Somogyban vigyáznak a borok jó hírére

Címkék: Balaton , bor , borászat , Somogy
Somogyban vigyáznak a borok jó hírére

Csak hegyközségi útlevéllel mehetnek a dél-balatoni borok a különböző fesztiválokra vagy más szakmai, turisztikai rendezvényekre – jelentette ki a II. Somogyi borfesztivál sajtótájékoztatóján a Boglári borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, D. Bujdosó Ferenc.

Ahogy arról a Magyar Idők beszámolt weboldalán, egyre több dél-balatoni borász érdeklődik a közösségi rendezvényeken, tematikus borkóstolókon, bor­ünnepeken, fesztiválokon való részvétel feltételei iránt, ezért is döntöttek úgy – a borvidék jó hírének megőrzéséért –, hogy kéthetente minősítik, tesztelik a rendezvényekre szánt borokat.

A szakember úgy látja, a szőlősgazdák kíváncsiak más borászok véleményére, a bírálatok nem szülnek sértődöttséget, elfogadják a kritikát.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke úgy látja:

véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy a Dél-Somogyban termett kiváló minőségű szőlő hetven százalékát kivigyék a megyéből, és silány bor készüljön belőle.

– Helyi, közösségi feldolgozóra volna szükség, amelyhez állami támogatást is igényelnénk – szögezte le az agrárkamarai vezető.

A június 7–10. közötti somogyi borfesztivál turisztikai jelentősége is egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakember szerint. A tavaly első alkalommal Kaposvárott tartott fesztiválon 16 dél-balatoni pincészet mutatta be termékeit, az ideire 19 jelentkezett.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte:

a megyei önkormányzat nemrég kialakított pincéjében ötszáz palack bort tárolnak majd a dél-balatoni nedűk hazai és nemzetközi népszerűsítésére.

A borfesztiválon az idén is megmérethetik magukat a megye pincészetei, hiszen ez alkalommal is megválasztják Somogy borát.

A szervezők valamennyi somogyi hegyköz­ségből várják a borászatok nevezését. A pincészetek olyan 2015-ös, 2016-os vagy 2017-es évjáratú palackozott vagy palackozásra alkalmas, hordóban tárolt, forgalombahozatali engedéllyel rendelkező borokkal nevezhetnek, amelyeket már hegyközségi szinten minősítettek.

 agrarvilag.hu / magyaridok.hu


Szerző
avszerkeszto

Dátum
2018-05-21


Kapcsolódó cikkek
Előre a magyar kézműves sajtokért

Előre a magyar kézműves sajtokért

Csak hegyközségi útlevéllel mehetnek a dél-balatoni borok a különböző fesztiválokra vagy más szakmai, turisztikai rendezvényekre – jelentette ki a II. Somogyi borfesztivál sajtótájékoztatóján a Boglári borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, D. Bujdosó Ferenc. Ahogy arról a Magyar Idők beszámolt weboldalán, egyre több dél-balatoni borász érdeklődik a közösségi rendezvényeken, tematikus borkóstolókon, bor­ünnepeken, fesztiválokon való részvétel feltételei iránt, ezért is döntöttek úgy – a borvidék jó hírének megőrzéséért –, hogy kéthetente minősítik, tesztelik a rendezvényekre szánt borokat. A szakember úgy látja, a szőlősgazdák kíváncsiak más borászok véleményére, a bírálatok nem szülnek sértődöttséget, elfogadják a kritikát. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke úgy látja:

véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy a Dél-Somogyban termett kiváló minőségű szőlő hetven százalékát kivigyék a megyéből, és silány bor készüljön belőle.

– Helyi, közösségi feldolgozóra volna szükség, amelyhez állami támogatást is igényelnénk – szögezte le az agrárkamarai vezető. A június 7–10. közötti somogyi borfesztivál turisztikai jelentősége is egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakember szerint. A tavaly első alkalommal Kaposvárott tartott fesztiválon 16 dél-balatoni pincészet mutatta be termékeit, az ideire 19 jelentkezett. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte:

a megyei önkormányzat nemrég kialakított pincéjében ötszáz palack bort tárolnak majd a dél-balatoni nedűk hazai és nemzetközi népszerűsítésére.

A borfesztiválon az idén is megmérethetik magukat a megye pincészetei, hiszen ez alkalommal is megválasztják Somogy borát. A szervezők valamennyi somogyi hegyköz­ségből várják a borászatok nevezését. A pincészetek olyan 2015-ös, 2016-os vagy 2017-es évjáratú palackozott vagy palackozásra alkalmas, hordóban tárolt, forgalombahozatali engedéllyel rendelkező borokkal nevezhetnek, amelyeket már hegyközségi szinten minősítettek.
 agrarvilag.hu / magyaridok.hu
Ezt a bort kóstolhatják majd az Országház látogatói

Ezt a bort kóstolhatják majd az Országház látogatói

Csak hegyközségi útlevéllel mehetnek a dél-balatoni borok a különböző fesztiválokra vagy más szakmai, turisztikai rendezvényekre – jelentette ki a II. Somogyi borfesztivál sajtótájékoztatóján a Boglári borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, D. Bujdosó Ferenc. Ahogy arról a Magyar Idők beszámolt weboldalán, egyre több dél-balatoni borász érdeklődik a közösségi rendezvényeken, tematikus borkóstolókon, bor­ünnepeken, fesztiválokon való részvétel feltételei iránt, ezért is döntöttek úgy – a borvidék jó hírének megőrzéséért –, hogy kéthetente minősítik, tesztelik a rendezvényekre szánt borokat. A szakember úgy látja, a szőlősgazdák kíváncsiak más borászok véleményére, a bírálatok nem szülnek sértődöttséget, elfogadják a kritikát. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke úgy látja:

véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy a Dél-Somogyban termett kiváló minőségű szőlő hetven százalékát kivigyék a megyéből, és silány bor készüljön belőle.

– Helyi, közösségi feldolgozóra volna szükség, amelyhez állami támogatást is igényelnénk – szögezte le az agrárkamarai vezető. A június 7–10. közötti somogyi borfesztivál turisztikai jelentősége is egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakember szerint. A tavaly első alkalommal Kaposvárott tartott fesztiválon 16 dél-balatoni pincészet mutatta be termékeit, az ideire 19 jelentkezett. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte:

a megyei önkormányzat nemrég kialakított pincéjében ötszáz palack bort tárolnak majd a dél-balatoni nedűk hazai és nemzetközi népszerűsítésére.

A borfesztiválon az idén is megmérethetik magukat a megye pincészetei, hiszen ez alkalommal is megválasztják Somogy borát. A szervezők valamennyi somogyi hegyköz­ségből várják a borászatok nevezését. A pincészetek olyan 2015-ös, 2016-os vagy 2017-es évjáratú palackozott vagy palackozásra alkalmas, hordóban tárolt, forgalombahozatali engedéllyel rendelkező borokkal nevezhetnek, amelyeket már hegyközségi szinten minősítettek.
 agrarvilag.hu / magyaridok.hu
BalatonBor - a régiós márka harmadik évjárata is megérkezett

BalatonBor - a régiós márka harmadik évjárata is megérkezett

Csak hegyközségi útlevéllel mehetnek a dél-balatoni borok a különböző fesztiválokra vagy más szakmai, turisztikai rendezvényekre – jelentette ki a II. Somogyi borfesztivál sajtótájékoztatóján a Boglári borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, D. Bujdosó Ferenc. Ahogy arról a Magyar Idők beszámolt weboldalán, egyre több dél-balatoni borász érdeklődik a közösségi rendezvényeken, tematikus borkóstolókon, bor­ünnepeken, fesztiválokon való részvétel feltételei iránt, ezért is döntöttek úgy – a borvidék jó hírének megőrzéséért –, hogy kéthetente minősítik, tesztelik a rendezvényekre szánt borokat. A szakember úgy látja, a szőlősgazdák kíváncsiak más borászok véleményére, a bírálatok nem szülnek sértődöttséget, elfogadják a kritikát. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke úgy látja:

véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy a Dél-Somogyban termett kiváló minőségű szőlő hetven százalékát kivigyék a megyéből, és silány bor készüljön belőle.

– Helyi, közösségi feldolgozóra volna szükség, amelyhez állami támogatást is igényelnénk – szögezte le az agrárkamarai vezető. A június 7–10. közötti somogyi borfesztivál turisztikai jelentősége is egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakember szerint. A tavaly első alkalommal Kaposvárott tartott fesztiválon 16 dél-balatoni pincészet mutatta be termékeit, az ideire 19 jelentkezett. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte:

a megyei önkormányzat nemrég kialakított pincéjében ötszáz palack bort tárolnak majd a dél-balatoni nedűk hazai és nemzetközi népszerűsítésére.

A borfesztiválon az idén is megmérethetik magukat a megye pincészetei, hiszen ez alkalommal is megválasztják Somogy borát. A szervezők valamennyi somogyi hegyköz­ségből várják a borászatok nevezését. A pincészetek olyan 2015-ös, 2016-os vagy 2017-es évjáratú palackozott vagy palackozásra alkalmas, hordóban tárolt, forgalombahozatali engedéllyel rendelkező borokkal nevezhetnek, amelyeket már hegyközségi szinten minősítettek.
 agrarvilag.hu / magyaridok.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.