Károsítja a környezetet a hús is

Címkék: Állattenyésztés , fogyasztás , hús , környezetvédelem
Károsítja a környezetet a hús is

A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei mind több országban lobbiznak azért, hogy ne csak a dohányzást adóztassák, hanem a húsfogyasztást is – az utóbbi ugyanis súlyosan terheli a környezetet és veszélyes lehet az egészségre.

Az újfajta adó hívei arra hivatkoznak, hogy az állattenyésztés igen sok, az üvegház-hatást erősítő gázt juttat a légkörbe, ugyanakkor aránytalanul nagy területeket és igen sok vizet használnak fel adott mennyiségű protein előállításához – írja a Piac és Profit klímablogja a World Economic Forum alapján.

A helyzet egyre súlyosabb, mivel az Oxfordi Egyetem adatai szerint

a világ hústermelése az elmúlt 50 évben csaknem ötszörösére emelkedett.

Ázsia adja a globális termelés 40-45 százalékát és azon a kontinensen fél század alatt tizenötszörösére emelkedett a hús-előállítás.

A korlátozás sürgetői azzal is érvelnek, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása  bizonyítottan növeli a cukorbetegség, a rák kockázatát és az antibiotikumokkal szembeni ellenállást fejleszt ki a szervezetben. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy

olyan térségekben, ahol a lakosság  éhezik vagy alultáplált, természetesen kívánatos a marha -, a disznó – vagy a baromfihús fogyasztása.

Esetleges húsadó bevezetése tehát elsősorban fejlett országokban kerülhet napirendre.

Dániában az ország Etikai Tanácsa már 2016-ban javasolta, hogy környezetvédelmi meggondolásból adóztassák a vörös húsok fogyasztását.

Svédországban a Zöld Párt lépett fel hasonló igénnyel, azzal, hogy  tüntessék fel a húsokon, milyen környezeti következményekkel jár azok előállítása, így a fogyasztók könnyebben rábírhatók táplálkozási szokásaik megváltoztatására. Erre egyébként egyre több lehetőségük nyílik.

A szója-alapú élelmiszerek világszerte elterjedtek és folynak a kísérletek a “főzelék-húsokkal”, amelyek ízükben, megjelenésükben, tápértékükben alig különböztethetők meg a hústól, süthetők, grillezhetők s még kis “vért” is engednek…

agrarvilag.hu / piacesprofit.hu



Szerző
Eszter

Dátum
2018-01-08


Kapcsolódó cikkek
A Dunán értek tetten január közepén egy orvhalászt

A Dunán értek tetten január közepén egy orvhalászt

A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei mind több országban lobbiznak azért, hogy ne csak a dohányzást adóztassák, hanem a húsfogyasztást is - az utóbbi ugyanis súlyosan terheli a környezetet és veszélyes lehet az egészségre. Az újfajta adó hívei arra hivatkoznak, hogy az állattenyésztés igen sok, az üvegház-hatást erősítő gázt juttat a légkörbe, ugyanakkor aránytalanul nagy területeket és igen sok vizet használnak fel adott mennyiségű protein előállításához - írja a Piac és Profit klímablogja a World Economic Forum alapján. A helyzet egyre súlyosabb, mivel az Oxfordi Egyetem adatai szerint
a világ hústermelése az elmúlt 50 évben csaknem ötszörösére emelkedett.
Ázsia adja a globális termelés 40-45 százalékát és azon a kontinensen fél század alatt tizenötszörösére emelkedett a hús-előállítás. A korlátozás sürgetői azzal is érvelnek, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása  bizonyítottan növeli a cukorbetegség, a rák kockázatát és az antibiotikumokkal szembeni ellenállást fejleszt ki a szervezetben. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy
olyan térségekben, ahol a lakosság  éhezik vagy alultáplált, természetesen kívánatos a marha -, a disznó – vagy a baromfihús fogyasztása.
Esetleges húsadó bevezetése tehát elsősorban fejlett országokban kerülhet napirendre. Dániában az ország Etikai Tanácsa már 2016-ban javasolta, hogy környezetvédelmi meggondolásból adóztassák a vörös húsok fogyasztását. Svédországban a Zöld Párt lépett fel hasonló igénnyel, azzal, hogy  tüntessék fel a húsokon, milyen környezeti következményekkel jár azok előállítása, így a fogyasztók könnyebben rábírhatók táplálkozási szokásaik megváltoztatására. Erre egyébként egyre több lehetőségük nyílik. A szója-alapú élelmiszerek világszerte elterjedtek és folynak a kísérletek a “főzelék-húsokkal”, amelyek ízükben, megjelenésükben, tápértékükben alig különböztethetők meg a hústól, süthetők, grillezhetők s még kis “vért” is engednek… agrarvilag.hu / piacesprofit.hu
Átadták Etyek felújított borászati központjait

Átadták Etyek felújított borászati központjait

A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei mind több országban lobbiznak azért, hogy ne csak a dohányzást adóztassák, hanem a húsfogyasztást is - az utóbbi ugyanis súlyosan terheli a környezetet és veszélyes lehet az egészségre. Az újfajta adó hívei arra hivatkoznak, hogy az állattenyésztés igen sok, az üvegház-hatást erősítő gázt juttat a légkörbe, ugyanakkor aránytalanul nagy területeket és igen sok vizet használnak fel adott mennyiségű protein előállításához - írja a Piac és Profit klímablogja a World Economic Forum alapján. A helyzet egyre súlyosabb, mivel az Oxfordi Egyetem adatai szerint
a világ hústermelése az elmúlt 50 évben csaknem ötszörösére emelkedett.
Ázsia adja a globális termelés 40-45 százalékát és azon a kontinensen fél század alatt tizenötszörösére emelkedett a hús-előállítás. A korlátozás sürgetői azzal is érvelnek, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása  bizonyítottan növeli a cukorbetegség, a rák kockázatát és az antibiotikumokkal szembeni ellenállást fejleszt ki a szervezetben. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy
olyan térségekben, ahol a lakosság  éhezik vagy alultáplált, természetesen kívánatos a marha -, a disznó – vagy a baromfihús fogyasztása.
Esetleges húsadó bevezetése tehát elsősorban fejlett országokban kerülhet napirendre. Dániában az ország Etikai Tanácsa már 2016-ban javasolta, hogy környezetvédelmi meggondolásból adóztassák a vörös húsok fogyasztását. Svédországban a Zöld Párt lépett fel hasonló igénnyel, azzal, hogy  tüntessék fel a húsokon, milyen környezeti következményekkel jár azok előállítása, így a fogyasztók könnyebben rábírhatók táplálkozási szokásaik megváltoztatására. Erre egyébként egyre több lehetőségük nyílik. A szója-alapú élelmiszerek világszerte elterjedtek és folynak a kísérletek a “főzelék-húsokkal”, amelyek ízükben, megjelenésükben, tápértékükben alig különböztethetők meg a hústól, süthetők, grillezhetők s még kis “vért” is engednek… agrarvilag.hu / piacesprofit.hu
Rekordévet zárt a Budakeszi Vadaspark

Rekordévet zárt a Budakeszi Vadaspark

A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei mind több országban lobbiznak azért, hogy ne csak a dohányzást adóztassák, hanem a húsfogyasztást is - az utóbbi ugyanis súlyosan terheli a környezetet és veszélyes lehet az egészségre. Az újfajta adó hívei arra hivatkoznak, hogy az állattenyésztés igen sok, az üvegház-hatást erősítő gázt juttat a légkörbe, ugyanakkor aránytalanul nagy területeket és igen sok vizet használnak fel adott mennyiségű protein előállításához - írja a Piac és Profit klímablogja a World Economic Forum alapján. A helyzet egyre súlyosabb, mivel az Oxfordi Egyetem adatai szerint
a világ hústermelése az elmúlt 50 évben csaknem ötszörösére emelkedett.
Ázsia adja a globális termelés 40-45 százalékát és azon a kontinensen fél század alatt tizenötszörösére emelkedett a hús-előállítás. A korlátozás sürgetői azzal is érvelnek, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása  bizonyítottan növeli a cukorbetegség, a rák kockázatát és az antibiotikumokkal szembeni ellenállást fejleszt ki a szervezetben. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy
olyan térségekben, ahol a lakosság  éhezik vagy alultáplált, természetesen kívánatos a marha -, a disznó – vagy a baromfihús fogyasztása.
Esetleges húsadó bevezetése tehát elsősorban fejlett országokban kerülhet napirendre. Dániában az ország Etikai Tanácsa már 2016-ban javasolta, hogy környezetvédelmi meggondolásból adóztassák a vörös húsok fogyasztását. Svédországban a Zöld Párt lépett fel hasonló igénnyel, azzal, hogy  tüntessék fel a húsokon, milyen környezeti következményekkel jár azok előállítása, így a fogyasztók könnyebben rábírhatók táplálkozási szokásaik megváltoztatására. Erre egyébként egyre több lehetőségük nyílik. A szója-alapú élelmiszerek világszerte elterjedtek és folynak a kísérletek a “főzelék-húsokkal”, amelyek ízükben, megjelenésükben, tápértékükben alig különböztethetők meg a hústól, süthetők, grillezhetők s még kis “vért” is engednek… agrarvilag.hu / piacesprofit.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.