Jó minőségű és egészséges szőlőből készülnek az új borok Villányban

Címkék: bor , borvidék , szőlő , szüret , Villány
Jó minőségű és egészséges szőlőből készülnek az új borok Villányban

A korábbi évekhez hasonló szüretet zárt tavaly a Villányi Borvidék, hektáronként átlagosan 63 mázsa szőlőt szüreteltek le a szakemberek.

Jónak értékeli a tavalyi évet a Villányi Borvidék elnöke, hiszen megfelelő mértékben tudtak beérni a szőlőszemek. Bock József szerint bár volt egy téli időszak, amikor jóval hidegebb volt, de kevés volt a csapadék, így október végétől november elejéig tudtak szüretelni. – írja a bama.hu.

– Érett szőlőt szüreteltünk, jó cukorfokokkal és egészséges szemekkel, ezért elégedettek lehetünk – fogalmazta meg. – Tavaly talán egy kicsit nagyobb mennyiséget kaptunk, mint amennyivel számoltunk, de ez nem jelentett problémát. A bogyók a csapadékos ősztől megduzzadtak, de ettől függetlenül szép minőséget tudtunk kapni.

Tavaly a borvidék összességében egy abszolút átlagos mennyiséget, 63 mázsát produkált hektáronként. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy borvidéki szinten általában 56–70 hektár között szokott alakulni ez a mennyiség. Mint ismert, a borvidék teljes területnagysága 2500 hektár, amely Hegyszentmártontól Palkonyáig terjed és jelenleg mintegy 2300 hektáron tudnak szőlőt termelni. Így évente körülbelül 150 ezer mázsa termésről beszélhetünk.

– A fagykár nem sújtotta jelentékeny mértékben a borvidéket, bár elkülönülések vannak – mutatott rá Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegybírója. – Ráadásul a szőlőtőkék kondíciója nem egységes egy-egy táblán belül, mert az idősebb, rossz állapotú tőkék hajlamosak megadni magukat.

Kevés kártevő

A kártevők valószínűleg jelentősen meggyérültek a téli mínusz hőmérsékletek miatt. Sok volt a pöttyös katica, de fennállt a lisztharmat-, peronoszpóra veszély is. Most azonban az elmúlt néhány hónap a hőmérséklet szempontjából abszolút kedvezően alakult. A különböző gombabetegségek és az állati kártevők megtizedelődtek.

A borvidéken húsvétra szeretnék befejezni a tavaszi munkálatokat, ami után elvégzik az első úgymond vakpermetezést egy kénes-rezes oldattal, mielőtt a rügyek kirobbannának. Amennyiben atka vagy hasonló kártevő áttelelt, ezt gyérítik és elpusztítják.

Versenyeztek

Eredményt hirdettek a 49. Villányi Borversenyen. A benevezett 296 mintából 11 nagy aranyérmet, 62 aranyérmet, 178 ezüstöt és 35 bronzérmet kapott. A nevezett minták közt akadt 196 darab vörös-, 50 rozé, 46 fehér-, 41 száraz, 2 félédes és 3 édes, illetve 4 szén-dioxid hozzáadásával készült rozé gyöngyözőbor. Champion: Günzer Tamás Pincészete, legjobb Cabernet sauvignon és Villányi Franc: Koch Borászat, Cabernet franc és Cuvée: Sauska Pincészet, Fehér bor: Kovács Pincészet, Kékfrankos: Riczu Tamás, Rozé: Bánfalvi Pince. A Hegyközség Különdíját Müller János kapta.

agrarvilag.hu / bama.hu



Szerző
Blokkadmin

Dátum
2017-04-03


Kapcsolódó cikkek
Kisegítik a viharkárt szenvedett gazdákat

Kisegítik a viharkárt szenvedett gazdákat

A korábbi évekhez hasonló szüretet zárt tavaly a Villányi Borvidék, hektáronként átlagosan 63 mázsa szőlőt szüreteltek le a szakemberek. Jónak értékeli a tavalyi évet a Villányi Borvidék elnöke, hiszen megfelelő mértékben tudtak beérni a szőlőszemek. Bock József szerint bár volt egy téli időszak, amikor jóval hidegebb volt, de kevés volt a csapadék, így október végétől november elejéig tudtak szüretelni. – írja a bama.hu. – Érett szőlőt szüreteltünk, jó cukorfokokkal és egészséges szemekkel, ezért elégedettek lehetünk – fogalmazta meg. – Tavaly talán egy kicsit nagyobb mennyiséget kaptunk, mint amennyivel számoltunk, de ez nem jelentett problémát. A bogyók a csapadékos ősztől megduzzadtak, de ettől függetlenül szép minőséget tudtunk kapni. Tavaly a borvidék összességében egy abszolút átlagos mennyiséget, 63 mázsát produkált hektáronként. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy borvidéki szinten általában 56–70 hektár között szokott alakulni ez a mennyiség. Mint ismert, a borvidék teljes területnagysága 2500 hektár, amely Hegyszentmártontól Palkonyáig terjed és jelenleg mintegy 2300 hektáron tudnak szőlőt termelni. Így évente körülbelül 150 ezer mázsa termésről beszélhetünk. – A fagykár nem sújtotta jelentékeny mértékben a borvidéket, bár elkülönülések vannak – mutatott rá Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegybírója. – Ráadásul a szőlőtőkék kondíciója nem egységes egy-egy táblán belül, mert az idősebb, rossz állapotú tőkék hajlamosak megadni magukat. Kevés kártevő A kártevők valószínűleg jelentősen meggyérültek a téli mínusz hőmérsékletek miatt. Sok volt a pöttyös katica, de fennállt a lisztharmat-, peronoszpóra veszély is. Most azonban az elmúlt néhány hónap a hőmérséklet szempontjából abszolút kedvezően alakult. A különböző gombabetegségek és az állati kártevők megtizedelődtek. A borvidéken húsvétra szeretnék befejezni a tavaszi munkálatokat, ami után elvégzik az első úgymond vakpermetezést egy kénes-rezes oldattal, mielőtt a rügyek kirobbannának. Amennyiben atka vagy hasonló kártevő áttelelt, ezt gyérítik és elpusztítják. Versenyeztek Eredményt hirdettek a 49. Villányi Borversenyen. A benevezett 296 mintából 11 nagy aranyérmet, 62 aranyérmet, 178 ezüstöt és 35 bronzérmet kapott. A nevezett minták közt akadt 196 darab vörös-, 50 rozé, 46 fehér-, 41 száraz, 2 félédes és 3 édes, illetve 4 szén-dioxid hozzáadásával készült rozé gyöngyözőbor. Champion: Günzer Tamás Pincészete, legjobb Cabernet sauvignon és Villányi Franc: Koch Borászat, Cabernet franc és Cuvée: Sauska Pincészet, Fehér bor: Kovács Pincészet, Kékfrankos: Riczu Tamás, Rozé: Bánfalvi Pince. A Hegyközség Különdíját Müller János kapta. agrarvilag.hu / bama.hu
Az év gyümölcsfajtája lett a jó termő, zamatos fekete tányéralma

Az év gyümölcsfajtája lett a jó termő, zamatos fekete tányéralma

A korábbi évekhez hasonló szüretet zárt tavaly a Villányi Borvidék, hektáronként átlagosan 63 mázsa szőlőt szüreteltek le a szakemberek. Jónak értékeli a tavalyi évet a Villányi Borvidék elnöke, hiszen megfelelő mértékben tudtak beérni a szőlőszemek. Bock József szerint bár volt egy téli időszak, amikor jóval hidegebb volt, de kevés volt a csapadék, így október végétől november elejéig tudtak szüretelni. – írja a bama.hu. – Érett szőlőt szüreteltünk, jó cukorfokokkal és egészséges szemekkel, ezért elégedettek lehetünk – fogalmazta meg. – Tavaly talán egy kicsit nagyobb mennyiséget kaptunk, mint amennyivel számoltunk, de ez nem jelentett problémát. A bogyók a csapadékos ősztől megduzzadtak, de ettől függetlenül szép minőséget tudtunk kapni. Tavaly a borvidék összességében egy abszolút átlagos mennyiséget, 63 mázsát produkált hektáronként. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy borvidéki szinten általában 56–70 hektár között szokott alakulni ez a mennyiség. Mint ismert, a borvidék teljes területnagysága 2500 hektár, amely Hegyszentmártontól Palkonyáig terjed és jelenleg mintegy 2300 hektáron tudnak szőlőt termelni. Így évente körülbelül 150 ezer mázsa termésről beszélhetünk. – A fagykár nem sújtotta jelentékeny mértékben a borvidéket, bár elkülönülések vannak – mutatott rá Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegybírója. – Ráadásul a szőlőtőkék kondíciója nem egységes egy-egy táblán belül, mert az idősebb, rossz állapotú tőkék hajlamosak megadni magukat. Kevés kártevő A kártevők valószínűleg jelentősen meggyérültek a téli mínusz hőmérsékletek miatt. Sok volt a pöttyös katica, de fennállt a lisztharmat-, peronoszpóra veszély is. Most azonban az elmúlt néhány hónap a hőmérséklet szempontjából abszolút kedvezően alakult. A különböző gombabetegségek és az állati kártevők megtizedelődtek. A borvidéken húsvétra szeretnék befejezni a tavaszi munkálatokat, ami után elvégzik az első úgymond vakpermetezést egy kénes-rezes oldattal, mielőtt a rügyek kirobbannának. Amennyiben atka vagy hasonló kártevő áttelelt, ezt gyérítik és elpusztítják. Versenyeztek Eredményt hirdettek a 49. Villányi Borversenyen. A benevezett 296 mintából 11 nagy aranyérmet, 62 aranyérmet, 178 ezüstöt és 35 bronzérmet kapott. A nevezett minták közt akadt 196 darab vörös-, 50 rozé, 46 fehér-, 41 száraz, 2 félédes és 3 édes, illetve 4 szén-dioxid hozzáadásával készült rozé gyöngyözőbor. Champion: Günzer Tamás Pincészete, legjobb Cabernet sauvignon és Villányi Franc: Koch Borászat, Cabernet franc és Cuvée: Sauska Pincészet, Fehér bor: Kovács Pincészet, Kékfrankos: Riczu Tamás, Rozé: Bánfalvi Pince. A Hegyközség Különdíját Müller János kapta. agrarvilag.hu / bama.hu
A termésingadozások először a termelői árakban csapódnak le

A termésingadozások először a termelői árakban csapódnak le

A korábbi évekhez hasonló szüretet zárt tavaly a Villányi Borvidék, hektáronként átlagosan 63 mázsa szőlőt szüreteltek le a szakemberek. Jónak értékeli a tavalyi évet a Villányi Borvidék elnöke, hiszen megfelelő mértékben tudtak beérni a szőlőszemek. Bock József szerint bár volt egy téli időszak, amikor jóval hidegebb volt, de kevés volt a csapadék, így október végétől november elejéig tudtak szüretelni. – írja a bama.hu. – Érett szőlőt szüreteltünk, jó cukorfokokkal és egészséges szemekkel, ezért elégedettek lehetünk – fogalmazta meg. – Tavaly talán egy kicsit nagyobb mennyiséget kaptunk, mint amennyivel számoltunk, de ez nem jelentett problémát. A bogyók a csapadékos ősztől megduzzadtak, de ettől függetlenül szép minőséget tudtunk kapni. Tavaly a borvidék összességében egy abszolút átlagos mennyiséget, 63 mázsát produkált hektáronként. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy borvidéki szinten általában 56–70 hektár között szokott alakulni ez a mennyiség. Mint ismert, a borvidék teljes területnagysága 2500 hektár, amely Hegyszentmártontól Palkonyáig terjed és jelenleg mintegy 2300 hektáron tudnak szőlőt termelni. Így évente körülbelül 150 ezer mázsa termésről beszélhetünk. – A fagykár nem sújtotta jelentékeny mértékben a borvidéket, bár elkülönülések vannak – mutatott rá Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegybírója. – Ráadásul a szőlőtőkék kondíciója nem egységes egy-egy táblán belül, mert az idősebb, rossz állapotú tőkék hajlamosak megadni magukat. Kevés kártevő A kártevők valószínűleg jelentősen meggyérültek a téli mínusz hőmérsékletek miatt. Sok volt a pöttyös katica, de fennállt a lisztharmat-, peronoszpóra veszély is. Most azonban az elmúlt néhány hónap a hőmérséklet szempontjából abszolút kedvezően alakult. A különböző gombabetegségek és az állati kártevők megtizedelődtek. A borvidéken húsvétra szeretnék befejezni a tavaszi munkálatokat, ami után elvégzik az első úgymond vakpermetezést egy kénes-rezes oldattal, mielőtt a rügyek kirobbannának. Amennyiben atka vagy hasonló kártevő áttelelt, ezt gyérítik és elpusztítják. Versenyeztek Eredményt hirdettek a 49. Villányi Borversenyen. A benevezett 296 mintából 11 nagy aranyérmet, 62 aranyérmet, 178 ezüstöt és 35 bronzérmet kapott. A nevezett minták közt akadt 196 darab vörös-, 50 rozé, 46 fehér-, 41 száraz, 2 félédes és 3 édes, illetve 4 szén-dioxid hozzáadásával készült rozé gyöngyözőbor. Champion: Günzer Tamás Pincészete, legjobb Cabernet sauvignon és Villányi Franc: Koch Borászat, Cabernet franc és Cuvée: Sauska Pincészet, Fehér bor: Kovács Pincészet, Kékfrankos: Riczu Tamás, Rozé: Bánfalvi Pince. A Hegyközség Különdíját Müller János kapta. agrarvilag.hu / bama.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.