Ismerje meg a gluténmentes ételeket

Címkék: élelmiszer , élelmiszer-minőség , élelmiszerbiztonság , NAK
Ismerje meg a gluténmentes ételeket

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A NAK szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát – fotó: NAK

A kiadványokkal a köztestület célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban.

A munka folytatásaképpen decemberben megjelenik a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely

  • a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről,
  • a gluténmentes élelmiszerek előállítására,jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.

A téma kifejezetten aktuális, hiszen a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részesedését a gluténmentes élelmiszerek adják.

A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség.

A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22%-ára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5%-uknál áll fenn.

Jelen ismeretek szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság.

A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is.

Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt.

A hitelesség érdekében a fejezetek megírásában és azok lektorálásában a téma neves szakemberei vettek részt.

Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a NAK portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető, ide kattintva meg is tudnak tekinteni.

agrárvilág.hu



Szerző
avszerk2

Dátum
2018-12-03


Kapcsolódó cikkek
Döntse el melyik fa lesz az év fája Európában!

Döntse el melyik fa lesz az év fája Európában!

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A NAK szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát - fotó: NAK

A kiadványokkal a köztestület célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban. A munka folytatásaképpen decemberben megjelenik a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely
  • a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről,
  • a gluténmentes élelmiszerek előállítására,jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.
A téma kifejezetten aktuális, hiszen a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részesedését a gluténmentes élelmiszerek adják. A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség. A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22%-ára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5%-uknál áll fenn. Jelen ismeretek szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság. A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is. Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt. A hitelesség érdekében a fejezetek megírásában és azok lektorálásában a téma neves szakemberei vettek részt. Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a NAK portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető, ide kattintva meg is tudnak tekinteni. agrárvilág.hu
Magyar is versenyzett a világ legjobb

Magyar is versenyzett a világ legjobb "külföldi japán" séf címéért

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A NAK szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát - fotó: NAK

A kiadványokkal a köztestület célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban. A munka folytatásaképpen decemberben megjelenik a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely
  • a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről,
  • a gluténmentes élelmiszerek előállítására,jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.
A téma kifejezetten aktuális, hiszen a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részesedését a gluténmentes élelmiszerek adják. A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség. A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22%-ára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5%-uknál áll fenn. Jelen ismeretek szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság. A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is. Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt. A hitelesség érdekében a fejezetek megírásában és azok lektorálásában a téma neves szakemberei vettek részt. Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a NAK portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető, ide kattintva meg is tudnak tekinteni. agrárvilág.hu
Tiltott gyümölcsből készülne az Európai Bizottság bora

Tiltott gyümölcsből készülne az Európai Bizottság bora

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A NAK szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát - fotó: NAK

A kiadványokkal a köztestület célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban. A munka folytatásaképpen decemberben megjelenik a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely
  • a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről,
  • a gluténmentes élelmiszerek előállítására,jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.
A téma kifejezetten aktuális, hiszen a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részesedését a gluténmentes élelmiszerek adják. A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség. A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22%-ára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5%-uknál áll fenn. Jelen ismeretek szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság. A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is. Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt. A hitelesség érdekében a fejezetek megírásában és azok lektorálásában a téma neves szakemberei vettek részt. Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a NAK portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető, ide kattintva meg is tudnak tekinteni. agrárvilág.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.