Ön tudja mikor kell szedni a kerti fűszernövényeket?

Címkék: fűszer , növény , Növénytermesztés , szedés
Ön tudja mikor kell szedni a kerti fűszernövényeket?

Ahhoz, hogy élvezhesse fűszernövényét, több részletre is figyelni kell a szedés során.

Az olyan fűszernövények, mint a metélőhagyma,  a menta, a kapor vagy éppen a koriander, gazdagítják és ízletessé teszik az ételeket. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhesse a fűszernövények aromáját és összetevőit, a legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt szedjük le őket – olvasható a Topagrar oldalán.


A fűszernövények kiváló kiegészítői ételeinknek – fotó: Pixabay

A leveleket és a zöld fűszernövényeket kora délután szedje. Olyan növények, amelyekről a leveleket vagy a leveleket és a szárakat használja fel, csak röviddel a virágzás előtt takarítsa be.

A betakarítás optimális időpontja kora délelőtt, amint a növények a harmattól megszáradnak.

Ez a szabály érvényes a következőkre:

  • metélőhagyma,
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • koriander,
  • majoránna,
  • citromfű,
  • kerti zsázsa,
  • menta,
  • rozmaring,
  • zsálya,
  • mezei sóska,
  • turbolya
  • és kakukkfű.

A napsütéses és száraz időben teljes virágzáskor szedhetők az ehető virágok (például, az árnika, a kamilla, a borágó, a sarkantyúka, a körömvirág vagy a bodza),

ezeket azonnal fel is kell használni.

A virágzó fűszernövényeket, mint a levendula, a borsfű vagy az orbáncfű a virágzás elején kell leszedni. A harmatnak fel kell száradnia.

A magtermések betakarítására a kora reggeli időszak alkalmas. A magtermésűeknek

  • az édesköménynek,
  • a köménynek
  • vagy a mustárnak

betakarításakor a magoknak érettnek kell lenniük,

de nem olyan érettnek, hogy a szedés során kiperegjenek.

Nem mindig könnyű eltalálni a megfelelő időpontot. Az érett magokat a beszáradó magszárról lehet felismerni. Ha kétségei vannak, akkor jobb, ha egy kicsit korábban takarítja be a termést, mint, hogy túl későn szüreteljen.

A magtermés betakarításának optimális ideje a kora reggel, mert az érett, harmatos magszáraknál kevesebb a magveszteség.

A gyökérfűszereknél, mint a macskagyökér, a torma vagy a petrezselyemgyökér, a növényeket a nyugalmi periódus alatt takarítják be. Késő ősszel vagy kora tavasszal kiássák és alaposan lemossák őket.

agrarvilag.hu



Szerző
avszerk2

Dátum
2018-08-16


Kapcsolódó cikkek
Összefogás a jövőért

Összefogás a jövőért

Ahhoz, hogy élvezhesse fűszernövényét, több részletre is figyelni kell a szedés során.
Az olyan fűszernövények, mint a metélőhagyma,  a menta, a kapor vagy éppen a koriander, gazdagítják és ízletessé teszik az ételeket. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhesse a fűszernövények aromáját és összetevőit, a legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt szedjük le őket - olvasható a Topagrar oldalán.

A fűszernövények kiváló kiegészítői ételeinknek - fotó: Pixabay

A leveleket és a zöld fűszernövényeket kora délután szedje. Olyan növények, amelyekről a leveleket vagy a leveleket és a szárakat használja fel, csak röviddel a virágzás előtt takarítsa be. A betakarítás optimális időpontja kora délelőtt, amint a növények a harmattól megszáradnak. Ez a szabály érvényes a következőkre:
  • metélőhagyma,
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • koriander,
  • majoránna,
  • citromfű,
  • kerti zsázsa,
  • menta,
  • rozmaring,
  • zsálya,
  • mezei sóska,
  • turbolya
  • és kakukkfű.
A napsütéses és száraz időben teljes virágzáskor szedhetők az ehető virágok (például, az árnika, a kamilla, a borágó, a sarkantyúka, a körömvirág vagy a bodza), ezeket azonnal fel is kell használni. A virágzó fűszernövényeket, mint a levendula, a borsfű vagy az orbáncfű a virágzás elején kell leszedni. A harmatnak fel kell száradnia. A magtermések betakarítására a kora reggeli időszak alkalmas. A magtermésűeknek
  • az édesköménynek,
  • a köménynek
  • vagy a mustárnak
betakarításakor a magoknak érettnek kell lenniük, de nem olyan érettnek, hogy a szedés során kiperegjenek. Nem mindig könnyű eltalálni a megfelelő időpontot. Az érett magokat a beszáradó magszárról lehet felismerni. Ha kétségei vannak, akkor jobb, ha egy kicsit korábban takarítja be a termést, mint, hogy túl későn szüreteljen. A magtermés betakarításának optimális ideje a kora reggel, mert az érett, harmatos magszáraknál kevesebb a magveszteség. A gyökérfűszereknél, mint a macskagyökér, a torma vagy a petrezselyemgyökér, a növényeket a nyugalmi periódus alatt takarítják be. Késő ősszel vagy kora tavasszal kiássák és alaposan lemossák őket. agrarvilag.hu
Vigyáznak ránk a 100 éves tölgyfák

Vigyáznak ránk a 100 éves tölgyfák

Ahhoz, hogy élvezhesse fűszernövényét, több részletre is figyelni kell a szedés során.
Az olyan fűszernövények, mint a metélőhagyma,  a menta, a kapor vagy éppen a koriander, gazdagítják és ízletessé teszik az ételeket. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhesse a fűszernövények aromáját és összetevőit, a legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt szedjük le őket - olvasható a Topagrar oldalán.

A fűszernövények kiváló kiegészítői ételeinknek - fotó: Pixabay

A leveleket és a zöld fűszernövényeket kora délután szedje. Olyan növények, amelyekről a leveleket vagy a leveleket és a szárakat használja fel, csak röviddel a virágzás előtt takarítsa be. A betakarítás optimális időpontja kora délelőtt, amint a növények a harmattól megszáradnak. Ez a szabály érvényes a következőkre:
  • metélőhagyma,
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • koriander,
  • majoránna,
  • citromfű,
  • kerti zsázsa,
  • menta,
  • rozmaring,
  • zsálya,
  • mezei sóska,
  • turbolya
  • és kakukkfű.
A napsütéses és száraz időben teljes virágzáskor szedhetők az ehető virágok (például, az árnika, a kamilla, a borágó, a sarkantyúka, a körömvirág vagy a bodza), ezeket azonnal fel is kell használni. A virágzó fűszernövényeket, mint a levendula, a borsfű vagy az orbáncfű a virágzás elején kell leszedni. A harmatnak fel kell száradnia. A magtermések betakarítására a kora reggeli időszak alkalmas. A magtermésűeknek
  • az édesköménynek,
  • a köménynek
  • vagy a mustárnak
betakarításakor a magoknak érettnek kell lenniük, de nem olyan érettnek, hogy a szedés során kiperegjenek. Nem mindig könnyű eltalálni a megfelelő időpontot. Az érett magokat a beszáradó magszárról lehet felismerni. Ha kétségei vannak, akkor jobb, ha egy kicsit korábban takarítja be a termést, mint, hogy túl későn szüreteljen. A magtermés betakarításának optimális ideje a kora reggel, mert az érett, harmatos magszáraknál kevesebb a magveszteség. A gyökérfűszereknél, mint a macskagyökér, a torma vagy a petrezselyemgyökér, a növényeket a nyugalmi periódus alatt takarítják be. Késő ősszel vagy kora tavasszal kiássák és alaposan lemossák őket. agrarvilag.hu
Íme az Év bortermelője Magyarországon!

Íme az Év bortermelője Magyarországon!

Ahhoz, hogy élvezhesse fűszernövényét, több részletre is figyelni kell a szedés során.
Az olyan fűszernövények, mint a metélőhagyma,  a menta, a kapor vagy éppen a koriander, gazdagítják és ízletessé teszik az ételeket. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhesse a fűszernövények aromáját és összetevőit, a legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt szedjük le őket - olvasható a Topagrar oldalán.

A fűszernövények kiváló kiegészítői ételeinknek - fotó: Pixabay

A leveleket és a zöld fűszernövényeket kora délután szedje. Olyan növények, amelyekről a leveleket vagy a leveleket és a szárakat használja fel, csak röviddel a virágzás előtt takarítsa be. A betakarítás optimális időpontja kora délelőtt, amint a növények a harmattól megszáradnak. Ez a szabály érvényes a következőkre:
  • metélőhagyma,
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • koriander,
  • majoránna,
  • citromfű,
  • kerti zsázsa,
  • menta,
  • rozmaring,
  • zsálya,
  • mezei sóska,
  • turbolya
  • és kakukkfű.
A napsütéses és száraz időben teljes virágzáskor szedhetők az ehető virágok (például, az árnika, a kamilla, a borágó, a sarkantyúka, a körömvirág vagy a bodza), ezeket azonnal fel is kell használni. A virágzó fűszernövényeket, mint a levendula, a borsfű vagy az orbáncfű a virágzás elején kell leszedni. A harmatnak fel kell száradnia. A magtermések betakarítására a kora reggeli időszak alkalmas. A magtermésűeknek
  • az édesköménynek,
  • a köménynek
  • vagy a mustárnak
betakarításakor a magoknak érettnek kell lenniük, de nem olyan érettnek, hogy a szedés során kiperegjenek. Nem mindig könnyű eltalálni a megfelelő időpontot. Az érett magokat a beszáradó magszárról lehet felismerni. Ha kétségei vannak, akkor jobb, ha egy kicsit korábban takarítja be a termést, mint, hogy túl későn szüreteljen. A magtermés betakarításának optimális ideje a kora reggel, mert az érett, harmatos magszáraknál kevesebb a magveszteség. A gyökérfűszereknél, mint a macskagyökér, a torma vagy a petrezselyemgyökér, a növényeket a nyugalmi periódus alatt takarítják be. Késő ősszel vagy kora tavasszal kiássák és alaposan lemossák őket. agrarvilag.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.