Kutatás indul az antibiotikum minimalizására

Címkék: gyógynövény , kutatás-fejlesztés , sertés , Szent István Egyetem , takarmány
Kutatás indul az antibiotikum minimalizására

Egy kanadai-magyar cég gyógynövény alapú takarmány-kiegészítőket fejleszt.

Kevesebb antibiotikum használatát célozza a Dr. Bata biotechnológiai cég a Szent István Egyetemmel együttműködésben támogatott kutatása – olvasható a cég és az egyetem közleményében.


Illusztráció: Pixabay

Napjainkban az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer jelentős hányadát a hús adja, azon belül a sertéshús világszerte kiemelkedő arányú:

36 %-os részesedésével a második helyet foglalja el közvetlenül a baromfi után a világ hústermelésében.

Ugyanakkor az élelmiszergyártók és a fogyasztók is egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben, ami komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett alternatív megoldásokat keresnek.

Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég most az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszthet olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítőket, amelyekkel kevesebb antiobiotikummal is nevelhetők egészséges sertések.

A Dr. Bata Zrt. több mint 900 millió forintos támogatású projektjének célja olyan új, komplex takarmányadalék kifejlesztése és alkalmazása az állattartásban, amellyel úgy lehet biztosítani a sertések egyszerre egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy hosszú távon mérsékelhető legyen az antibiotikumok használata, így azok a fogyasztóra, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatása is.

A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlanak.

A projektben gyógynövény kivonatok, probiotikumok és úgynevezett nyomelem kelátok kombinációjának felhasználásával prototípus takarmányt állítanak elő.

Tekintve, hogy a malacok leginkább antibiotikumokkal kezelt ödéma betegsége széles körben előfordul Európában, illetve a cég jelentős piacának számító Ázsia csendes-óceáni részén és Dél-Amerikában, a kifejlesztendő termék exportjában komoly gazdasági lehetőséget látnak: Brazíliában és Argentínában az értékesítés növekedése éves szinten 5-10 százalék is lehet.

A Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására, céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása.

A Dr. Bata forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínába regisztrációval rendelkezik.

agrarvilag.hu / Dr. Bata – SZIE



Szerző
avszerk2

Dátum
2018-07-20


Kapcsolódó cikkek
A feldolgozó üzemek ragaszkodnak az alma alacsony árához

A feldolgozó üzemek ragaszkodnak az alma alacsony árához

Egy kanadai-magyar cég gyógynövény alapú takarmány-kiegészítőket fejleszt.
Kevesebb antibiotikum használatát célozza a Dr. Bata biotechnológiai cég a Szent István Egyetemmel együttműködésben támogatott kutatása - olvasható a cég és az egyetem közleményében.

Illusztráció: Pixabay

Napjainkban az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer jelentős hányadát a hús adja, azon belül a sertéshús világszerte kiemelkedő arányú: 36 %-os részesedésével a második helyet foglalja el közvetlenül a baromfi után a világ hústermelésében. Ugyanakkor az élelmiszergyártók és a fogyasztók is egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben, ami komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett alternatív megoldásokat keresnek. Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég most az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszthet olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítőket, amelyekkel kevesebb antiobiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A Dr. Bata Zrt. több mint 900 millió forintos támogatású projektjének célja olyan új, komplex takarmányadalék kifejlesztése és alkalmazása az állattartásban, amellyel úgy lehet biztosítani a sertések egyszerre egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy hosszú távon mérsékelhető legyen az antibiotikumok használata, így azok a fogyasztóra, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatása is. A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlanak. A projektben gyógynövény kivonatok, probiotikumok és úgynevezett nyomelem kelátok kombinációjának felhasználásával prototípus takarmányt állítanak elő. Tekintve, hogy a malacok leginkább antibiotikumokkal kezelt ödéma betegsége széles körben előfordul Európában, illetve a cég jelentős piacának számító Ázsia csendes-óceáni részén és Dél-Amerikában, a kifejlesztendő termék exportjában komoly gazdasági lehetőséget látnak: Brazíliában és Argentínában az értékesítés növekedése éves szinten 5-10 százalék is lehet. A Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására, céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A Dr. Bata forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínába regisztrációval rendelkezik. agrarvilag.hu / Dr. Bata - SZIE
A bodzatermelők is bajban vannak

A bodzatermelők is bajban vannak

Egy kanadai-magyar cég gyógynövény alapú takarmány-kiegészítőket fejleszt.
Kevesebb antibiotikum használatát célozza a Dr. Bata biotechnológiai cég a Szent István Egyetemmel együttműködésben támogatott kutatása - olvasható a cég és az egyetem közleményében.

Illusztráció: Pixabay

Napjainkban az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer jelentős hányadát a hús adja, azon belül a sertéshús világszerte kiemelkedő arányú: 36 %-os részesedésével a második helyet foglalja el közvetlenül a baromfi után a világ hústermelésében. Ugyanakkor az élelmiszergyártók és a fogyasztók is egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben, ami komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett alternatív megoldásokat keresnek. Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég most az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszthet olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítőket, amelyekkel kevesebb antiobiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A Dr. Bata Zrt. több mint 900 millió forintos támogatású projektjének célja olyan új, komplex takarmányadalék kifejlesztése és alkalmazása az állattartásban, amellyel úgy lehet biztosítani a sertések egyszerre egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy hosszú távon mérsékelhető legyen az antibiotikumok használata, így azok a fogyasztóra, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatása is. A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlanak. A projektben gyógynövény kivonatok, probiotikumok és úgynevezett nyomelem kelátok kombinációjának felhasználásával prototípus takarmányt állítanak elő. Tekintve, hogy a malacok leginkább antibiotikumokkal kezelt ödéma betegsége széles körben előfordul Európában, illetve a cég jelentős piacának számító Ázsia csendes-óceáni részén és Dél-Amerikában, a kifejlesztendő termék exportjában komoly gazdasági lehetőséget látnak: Brazíliában és Argentínában az értékesítés növekedése éves szinten 5-10 százalék is lehet. A Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására, céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A Dr. Bata forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínába regisztrációval rendelkezik. agrarvilag.hu / Dr. Bata - SZIE
A fertőzés gyógyíthatatlan, csak megelőzni lehet

A fertőzés gyógyíthatatlan, csak megelőzni lehet

Egy kanadai-magyar cég gyógynövény alapú takarmány-kiegészítőket fejleszt.
Kevesebb antibiotikum használatát célozza a Dr. Bata biotechnológiai cég a Szent István Egyetemmel együttműködésben támogatott kutatása - olvasható a cég és az egyetem közleményében.

Illusztráció: Pixabay

Napjainkban az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer jelentős hányadát a hús adja, azon belül a sertéshús világszerte kiemelkedő arányú: 36 %-os részesedésével a második helyet foglalja el közvetlenül a baromfi után a világ hústermelésében. Ugyanakkor az élelmiszergyártók és a fogyasztók is egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben, ami komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett alternatív megoldásokat keresnek. Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég most az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszthet olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítőket, amelyekkel kevesebb antiobiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A Dr. Bata Zrt. több mint 900 millió forintos támogatású projektjének célja olyan új, komplex takarmányadalék kifejlesztése és alkalmazása az állattartásban, amellyel úgy lehet biztosítani a sertések egyszerre egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy hosszú távon mérsékelhető legyen az antibiotikumok használata, így azok a fogyasztóra, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatása is. A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlanak. A projektben gyógynövény kivonatok, probiotikumok és úgynevezett nyomelem kelátok kombinációjának felhasználásával prototípus takarmányt állítanak elő. Tekintve, hogy a malacok leginkább antibiotikumokkal kezelt ödéma betegsége széles körben előfordul Európában, illetve a cég jelentős piacának számító Ázsia csendes-óceáni részén és Dél-Amerikában, a kifejlesztendő termék exportjában komoly gazdasági lehetőséget látnak: Brazíliában és Argentínában az értékesítés növekedése éves szinten 5-10 százalék is lehet. A Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására, céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A Dr. Bata forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínába regisztrációval rendelkezik. agrarvilag.hu / Dr. Bata - SZIE

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.