Így lesznek versenyképesebbek a kertészeti termékek

Címkék: fejlesztés , gyümölcs , SZIE , versenyképesség , zöldség
Így lesznek versenyképesebbek a kertészeti termékek

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása.

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem, Magyarország legnagyobb agráregyeteme. A pályázati forrásokból megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági kérdésekre – közölte az egyetem.


A kutatások modern eszközökön folynak, melyeket a pályázatnak köszönhetően kap a SZIE- fotó: Pixabay

Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszi lehetővé. A kedvező tényezők ellenére azonban az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő lehessen pedig nemzetgazdasági szinten mérhető lehetőségek rejlenek benne. Éppen ezért, érthető, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységek egyik kiemelt területévé válik a zöldség- és gyümölcs ágazat fejlesztése.

A most induló, a Szent István Egyetem által jegyzett fejlesztési projekt olyan kulcsproblémák megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása.

A program első felében egy olyan adatbázist terveznek létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével a kertészeti termékek származási helye beazonosíthatóvá válik. Ezen kívül a különböző termőterületeken vizsgálni fogják a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is.

A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztések jutnak majd főszerephez, emellett pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is folytatnak.

A két éves, pályázati finanszírozású projekt zárásaként egy olyan, térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis jön létre, melyben földrajzi azonosító alapján visszakövethetőek lesznek az egyes termékek jellemzői. Ezzel a komplex fejlesztéssel csökkenthetőek lesznek az élelmiszercsalások, javulhat a minőség és a hozzáadott érték hányad valamint hosszú távon az ágazat versenyképessége is növekedésnek indulhat.

agrarvilag.hu / SZIE



Szerző
avszerk2

Dátum
2018-07-16


Kapcsolódó cikkek
Tízezrével támadnak a krumplibogarak

Tízezrével támadnak a krumplibogarak

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása.
A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem, Magyarország legnagyobb agráregyeteme. A pályázati forrásokból megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági kérdésekre - közölte az egyetem.

A kutatások modern eszközökön folynak, melyeket a pályázatnak köszönhetően kap a SZIE- fotó: Pixabay

Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszi lehetővé. A kedvező tényezők ellenére azonban az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő lehessen pedig nemzetgazdasági szinten mérhető lehetőségek rejlenek benne. Éppen ezért, érthető, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységek egyik kiemelt területévé válik a zöldség- és gyümölcs ágazat fejlesztése. A most induló, a Szent István Egyetem által jegyzett fejlesztési projekt olyan kulcsproblémák megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása. A program első felében egy olyan adatbázist terveznek létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével a kertészeti termékek származási helye beazonosíthatóvá válik. Ezen kívül a különböző termőterületeken vizsgálni fogják a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is. A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztések jutnak majd főszerephez, emellett pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is folytatnak. A két éves, pályázati finanszírozású projekt zárásaként egy olyan, térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis jön létre, melyben földrajzi azonosító alapján visszakövethetőek lesznek az egyes termékek jellemzői. Ezzel a komplex fejlesztéssel csökkenthetőek lesznek az élelmiszercsalások, javulhat a minőség és a hozzáadott érték hányad valamint hosszú távon az ágazat versenyképessége is növekedésnek indulhat. agrarvilag.hu / SZIE
Szinte elárasztjuk vetőmaggal a világot

Szinte elárasztjuk vetőmaggal a világot

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása.
A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem, Magyarország legnagyobb agráregyeteme. A pályázati forrásokból megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági kérdésekre - közölte az egyetem.

A kutatások modern eszközökön folynak, melyeket a pályázatnak köszönhetően kap a SZIE- fotó: Pixabay

Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszi lehetővé. A kedvező tényezők ellenére azonban az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő lehessen pedig nemzetgazdasági szinten mérhető lehetőségek rejlenek benne. Éppen ezért, érthető, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységek egyik kiemelt területévé válik a zöldség- és gyümölcs ágazat fejlesztése. A most induló, a Szent István Egyetem által jegyzett fejlesztési projekt olyan kulcsproblémák megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása. A program első felében egy olyan adatbázist terveznek létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével a kertészeti termékek származási helye beazonosíthatóvá válik. Ezen kívül a különböző termőterületeken vizsgálni fogják a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is. A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztések jutnak majd főszerephez, emellett pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is folytatnak. A két éves, pályázati finanszírozású projekt zárásaként egy olyan, térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis jön létre, melyben földrajzi azonosító alapján visszakövethetőek lesznek az egyes termékek jellemzői. Ezzel a komplex fejlesztéssel csökkenthetőek lesznek az élelmiszercsalások, javulhat a minőség és a hozzáadott érték hányad valamint hosszú távon az ágazat versenyképessége is növekedésnek indulhat. agrarvilag.hu / SZIE
Nagy potenciál a búzatermesztésben: a durumbúza

Nagy potenciál a búzatermesztésben: a durumbúza

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása.
A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem, Magyarország legnagyobb agráregyeteme. A pályázati forrásokból megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági kérdésekre - közölte az egyetem.

A kutatások modern eszközökön folynak, melyeket a pályázatnak köszönhetően kap a SZIE- fotó: Pixabay

Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszi lehetővé. A kedvező tényezők ellenére azonban az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő lehessen pedig nemzetgazdasági szinten mérhető lehetőségek rejlenek benne. Éppen ezért, érthető, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységek egyik kiemelt területévé válik a zöldség- és gyümölcs ágazat fejlesztése. A most induló, a Szent István Egyetem által jegyzett fejlesztési projekt olyan kulcsproblémák megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása. A program első felében egy olyan adatbázist terveznek létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével a kertészeti termékek származási helye beazonosíthatóvá válik. Ezen kívül a különböző termőterületeken vizsgálni fogják a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is. A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztések jutnak majd főszerephez, emellett pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is folytatnak. A két éves, pályázati finanszírozású projekt zárásaként egy olyan, térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis jön létre, melyben földrajzi azonosító alapján visszakövethetőek lesznek az egyes termékek jellemzői. Ezzel a komplex fejlesztéssel csökkenthetőek lesznek az élelmiszercsalások, javulhat a minőség és a hozzáadott érték hányad valamint hosszú távon az ágazat versenyképessége is növekedésnek indulhat. agrarvilag.hu / SZIE

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.