Vigyázzon, hogy milyen tököt fogyaszt!

Címkék: dísztök , élelmiszer-minőség , Halloween , nébih , tök
Vigyázzon, hogy milyen tököt fogyaszt!

Az őszi időszakban a hazai piacokon és áruházakban is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék, amelyek egyes esetekben gyomorgörcsöt, hányását, hasmenést és kiszáradást is okozhatnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz – olvasható a hivatal oldalán.


Nem mindegyik tök ehető – fotó: Pixabay

Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől,

Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma:

elemzésük során az elmúlt 5 évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre növekvő tendenciát mutat.

Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak.

A megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta.

Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloween-hoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek.

A Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween időszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat.

Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan.

agrarvilag.hu



Szerző
avszerk2

Dátum
2018-10-10


Kapcsolódó cikkek
A sertéspestis ellen tüntettek a lengyel gazdák

A sertéspestis ellen tüntettek a lengyel gazdák

Az őszi időszakban a hazai piacokon és áruházakban is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék, amelyek egyes esetekben gyomorgörcsöt, hányását, hasmenést és kiszáradást is okozhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz - olvasható a hivatal oldalán.

Nem mindegyik tök ehető - fotó: Pixabay

Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma: elemzésük során az elmúlt 5 évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre növekvő tendenciát mutat. Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak. A megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloween-hoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek. A Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween időszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan. agrarvilag.hu
Ismerje meg a Kossuth-díjas Dutra traktor történetét

Ismerje meg a Kossuth-díjas Dutra traktor történetét

Az őszi időszakban a hazai piacokon és áruházakban is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék, amelyek egyes esetekben gyomorgörcsöt, hányását, hasmenést és kiszáradást is okozhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz - olvasható a hivatal oldalán.

Nem mindegyik tök ehető - fotó: Pixabay

Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma: elemzésük során az elmúlt 5 évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre növekvő tendenciát mutat. Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak. A megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloween-hoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek. A Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween időszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan. agrarvilag.hu
Jól teljesített az őszi mézkampány

Jól teljesített az őszi mézkampány

Az őszi időszakban a hazai piacokon és áruházakban is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék, amelyek egyes esetekben gyomorgörcsöt, hányását, hasmenést és kiszáradást is okozhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz - olvasható a hivatal oldalán.

Nem mindegyik tök ehető - fotó: Pixabay

Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma: elemzésük során az elmúlt 5 évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre növekvő tendenciát mutat. Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak. A megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloween-hoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek. A Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween időszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan. agrarvilag.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.