lehetőségeket, Kazahsztán, Japán és Kína felé is nyitottunk. Tavaly Kínába például eladtunk 400 tonnát! Van benne potenciál, hiszen ott még sok a mesterséges színezőanyag az élelmiszerekben. Ez viszont egy hosszú folyamat, s ráadásul ezt azon cégeknek kellene csinálni, akik színsűrítményt állítanak elő. - Valóban miért is kell ennyi bodza? - Elsősorban a színe miatt: a vörös festékanyag ebben a gyümölcsben a legmagasabb. Például a gumicukor vörös színű macija is bodzával van festve. De benne van a joghurtokban, vagy épp a fagyikban is. A funkcionális élelmiszerpiac nagyon kicsi. Az Egyesült Államokból érdeklődtek egy szállítmány iránt. Nem becsüljük le a kicsi 20 tonnát, de ez piszok lassú munka. - A világháló tele van bodza termékekkel és cikkekkel, amelyek megírják, hogy milyen egészséges, milyen magas a C-vitamin tartalma és hat a vírusok ellen is, főleg a megfázásos időszakban. - Valóban, sőt rengeteg kutatás is folyik, az egyik konferencia egy hétig csak erről szólt. Agyvérzés utáni rehabilitáció, influenza elleni védőhatás, vérképzési problémák, terhes anyák vashiánya és még sorolhatnám azokat az egészségügyi gondokat, amire jó hatással lehet. Dolgozunk egy ilyen termékkör előállításán is. Viszont a fogyasztók tudatformálása és az információátadás óriási munka. agrarvilag.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.