Ismerje meg a gluténmentes ételeket

Címkék: élelmiszer , élelmiszer-minőség , élelmiszerbiztonság , NAK
Ismerje meg a gluténmentes ételeket

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A NAK szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát – fotó: NAK

A kiadványokkal a köztestület célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban.

A munka folytatásaképpen decemberben megjelenik a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely

  • a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről,
  • a gluténmentes élelmiszerek előállítására,jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.

A téma kifejezetten aktuális, hiszen a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részesedését a gluténmentes élelmiszerek adják.

A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség.

A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22%-ára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5%-uknál áll fenn.

Jelen ismeretek szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság.

A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is.

Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt.

A hitelesség érdekében a fejezetek megírásában és azok lektorálásában a téma neves szakemberei vettek részt.

Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a NAK portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető, ide kattintva meg is tudnak tekinteni.

agrárvilág.hu



Szerző
avszerk2

Dátum
2018-12-03


Kapcsolódó cikkek
Nincs idő, dönteni kell a klímaváltozás kapcsán

Nincs idő, dönteni kell a klímaváltozás kapcsán

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A NAK szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát - fotó: NAK

A kiadványokkal a köztestület célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban. A munka folytatásaképpen decemberben megjelenik a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely
  • a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről,
  • a gluténmentes élelmiszerek előállítására,jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.
A téma kifejezetten aktuális, hiszen a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részesedését a gluténmentes élelmiszerek adják. A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség. A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22%-ára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5%-uknál áll fenn. Jelen ismeretek szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság. A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is. Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt. A hitelesség érdekében a fejezetek megírásában és azok lektorálásában a téma neves szakemberei vettek részt. Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a NAK portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető, ide kattintva meg is tudnak tekinteni. agrárvilág.hu
Legelővé varázsolták az egykori lőteret

Legelővé varázsolták az egykori lőteret

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A NAK szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát - fotó: NAK

A kiadványokkal a köztestület célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban. A munka folytatásaképpen decemberben megjelenik a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely
  • a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről,
  • a gluténmentes élelmiszerek előállítására,jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.
A téma kifejezetten aktuális, hiszen a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részesedését a gluténmentes élelmiszerek adják. A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség. A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22%-ára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5%-uknál áll fenn. Jelen ismeretek szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság. A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is. Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt. A hitelesség érdekében a fejezetek megírásában és azok lektorálásában a téma neves szakemberei vettek részt. Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a NAK portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető, ide kattintva meg is tudnak tekinteni. agrárvilág.hu
Ez a fejlesztés lesz a tehenek legjobb barátja

Ez a fejlesztés lesz a tehenek legjobb barátja

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A NAK szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát - fotó: NAK

A kiadványokkal a köztestület célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban. A munka folytatásaképpen decemberben megjelenik a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely
  • a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről,
  • a gluténmentes élelmiszerek előállítására,jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.
A téma kifejezetten aktuális, hiszen a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részesedését a gluténmentes élelmiszerek adják. A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség. A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22%-ára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5%-uknál áll fenn. Jelen ismeretek szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság. A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is. Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt. A hitelesség érdekében a fejezetek megírásában és azok lektorálásában a téma neves szakemberei vettek részt. Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a NAK portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető, ide kattintva meg is tudnak tekinteni. agrárvilág.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.