Az egyik legkiemelkedőbb lesz az idei tokaji évjárat

Címkék: bor , borvidék , szüret , Tokaj
Az egyik legkiemelkedőbb lesz az idei tokaji évjárat

Az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását hozta a szeptemberi időjárás. Az aszúkészletek kezdtek csökkenni, ezért is jött jól az aszúsodás a pincészeteknek.

Körülbelül 300 ezer mázsányi szőlő érkezett be az idén a borvidék pincéibe – tájékoztatta a Világgazdaságot Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke. A Dereszla Pincészetet is vezető szakember szerint ez átlagos mennyiségnek számít, ám minőségben a 2017-es az egyik legkiemelkedőbb tokaji évjárat lehet.

A szőlő a szokottnál két héttel korábban virágzott, a korai fajták és a borvidéken egyre hangsúlyosabb szerepet kapó pezsgő alapanyagának szüretét pedig augusztus végén, az átlagosnál egy héttel korábban kezdhették.

Ezután egy napos, száraz szeptember következett, ami lehetőséget adott arra, hogy a korai fajták, illetve a száraz hárslevelű szüretének döntő része megtörténjen.

Majd, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, szeptember második felében volt egy háromnapos csapadékos időjárás, ami elindította az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását

– mondta Kalocsai László. A pincészet döntésétől függően aszú, késői szüretelésű vagy szamorodni alapja került a pincékbe.

fotó: MTI

A borvidéki tanács alelnöke szerint az évjárat abban is különleges, hogy a teljes szortimentet végig lehetett szüretelni,

a pezsgőalapanyagok ugyanolyan kiváló minőségűek lettek, mint például az aszúszemek – ez nagyon ritkán történik meg.

Annak ellenére, hogy hosszabb távra visszatekintve a leszüretelt aszúszemek mennyisége átlagosnak tekinthető, az aszúsodás nagyon jól jött a borvidéknek, hisz az aszúkészletek kezdtek csökkenni. A 2010-es évjárattól kezdve ugyanis a borvidék aszúszegény éveket élt meg, csupán 2013-ban és tavaly volt egy közepesnek mondható aszútermés.

A felvásárlási árakból az látszik, hogy az aszú megőrizte eddigi értékét: az első osztályú szemekért kilogrammonként 2500 forintot fizettek a pincészetek, amivel a világ egyik, ha nem a legdrágább szőlője a tokaji aszúszem

– mondta Kalocsai László. Erre volt is kereslet, a teljes mennyiséget felvásárolták. A másodosztályú aszú ára 2000 forint volt, az átlagár körülbelül 2300 forint körül alakult.

A szőlőnél egy nemkívánatos, kettős árrendszer alakult ki. A borvidéki tanács adatai szerint volt egy kilogrammonként 140 forint körüli árkategória, amelyet általában a nagyobb pincészetek adtak a szőlőért, beleértve a borvidék legnagyobb felvásárlójának számító, állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-t, amelynél még ezt is meghaladta az átlagár. Kialakult egy 80-90 forintos szint is, ez elsősorban a nem borvidéki, de tokaj-hegyaljai telephelyű felvásárlók által beállított ár volt – jegyezte meg a borvidéki tanács alelnöke.

Mint mondta,

céljuk, hogy ez a kettős árrendszer megszűnjön, és egységesen a magasabb árkategória érvényesüljön.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának várakozásai szerint a tavalyi 2,8 millió hektoliteres bortermésnél 5-10 százalékkal több bor készülhet az idén. Az időjárás – a regionálisan nagy károkat okozó jégkároktól eltekintve – kegyes volt: a leszüretelt szőlő cukorfoka és savtartalma is kedvező, így az összes borvidéken kiváló bor kerülhet a pincékbe.

agrarvilag.hu / vg.hu



Szerző
Eszter

Dátum
2017-12-17


Kapcsolódó cikkek
Itt a dió legújabb kártevője

Itt a dió legújabb kártevője

Az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását hozta a szeptemberi időjárás. Az aszúkészletek kezdtek csökkenni, ezért is jött jól az aszúsodás a pincészeteknek. Körülbelül 300 ezer mázsányi szőlő érkezett be az idén a borvidék pincéibe – tájékoztatta a Világgazdaságot Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke. A Dereszla Pincészetet is vezető szakember szerint ez átlagos mennyiségnek számít, ám minőségben a 2017-es az egyik legkiemelkedőbb tokaji évjárat lehet. A szőlő a szokottnál két héttel korábban virágzott, a korai fajták és a borvidéken egyre hangsúlyosabb szerepet kapó pezsgő alapanyagának szüretét pedig augusztus végén, az átlagosnál egy héttel korábban kezdhették. Ezután egy napos, száraz szeptember következett, ami lehetőséget adott arra, hogy a korai fajták, illetve a száraz hárslevelű szüretének döntő része megtörténjen.
Majd, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, szeptember második felében volt egy háromnapos csapadékos időjárás, ami elindította az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását
– mondta Kalocsai László. A pincészet döntésétől függően aszú, késői szüretelésű vagy szamorodni alapja került a pincékbe.

fotó: MTI

A borvidéki tanács alelnöke szerint az évjárat abban is különleges, hogy a teljes szortimentet végig lehetett szüretelni,
a pezsgőalapanyagok ugyanolyan kiváló minőségűek lettek, mint például az aszúszemek – ez nagyon ritkán történik meg.
Annak ellenére, hogy hosszabb távra visszatekintve a leszüretelt aszúszemek mennyisége átlagosnak tekinthető, az aszúsodás nagyon jól jött a borvidéknek, hisz az aszúkészletek kezdtek csökkenni. A 2010-es évjárattól kezdve ugyanis a borvidék aszúszegény éveket élt meg, csupán 2013-ban és tavaly volt egy közepesnek mondható aszútermés.
A felvásárlási árakból az látszik, hogy az aszú megőrizte eddigi értékét: az első osztályú szemekért kilogrammonként 2500 forintot fizettek a pincészetek, amivel a világ egyik, ha nem a legdrágább szőlője a tokaji aszúszem
– mondta Kalocsai László. Erre volt is kereslet, a teljes mennyiséget felvásárolták. A másodosztályú aszú ára 2000 forint volt, az átlagár körülbelül 2300 forint körül alakult. A szőlőnél egy nemkívánatos, kettős árrendszer alakult ki. A borvidéki tanács adatai szerint volt egy kilogrammonként 140 forint körüli árkategória, amelyet általában a nagyobb pincészetek adtak a szőlőért, beleértve a borvidék legnagyobb felvásárlójának számító, állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-t, amelynél még ezt is meghaladta az átlagár. Kialakult egy 80-90 forintos szint is, ez elsősorban a nem borvidéki, de tokaj-hegyaljai telephelyű felvásárlók által beállított ár volt – jegyezte meg a borvidéki tanács alelnöke. Mint mondta,
céljuk, hogy ez a kettős árrendszer megszűnjön, és egységesen a magasabb árkategória érvényesüljön.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának várakozásai szerint a tavalyi 2,8 millió hektoliteres bortermésnél 5-10 százalékkal több bor készülhet az idén. Az időjárás – a regionálisan nagy károkat okozó jégkároktól eltekintve – kegyes volt: a leszüretelt szőlő cukorfoka és savtartalma is kedvező, így az összes borvidéken kiváló bor kerülhet a pincékbe.
agrarvilag.hu / vg.hu
Ha nem változik a helyzet, a szabolcsi alma akár teljesen kiszorulhat a piacról

Ha nem változik a helyzet, a szabolcsi alma akár teljesen kiszorulhat a piacról

Az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását hozta a szeptemberi időjárás. Az aszúkészletek kezdtek csökkenni, ezért is jött jól az aszúsodás a pincészeteknek. Körülbelül 300 ezer mázsányi szőlő érkezett be az idén a borvidék pincéibe – tájékoztatta a Világgazdaságot Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke. A Dereszla Pincészetet is vezető szakember szerint ez átlagos mennyiségnek számít, ám minőségben a 2017-es az egyik legkiemelkedőbb tokaji évjárat lehet. A szőlő a szokottnál két héttel korábban virágzott, a korai fajták és a borvidéken egyre hangsúlyosabb szerepet kapó pezsgő alapanyagának szüretét pedig augusztus végén, az átlagosnál egy héttel korábban kezdhették. Ezután egy napos, száraz szeptember következett, ami lehetőséget adott arra, hogy a korai fajták, illetve a száraz hárslevelű szüretének döntő része megtörténjen.
Majd, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, szeptember második felében volt egy háromnapos csapadékos időjárás, ami elindította az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását
– mondta Kalocsai László. A pincészet döntésétől függően aszú, késői szüretelésű vagy szamorodni alapja került a pincékbe.

fotó: MTI

A borvidéki tanács alelnöke szerint az évjárat abban is különleges, hogy a teljes szortimentet végig lehetett szüretelni,
a pezsgőalapanyagok ugyanolyan kiváló minőségűek lettek, mint például az aszúszemek – ez nagyon ritkán történik meg.
Annak ellenére, hogy hosszabb távra visszatekintve a leszüretelt aszúszemek mennyisége átlagosnak tekinthető, az aszúsodás nagyon jól jött a borvidéknek, hisz az aszúkészletek kezdtek csökkenni. A 2010-es évjárattól kezdve ugyanis a borvidék aszúszegény éveket élt meg, csupán 2013-ban és tavaly volt egy közepesnek mondható aszútermés.
A felvásárlási árakból az látszik, hogy az aszú megőrizte eddigi értékét: az első osztályú szemekért kilogrammonként 2500 forintot fizettek a pincészetek, amivel a világ egyik, ha nem a legdrágább szőlője a tokaji aszúszem
– mondta Kalocsai László. Erre volt is kereslet, a teljes mennyiséget felvásárolták. A másodosztályú aszú ára 2000 forint volt, az átlagár körülbelül 2300 forint körül alakult. A szőlőnél egy nemkívánatos, kettős árrendszer alakult ki. A borvidéki tanács adatai szerint volt egy kilogrammonként 140 forint körüli árkategória, amelyet általában a nagyobb pincészetek adtak a szőlőért, beleértve a borvidék legnagyobb felvásárlójának számító, állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-t, amelynél még ezt is meghaladta az átlagár. Kialakult egy 80-90 forintos szint is, ez elsősorban a nem borvidéki, de tokaj-hegyaljai telephelyű felvásárlók által beállított ár volt – jegyezte meg a borvidéki tanács alelnöke. Mint mondta,
céljuk, hogy ez a kettős árrendszer megszűnjön, és egységesen a magasabb árkategória érvényesüljön.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának várakozásai szerint a tavalyi 2,8 millió hektoliteres bortermésnél 5-10 százalékkal több bor készülhet az idén. Az időjárás – a regionálisan nagy károkat okozó jégkároktól eltekintve – kegyes volt: a leszüretelt szőlő cukorfoka és savtartalma is kedvező, így az összes borvidéken kiváló bor kerülhet a pincékbe.
agrarvilag.hu / vg.hu
Az agrártárca kertművelő diákokat díjazott

Az agrártárca kertművelő diákokat díjazott

Az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását hozta a szeptemberi időjárás. Az aszúkészletek kezdtek csökkenni, ezért is jött jól az aszúsodás a pincészeteknek. Körülbelül 300 ezer mázsányi szőlő érkezett be az idén a borvidék pincéibe – tájékoztatta a Világgazdaságot Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke. A Dereszla Pincészetet is vezető szakember szerint ez átlagos mennyiségnek számít, ám minőségben a 2017-es az egyik legkiemelkedőbb tokaji évjárat lehet. A szőlő a szokottnál két héttel korábban virágzott, a korai fajták és a borvidéken egyre hangsúlyosabb szerepet kapó pezsgő alapanyagának szüretét pedig augusztus végén, az átlagosnál egy héttel korábban kezdhették. Ezután egy napos, száraz szeptember következett, ami lehetőséget adott arra, hogy a korai fajták, illetve a száraz hárslevelű szüretének döntő része megtörténjen.
Majd, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, szeptember második felében volt egy háromnapos csapadékos időjárás, ami elindította az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását
– mondta Kalocsai László. A pincészet döntésétől függően aszú, késői szüretelésű vagy szamorodni alapja került a pincékbe.

fotó: MTI

A borvidéki tanács alelnöke szerint az évjárat abban is különleges, hogy a teljes szortimentet végig lehetett szüretelni,
a pezsgőalapanyagok ugyanolyan kiváló minőségűek lettek, mint például az aszúszemek – ez nagyon ritkán történik meg.
Annak ellenére, hogy hosszabb távra visszatekintve a leszüretelt aszúszemek mennyisége átlagosnak tekinthető, az aszúsodás nagyon jól jött a borvidéknek, hisz az aszúkészletek kezdtek csökkenni. A 2010-es évjárattól kezdve ugyanis a borvidék aszúszegény éveket élt meg, csupán 2013-ban és tavaly volt egy közepesnek mondható aszútermés.
A felvásárlási árakból az látszik, hogy az aszú megőrizte eddigi értékét: az első osztályú szemekért kilogrammonként 2500 forintot fizettek a pincészetek, amivel a világ egyik, ha nem a legdrágább szőlője a tokaji aszúszem
– mondta Kalocsai László. Erre volt is kereslet, a teljes mennyiséget felvásárolták. A másodosztályú aszú ára 2000 forint volt, az átlagár körülbelül 2300 forint körül alakult. A szőlőnél egy nemkívánatos, kettős árrendszer alakult ki. A borvidéki tanács adatai szerint volt egy kilogrammonként 140 forint körüli árkategória, amelyet általában a nagyobb pincészetek adtak a szőlőért, beleértve a borvidék legnagyobb felvásárlójának számító, állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-t, amelynél még ezt is meghaladta az átlagár. Kialakult egy 80-90 forintos szint is, ez elsősorban a nem borvidéki, de tokaj-hegyaljai telephelyű felvásárlók által beállított ár volt – jegyezte meg a borvidéki tanács alelnöke. Mint mondta,
céljuk, hogy ez a kettős árrendszer megszűnjön, és egységesen a magasabb árkategória érvényesüljön.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának várakozásai szerint a tavalyi 2,8 millió hektoliteres bortermésnél 5-10 százalékkal több bor készülhet az idén. Az időjárás – a regionálisan nagy károkat okozó jégkároktól eltekintve – kegyes volt: a leszüretelt szőlő cukorfoka és savtartalma is kedvező, így az összes borvidéken kiváló bor kerülhet a pincékbe.
agrarvilag.hu / vg.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.