Csilipaprikákkal kísérleteznek a Pannon Egyetemen

Címkék: állatkísérlet , nemesítés , Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék , paprika , rezisztencia
Csilipaprikákkal kísérleteznek a Pannon Egyetemen

A népszerű zöldség több szempontból is megvizsgálják.

A rezisztens paprikafajták előállításán dolgoznak a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék szakemberei. A fajták főként szelekciós nemesítési eljárással jönnek létre, így akár 8-10 év is szükséges ahhoz, hogy a növény vetőmagja a piacra kerüljön. Különlegességekkel is kísérleteznek Keszthelyen, így például édes chilit is termesztenek – olvasható a Keszthely TV oldalán.


Hamarosan kezdődik a paprikák betakarítása a tanszéken – fotó: KTV

Az intézményben 70 éve foglalkoznak paprikanemesítéssel, ez idő alatt 12 államilag elismert fajta került piacra. A ’60-as évek nagy paprikapusztulása óta a rezisztencia nemesítésre terelődött a hangsúly, amelyben a vírusbetegségek leküzdése játssza a főszerepet.

– Olyan paprikákat, olyan paprikafajtákat próbálunk előállítani, amelyek különböző betegségeknek ellenállóak. Ez több okból is fontos. Egyre inkább igényeljük azt, hogy bio jellegű zöldségeket tudjunk fogyasztani.

Ez annyit jelent, hogyha a paprikafajta, amit a termelő kis hobbikertészetben termel, ez, ha betegség ellenálló, nem kell növényvédő szert használni, nem kell annyi növényvédő szert használni, tehát gyerekeknek nyugodtabban oda merjük adni

– mondta Dr. ifj. Kovács János, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének docense.

A Kertészeti Tanszék államilag elismert fajtái közül jelenleg 5 található meg kereskedelmi forgalomban. A paprikapiac telítettsége miatt a keszthelyi szakemberek igyekeznek olyan fajtákat létrehozni, amelyek valamiféle különlegességet mutatnak a megszokottakhoz képest.

Ilyen például az egyik legújabb kísérlet, az édes chili.

– Alapvetően az, hogy a chilipaprika csípős, ez mindenkinek természetes. De a chilipaprika, amellett, hogy a kapszaicintől csípős, nagyon gazdag íz és zamatanyagokban is. Tehát azért gondoltuk azt, hogy érdemes lenne olyan chilipaprikát is előállítani, amiből a kapszaicin kimarad, így az íz és zamatanyagok megmaradnak – tette hozzá a szakember.

A kutatás részét képezik a fertőzött paprikák is.

A szakemberek ezeket a növényeket elkülönítik a többitől, és azt figyelik, hogy miként egyáltalán nem reagálnak a fertőzésre.

A szakemberek szerint fontos ezeknek a rezisztens fajtáknak az előállítása ugyanis a paprika nagyon érzékeny növény, ezáltal egy fertőzés esetén akár az egész termés is tönkremehet.

agrarvilag.hu / Keszthely TV



Szerző
avszerk2

Dátum
2018-09-19


Kapcsolódó cikkek
Így lesznek versenyképesebbek a kertészeti termékek

Így lesznek versenyképesebbek a kertészeti termékek

A népszerű zöldség több szempontból is megvizsgálják. A rezisztens paprikafajták előállításán dolgoznak a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék szakemberei. A fajták főként szelekciós nemesítési eljárással jönnek létre, így akár 8-10 év is szükséges ahhoz, hogy a növény vetőmagja a piacra kerüljön. Különlegességekkel is kísérleteznek Keszthelyen, így például édes chilit is termesztenek - olvasható a Keszthely TV oldalán.

Hamarosan kezdődik a paprikák betakarítása a tanszéken - fotó: KTV

Az intézményben 70 éve foglalkoznak paprikanemesítéssel, ez idő alatt 12 államilag elismert fajta került piacra. A ’60-as évek nagy paprikapusztulása óta a rezisztencia nemesítésre terelődött a hangsúly, amelyben a vírusbetegségek leküzdése játssza a főszerepet. - Olyan paprikákat, olyan paprikafajtákat próbálunk előállítani, amelyek különböző betegségeknek ellenállóak. Ez több okból is fontos. Egyre inkább igényeljük azt, hogy bio jellegű zöldségeket tudjunk fogyasztani. Ez annyit jelent, hogyha a paprikafajta, amit a termelő kis hobbikertészetben termel, ez, ha betegség ellenálló, nem kell növényvédő szert használni, nem kell annyi növényvédő szert használni, tehát gyerekeknek nyugodtabban oda merjük adni - mondta Dr. ifj. Kovács János, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének docense. A Kertészeti Tanszék államilag elismert fajtái közül jelenleg 5 található meg kereskedelmi forgalomban. A paprikapiac telítettsége miatt a keszthelyi szakemberek igyekeznek olyan fajtákat létrehozni, amelyek valamiféle különlegességet mutatnak a megszokottakhoz képest. Ilyen például az egyik legújabb kísérlet, az édes chili. - Alapvetően az, hogy a chilipaprika csípős, ez mindenkinek természetes. De a chilipaprika, amellett, hogy a kapszaicintől csípős, nagyon gazdag íz és zamatanyagokban is. Tehát azért gondoltuk azt, hogy érdemes lenne olyan chilipaprikát is előállítani, amiből a kapszaicin kimarad, így az íz és zamatanyagok megmaradnak - tette hozzá a szakember. A kutatás részét képezik a fertőzött paprikák is. A szakemberek ezeket a növényeket elkülönítik a többitől, és azt figyelik, hogy miként egyáltalán nem reagálnak a fertőzésre. A szakemberek szerint fontos ezeknek a rezisztens fajtáknak az előállítása ugyanis a paprika nagyon érzékeny növény, ezáltal egy fertőzés esetén akár az egész termés is tönkremehet. agrarvilag.hu / Keszthely TV
Tízezrével támadnak a krumplibogarak

Tízezrével támadnak a krumplibogarak

A népszerű zöldség több szempontból is megvizsgálják. A rezisztens paprikafajták előállításán dolgoznak a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék szakemberei. A fajták főként szelekciós nemesítési eljárással jönnek létre, így akár 8-10 év is szükséges ahhoz, hogy a növény vetőmagja a piacra kerüljön. Különlegességekkel is kísérleteznek Keszthelyen, így például édes chilit is termesztenek - olvasható a Keszthely TV oldalán.

Hamarosan kezdődik a paprikák betakarítása a tanszéken - fotó: KTV

Az intézményben 70 éve foglalkoznak paprikanemesítéssel, ez idő alatt 12 államilag elismert fajta került piacra. A ’60-as évek nagy paprikapusztulása óta a rezisztencia nemesítésre terelődött a hangsúly, amelyben a vírusbetegségek leküzdése játssza a főszerepet. - Olyan paprikákat, olyan paprikafajtákat próbálunk előállítani, amelyek különböző betegségeknek ellenállóak. Ez több okból is fontos. Egyre inkább igényeljük azt, hogy bio jellegű zöldségeket tudjunk fogyasztani. Ez annyit jelent, hogyha a paprikafajta, amit a termelő kis hobbikertészetben termel, ez, ha betegség ellenálló, nem kell növényvédő szert használni, nem kell annyi növényvédő szert használni, tehát gyerekeknek nyugodtabban oda merjük adni - mondta Dr. ifj. Kovács János, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének docense. A Kertészeti Tanszék államilag elismert fajtái közül jelenleg 5 található meg kereskedelmi forgalomban. A paprikapiac telítettsége miatt a keszthelyi szakemberek igyekeznek olyan fajtákat létrehozni, amelyek valamiféle különlegességet mutatnak a megszokottakhoz képest. Ilyen például az egyik legújabb kísérlet, az édes chili. - Alapvetően az, hogy a chilipaprika csípős, ez mindenkinek természetes. De a chilipaprika, amellett, hogy a kapszaicintől csípős, nagyon gazdag íz és zamatanyagokban is. Tehát azért gondoltuk azt, hogy érdemes lenne olyan chilipaprikát is előállítani, amiből a kapszaicin kimarad, így az íz és zamatanyagok megmaradnak - tette hozzá a szakember. A kutatás részét képezik a fertőzött paprikák is. A szakemberek ezeket a növényeket elkülönítik a többitől, és azt figyelik, hogy miként egyáltalán nem reagálnak a fertőzésre. A szakemberek szerint fontos ezeknek a rezisztens fajtáknak az előállítása ugyanis a paprika nagyon érzékeny növény, ezáltal egy fertőzés esetén akár az egész termés is tönkremehet. agrarvilag.hu / Keszthely TV
Szinte elárasztjuk vetőmaggal a világot

Szinte elárasztjuk vetőmaggal a világot

A népszerű zöldség több szempontból is megvizsgálják. A rezisztens paprikafajták előállításán dolgoznak a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék szakemberei. A fajták főként szelekciós nemesítési eljárással jönnek létre, így akár 8-10 év is szükséges ahhoz, hogy a növény vetőmagja a piacra kerüljön. Különlegességekkel is kísérleteznek Keszthelyen, így például édes chilit is termesztenek - olvasható a Keszthely TV oldalán.

Hamarosan kezdődik a paprikák betakarítása a tanszéken - fotó: KTV

Az intézményben 70 éve foglalkoznak paprikanemesítéssel, ez idő alatt 12 államilag elismert fajta került piacra. A ’60-as évek nagy paprikapusztulása óta a rezisztencia nemesítésre terelődött a hangsúly, amelyben a vírusbetegségek leküzdése játssza a főszerepet. - Olyan paprikákat, olyan paprikafajtákat próbálunk előállítani, amelyek különböző betegségeknek ellenállóak. Ez több okból is fontos. Egyre inkább igényeljük azt, hogy bio jellegű zöldségeket tudjunk fogyasztani. Ez annyit jelent, hogyha a paprikafajta, amit a termelő kis hobbikertészetben termel, ez, ha betegség ellenálló, nem kell növényvédő szert használni, nem kell annyi növényvédő szert használni, tehát gyerekeknek nyugodtabban oda merjük adni - mondta Dr. ifj. Kovács János, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének docense. A Kertészeti Tanszék államilag elismert fajtái közül jelenleg 5 található meg kereskedelmi forgalomban. A paprikapiac telítettsége miatt a keszthelyi szakemberek igyekeznek olyan fajtákat létrehozni, amelyek valamiféle különlegességet mutatnak a megszokottakhoz képest. Ilyen például az egyik legújabb kísérlet, az édes chili. - Alapvetően az, hogy a chilipaprika csípős, ez mindenkinek természetes. De a chilipaprika, amellett, hogy a kapszaicintől csípős, nagyon gazdag íz és zamatanyagokban is. Tehát azért gondoltuk azt, hogy érdemes lenne olyan chilipaprikát is előállítani, amiből a kapszaicin kimarad, így az íz és zamatanyagok megmaradnak - tette hozzá a szakember. A kutatás részét képezik a fertőzött paprikák is. A szakemberek ezeket a növényeket elkülönítik a többitől, és azt figyelik, hogy miként egyáltalán nem reagálnak a fertőzésre. A szakemberek szerint fontos ezeknek a rezisztens fajtáknak az előállítása ugyanis a paprika nagyon érzékeny növény, ezáltal egy fertőzés esetén akár az egész termés is tönkremehet. agrarvilag.hu / Keszthely TV

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.