Pár év múlva a földicseresznye lesz a legnépszerűbb?

Címkék: Boyce Thompson Intézet , földicseresznye , gyümölcs , Howard Hughes Orvosi Intézet , kutatás
Pár év múlva a földicseresznye lesz a legnépszerűbb?

Egy kutatás igyekszik felgyorsítani a gyümölcs előnyös tulajdonságainak kialakulását.

A földicseresznye, viszonylag kevesek által ismert apró gyümölcs lehet a mezőgazdaság legújabb nagy dobása – olvasható a Asratio oldalán.


Egy új növény nagyobb változatosságot és több lehetőséget jelentene – fotó: Pixabay

A Howard Hughes Orvosi Intézet és a Boyce Thompson Intézet kutatócsapata genetikai és gén szerkesztő technikákkal igyekeztek felgyorsítani a földicseresznye előnyös tulajdonságainak kialakulását.

A kísérletek során a gyümölcsök és növények méretének és a virághozataluk növelésére koncentráltak.

Eredményeik megmutatják, hogy miként lehetséges egy vad növényt pár év leforgása alatt háziasítani. A kutatók tanulmánya leírja, hogy milyen módszerekkel gyorsították fel a hagyományos növénynemesítő technikákat.

– Szilárd meggyőződésem, hogy a helyes megközelítéssel a földicseresznye egy jelentős bogyóterméssé válhat – mondta Zachary Lippman, a kutatás egyik vezetője.

A kutatók nyilatkozatából kiderült, hogy  sok szakértő a kutatást még korainak gondolja, 

viszont a csapat szerint a technológia már lehetővé teszi sikerre vigyenek egy ilyen kezdeményezést. Egy új bogyó termelésbe hozatala már több éve várat magára.

A földicseresznyék azért bizonyultak jó jelöltnek, mert jó a szárazságtűrő képességük és az ízük is különleges.

A kutatás egy jó alapot képezhet arra, hogy más árva növényfajtákat hogyan lehet a génszerkesztés segítségével átemelni a modern mezőgazdaságba.

A kutatók által kívánt változtatások a növény alkatát, gyümölcsinek méretét és virághozamukat érintette. Ehhez a kutatók szekvenálták a földicseresznye genomját, majd a kívánatos tulajdonságokat kódoló gének azonosítása után a CRISPR génszerkesztő technikát vetették be rajtuk – olvasható az oldalon.

A csapat a projekt következő lépéseként tovább szeretnék hangolni a földicseresznyék tulajdonságait.

Szerintük ehhez valószínűleg több hagyományosabb nemesítő technikát is be kell majd vetniük, ami miatt kérdéses, hogy a gyümölcsök mikor is kezdhetnek betörni a piacra.

agrarvilag.hu / arsratio.hu



Szerző
avszerk2

Dátum
2018-10-08


Kapcsolódó cikkek
Növényeinket teszi tönkre a

Növényeinket teszi tönkre a "büdös bogár"

Egy kutatás igyekszik felgyorsítani a gyümölcs előnyös tulajdonságainak kialakulását. A földicseresznye, viszonylag kevesek által ismert apró gyümölcs lehet a mezőgazdaság legújabb nagy dobása - olvasható a Asratio oldalán.

Egy új növény nagyobb változatosságot és több lehetőséget jelentene - fotó: Pixabay

A Howard Hughes Orvosi Intézet és a Boyce Thompson Intézet kutatócsapata genetikai és gén szerkesztő technikákkal igyekeztek felgyorsítani a földicseresznye előnyös tulajdonságainak kialakulását. A kísérletek során a gyümölcsök és növények méretének és a virághozataluk növelésére koncentráltak. Eredményeik megmutatják, hogy miként lehetséges egy vad növényt pár év leforgása alatt háziasítani. A kutatók tanulmánya leírja, hogy milyen módszerekkel gyorsították fel a hagyományos növénynemesítő technikákat. - Szilárd meggyőződésem, hogy a helyes megközelítéssel a földicseresznye egy jelentős bogyóterméssé válhat - mondta Zachary Lippman, a kutatás egyik vezetője. A kutatók nyilatkozatából kiderült, hogy  sok szakértő a kutatást még korainak gondolja,  viszont a csapat szerint a technológia már lehetővé teszi sikerre vigyenek egy ilyen kezdeményezést. Egy új bogyó termelésbe hozatala már több éve várat magára. A földicseresznyék azért bizonyultak jó jelöltnek, mert jó a szárazságtűrő képességük és az ízük is különleges. A kutatás egy jó alapot képezhet arra, hogy más árva növényfajtákat hogyan lehet a génszerkesztés segítségével átemelni a modern mezőgazdaságba. A kutatók által kívánt változtatások a növény alkatát, gyümölcsinek méretét és virághozamukat érintette. Ehhez a kutatók szekvenálták a földicseresznye genomját, majd a kívánatos tulajdonságokat kódoló gének azonosítása után a CRISPR génszerkesztő technikát vetették be rajtuk - olvasható az oldalon. A csapat a projekt következő lépéseként tovább szeretnék hangolni a földicseresznyék tulajdonságait. Szerintük ehhez valószínűleg több hagyományosabb nemesítő technikát is be kell majd vetniük, ami miatt kérdéses, hogy a gyümölcsök mikor is kezdhetnek betörni a piacra. agrarvilag.hu / arsratio.hu
Még nem volt ilyen alacsony a Duna vízszintje

Még nem volt ilyen alacsony a Duna vízszintje

Egy kutatás igyekszik felgyorsítani a gyümölcs előnyös tulajdonságainak kialakulását. A földicseresznye, viszonylag kevesek által ismert apró gyümölcs lehet a mezőgazdaság legújabb nagy dobása - olvasható a Asratio oldalán.

Egy új növény nagyobb változatosságot és több lehetőséget jelentene - fotó: Pixabay

A Howard Hughes Orvosi Intézet és a Boyce Thompson Intézet kutatócsapata genetikai és gén szerkesztő technikákkal igyekeztek felgyorsítani a földicseresznye előnyös tulajdonságainak kialakulását. A kísérletek során a gyümölcsök és növények méretének és a virághozataluk növelésére koncentráltak. Eredményeik megmutatják, hogy miként lehetséges egy vad növényt pár év leforgása alatt háziasítani. A kutatók tanulmánya leírja, hogy milyen módszerekkel gyorsították fel a hagyományos növénynemesítő technikákat. - Szilárd meggyőződésem, hogy a helyes megközelítéssel a földicseresznye egy jelentős bogyóterméssé válhat - mondta Zachary Lippman, a kutatás egyik vezetője. A kutatók nyilatkozatából kiderült, hogy  sok szakértő a kutatást még korainak gondolja,  viszont a csapat szerint a technológia már lehetővé teszi sikerre vigyenek egy ilyen kezdeményezést. Egy új bogyó termelésbe hozatala már több éve várat magára. A földicseresznyék azért bizonyultak jó jelöltnek, mert jó a szárazságtűrő képességük és az ízük is különleges. A kutatás egy jó alapot képezhet arra, hogy más árva növényfajtákat hogyan lehet a génszerkesztés segítségével átemelni a modern mezőgazdaságba. A kutatók által kívánt változtatások a növény alkatát, gyümölcsinek méretét és virághozamukat érintette. Ehhez a kutatók szekvenálták a földicseresznye genomját, majd a kívánatos tulajdonságokat kódoló gének azonosítása után a CRISPR génszerkesztő technikát vetették be rajtuk - olvasható az oldalon. A csapat a projekt következő lépéseként tovább szeretnék hangolni a földicseresznyék tulajdonságait. Szerintük ehhez valószínűleg több hagyományosabb nemesítő technikát is be kell majd vetniük, ami miatt kérdéses, hogy a gyümölcsök mikor is kezdhetnek betörni a piacra. agrarvilag.hu / arsratio.hu
Magyarországnak fontos, hogy Ukrajna erős legyen

Magyarországnak fontos, hogy Ukrajna erős legyen

Egy kutatás igyekszik felgyorsítani a gyümölcs előnyös tulajdonságainak kialakulását. A földicseresznye, viszonylag kevesek által ismert apró gyümölcs lehet a mezőgazdaság legújabb nagy dobása - olvasható a Asratio oldalán.

Egy új növény nagyobb változatosságot és több lehetőséget jelentene - fotó: Pixabay

A Howard Hughes Orvosi Intézet és a Boyce Thompson Intézet kutatócsapata genetikai és gén szerkesztő technikákkal igyekeztek felgyorsítani a földicseresznye előnyös tulajdonságainak kialakulását. A kísérletek során a gyümölcsök és növények méretének és a virághozataluk növelésére koncentráltak. Eredményeik megmutatják, hogy miként lehetséges egy vad növényt pár év leforgása alatt háziasítani. A kutatók tanulmánya leírja, hogy milyen módszerekkel gyorsították fel a hagyományos növénynemesítő technikákat. - Szilárd meggyőződésem, hogy a helyes megközelítéssel a földicseresznye egy jelentős bogyóterméssé válhat - mondta Zachary Lippman, a kutatás egyik vezetője. A kutatók nyilatkozatából kiderült, hogy  sok szakértő a kutatást még korainak gondolja,  viszont a csapat szerint a technológia már lehetővé teszi sikerre vigyenek egy ilyen kezdeményezést. Egy új bogyó termelésbe hozatala már több éve várat magára. A földicseresznyék azért bizonyultak jó jelöltnek, mert jó a szárazságtűrő képességük és az ízük is különleges. A kutatás egy jó alapot képezhet arra, hogy más árva növényfajtákat hogyan lehet a génszerkesztés segítségével átemelni a modern mezőgazdaságba. A kutatók által kívánt változtatások a növény alkatát, gyümölcsinek méretét és virághozamukat érintette. Ehhez a kutatók szekvenálták a földicseresznye genomját, majd a kívánatos tulajdonságokat kódoló gének azonosítása után a CRISPR génszerkesztő technikát vetették be rajtuk - olvasható az oldalon. A csapat a projekt következő lépéseként tovább szeretnék hangolni a földicseresznyék tulajdonságait. Szerintük ehhez valószínűleg több hagyományosabb nemesítő technikát is be kell majd vetniük, ami miatt kérdéses, hogy a gyümölcsök mikor is kezdhetnek betörni a piacra. agrarvilag.hu / arsratio.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.