Az áfacsökkentés önmagában nem jelent olcsóbb hústerméket

Címkék: áfacsökkentés , hal áfa , Országos Kereskedelmi Szövetség , sertéshús
Az áfacsökkentés önmagában nem jelent olcsóbb hústerméket
Januárban átlagosan 17 százalékkal juthatunk hozzá olcsóbban az élő halhoz, a halhúshoz, valamint a sertésbelsőségekhez. A Magyar Idők lap által megkérdezett ágazati szereplők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, a világpiaci árak határozzák meg a termékek fogyasztói árát is, ha a felvásárlási árak nőnek, akkor az áfacsökkentéstől függetlenül nőhet a termékek ára is. Ugyanakkor a sertéságazatban tovább csökkennek az intézkedéstől a visszaélések, a halágazat szereplői pedig a termelés felfutásával számolhatnak.
fotó: Pixabay

A decemberinél mintegy 17 százalékkal lett olcsóbb januártól

  • a sertésbelsőség,
  • a vágási melléktermékek, valamint
  • az élő hal és halhús,

mivel a korábbi 27 százalékos áfakulcs öt százalékra mérséklődött. A kiskereskedelmi szereplők várhatóan a korábbi áfacsökkentésekhez hasonlóan ezeknél a termékeknél is átadják a vásárlóknak a különbözetet, ugyanakkor sok kisebb üzletben, piacokon még a tavalyi áron kínálják a termékeket.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kérdésünkre kiemelte: a pontos árváltozás majd csak a februárban megjelenő statisztikákban látszik meg, ugyanakkor a verseny miatt érdeke a kiskereskedelmi szereplőknek az alacsonyabb ár bevezetése. Ráadásul sok üzletlánc már jó előre beharangozta a kedvező árváltozást.

Ugyanakkor Vámos arra figyelmeztetett, hogy

a nemzetközi piaci árak jelentősen befolyásolják a hazai üzletekben kapható termékekét. Példaként említette, hogy a sertéstőkehúsok drágábbak, mint 2015 decemberében az áfacsökkentés előtt.

Ennek az oka viszont az, hogy a világpiaci árak emelkedtek, így ha nem csökkentette volna a kormány öt százalékra az adókulcsot, akkor a jelenleg tapasztalt áraknál még 17 százalékkal drágábbak lennének a termékek.

fotó: Pixabay

– Több kedvező hatása is van a sertésbelsőségek áfacsökkentésének az ágazatra – mondta a Magyar Idők kérdésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az egyik az alacsonyabb fogyasztói árak miatt várható keresletnövekedés, amely a termékek közvetlen értékesítésének valószínű növekedésében mutatkozik meg.

A másik a feketekereskedelem visszaszorulása, tehát tovább tisztul az ágazat, hiszen egyre több termék tartozik a sertéságazaton belül az ötszázalékos, kedvezményes áfakulcs alá. Ugyanakkor bizonyos húsrészek – például a szalonna – továbbra is a 27 százalékos kulcs alá tartozik, amely bonyolultabbá teszi a cégek adminisztrációját.

A hússzövetség vezetője felidézte, 2014-ben az egész és a fél sertés, majd 2016-ban a tőkehús áfakulcsa csökkent. Ennek köszönhetően már észrevehető volt az ágazati feketézés visszaszorulása, mivel a sertésállomány létszáma nem növekedett, miközben az éves vágá­sszám négy év alatt több mint 25 százalékkal emelkedett.

Az élő hal és a halhús áfacsökkentése várhatóan a termelésre gyakorolja a legnagyobb hatást. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a fogyasztói árak várhatóan 15-17 százalékkal csökkennek.

Ennek köszönhetően a fogyasztás is bővülhet, így a jelenlegi 5,7 kilogrammról már jövőre tíz kilogrammra nőhet az egy főre jutó éves halfogyasztás.

agrarvilag.hu / magyaridok.hu



Szerző
bk

Dátum
2018-01-06


Kapcsolódó cikkek
Málnaágyon érlelik és Békésben főzik az ország kézműves sörét

Málnaágyon érlelik és Békésben főzik az ország kézműves sörét

Januárban átlagosan 17 százalékkal juthatunk hozzá olcsóbban az élő halhoz, a halhúshoz, valamint a sertésbelsőségekhez. A Magyar Idők lap által megkérdezett ágazati szereplők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, a világpiaci árak határozzák meg a termékek fogyasztói árát is, ha a felvásárlási árak nőnek, akkor az áfacsökkentéstől függetlenül nőhet a termékek ára is. Ugyanakkor a sertéságazatban tovább csökkennek az intézkedéstől a visszaélések, a halágazat szereplői pedig a termelés felfutásával számolhatnak.
fotó: Pixabay
A decemberinél mintegy 17 százalékkal lett olcsóbb januártól
  • a sertésbelsőség,
  • a vágási melléktermékek, valamint
  • az élő hal és halhús,
mivel a korábbi 27 százalékos áfakulcs öt százalékra mérséklődött. A kiskereskedelmi szereplők várhatóan a korábbi áfacsökkentésekhez hasonlóan ezeknél a termékeknél is átadják a vásárlóknak a különbözetet, ugyanakkor sok kisebb üzletben, piacokon még a tavalyi áron kínálják a termékeket. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kérdésünkre kiemelte: a pontos árváltozás majd csak a februárban megjelenő statisztikákban látszik meg, ugyanakkor a verseny miatt érdeke a kiskereskedelmi szereplőknek az alacsonyabb ár bevezetése. Ráadásul sok üzletlánc már jó előre beharangozta a kedvező árváltozást. Ugyanakkor Vámos arra figyelmeztetett, hogy

a nemzetközi piaci árak jelentősen befolyásolják a hazai üzletekben kapható termékekét. Példaként említette, hogy a sertéstőkehúsok drágábbak, mint 2015 decemberében az áfacsökkentés előtt.

Ennek az oka viszont az, hogy a világpiaci árak emelkedtek, így ha nem csökkentette volna a kormány öt százalékra az adókulcsot, akkor a jelenleg tapasztalt áraknál még 17 százalékkal drágábbak lennének a termékek.
fotó: Pixabay
– Több kedvező hatása is van a sertésbelsőségek áfacsökkentésének az ágazatra – mondta a Magyar Idők kérdésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az egyik az alacsonyabb fogyasztói árak miatt várható keresletnövekedés, amely a termékek közvetlen értékesítésének valószínű növekedésében mutatkozik meg. A másik a feketekereskedelem visszaszorulása, tehát tovább tisztul az ágazat, hiszen egyre több termék tartozik a sertéságazaton belül az ötszázalékos, kedvezményes áfakulcs alá. Ugyanakkor bizonyos húsrészek – például a szalonna – továbbra is a 27 százalékos kulcs alá tartozik, amely bonyolultabbá teszi a cégek adminisztrációját. A hússzövetség vezetője felidézte, 2014-ben az egész és a fél sertés, majd 2016-ban a tőkehús áfakulcsa csökkent. Ennek köszönhetően már észrevehető volt az ágazati feketézés visszaszorulása, mivel a sertésállomány létszáma nem növekedett, miközben az éves vágá­sszám négy év alatt több mint 25 százalékkal emelkedett. Az élő hal és a halhús áfacsökkentése várhatóan a termelésre gyakorolja a legnagyobb hatást. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a fogyasztói árak várhatóan 15-17 százalékkal csökkennek.

Ennek köszönhetően a fogyasztás is bővülhet, így a jelenlegi 5,7 kilogrammról már jövőre tíz kilogrammra nőhet az egy főre jutó éves halfogyasztás.

agrarvilag.hu / magyaridok.hu
Hazai termékek bősége az élelmiszerboltokban

Hazai termékek bősége az élelmiszerboltokban

Januárban átlagosan 17 százalékkal juthatunk hozzá olcsóbban az élő halhoz, a halhúshoz, valamint a sertésbelsőségekhez. A Magyar Idők lap által megkérdezett ágazati szereplők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, a világpiaci árak határozzák meg a termékek fogyasztói árát is, ha a felvásárlási árak nőnek, akkor az áfacsökkentéstől függetlenül nőhet a termékek ára is. Ugyanakkor a sertéságazatban tovább csökkennek az intézkedéstől a visszaélések, a halágazat szereplői pedig a termelés felfutásával számolhatnak.
fotó: Pixabay
A decemberinél mintegy 17 százalékkal lett olcsóbb januártól
  • a sertésbelsőség,
  • a vágási melléktermékek, valamint
  • az élő hal és halhús,
mivel a korábbi 27 százalékos áfakulcs öt százalékra mérséklődött. A kiskereskedelmi szereplők várhatóan a korábbi áfacsökkentésekhez hasonlóan ezeknél a termékeknél is átadják a vásárlóknak a különbözetet, ugyanakkor sok kisebb üzletben, piacokon még a tavalyi áron kínálják a termékeket. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kérdésünkre kiemelte: a pontos árváltozás majd csak a februárban megjelenő statisztikákban látszik meg, ugyanakkor a verseny miatt érdeke a kiskereskedelmi szereplőknek az alacsonyabb ár bevezetése. Ráadásul sok üzletlánc már jó előre beharangozta a kedvező árváltozást. Ugyanakkor Vámos arra figyelmeztetett, hogy

a nemzetközi piaci árak jelentősen befolyásolják a hazai üzletekben kapható termékekét. Példaként említette, hogy a sertéstőkehúsok drágábbak, mint 2015 decemberében az áfacsökkentés előtt.

Ennek az oka viszont az, hogy a világpiaci árak emelkedtek, így ha nem csökkentette volna a kormány öt százalékra az adókulcsot, akkor a jelenleg tapasztalt áraknál még 17 százalékkal drágábbak lennének a termékek.
fotó: Pixabay
– Több kedvező hatása is van a sertésbelsőségek áfacsökkentésének az ágazatra – mondta a Magyar Idők kérdésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az egyik az alacsonyabb fogyasztói árak miatt várható keresletnövekedés, amely a termékek közvetlen értékesítésének valószínű növekedésében mutatkozik meg. A másik a feketekereskedelem visszaszorulása, tehát tovább tisztul az ágazat, hiszen egyre több termék tartozik a sertéságazaton belül az ötszázalékos, kedvezményes áfakulcs alá. Ugyanakkor bizonyos húsrészek – például a szalonna – továbbra is a 27 százalékos kulcs alá tartozik, amely bonyolultabbá teszi a cégek adminisztrációját. A hússzövetség vezetője felidézte, 2014-ben az egész és a fél sertés, majd 2016-ban a tőkehús áfakulcsa csökkent. Ennek köszönhetően már észrevehető volt az ágazati feketézés visszaszorulása, mivel a sertésállomány létszáma nem növekedett, miközben az éves vágá­sszám négy év alatt több mint 25 százalékkal emelkedett. Az élő hal és a halhús áfacsökkentése várhatóan a termelésre gyakorolja a legnagyobb hatást. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a fogyasztói árak várhatóan 15-17 százalékkal csökkennek.

Ennek köszönhetően a fogyasztás is bővülhet, így a jelenlegi 5,7 kilogrammról már jövőre tíz kilogrammra nőhet az egy főre jutó éves halfogyasztás.

agrarvilag.hu / magyaridok.hu
Januártól ismét csökken néhány élelmiszer áfája

Januártól ismét csökken néhány élelmiszer áfája

Januárban átlagosan 17 százalékkal juthatunk hozzá olcsóbban az élő halhoz, a halhúshoz, valamint a sertésbelsőségekhez. A Magyar Idők lap által megkérdezett ágazati szereplők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, a világpiaci árak határozzák meg a termékek fogyasztói árát is, ha a felvásárlási árak nőnek, akkor az áfacsökkentéstől függetlenül nőhet a termékek ára is. Ugyanakkor a sertéságazatban tovább csökkennek az intézkedéstől a visszaélések, a halágazat szereplői pedig a termelés felfutásával számolhatnak.
fotó: Pixabay
A decemberinél mintegy 17 százalékkal lett olcsóbb januártól
  • a sertésbelsőség,
  • a vágási melléktermékek, valamint
  • az élő hal és halhús,
mivel a korábbi 27 százalékos áfakulcs öt százalékra mérséklődött. A kiskereskedelmi szereplők várhatóan a korábbi áfacsökkentésekhez hasonlóan ezeknél a termékeknél is átadják a vásárlóknak a különbözetet, ugyanakkor sok kisebb üzletben, piacokon még a tavalyi áron kínálják a termékeket. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kérdésünkre kiemelte: a pontos árváltozás majd csak a februárban megjelenő statisztikákban látszik meg, ugyanakkor a verseny miatt érdeke a kiskereskedelmi szereplőknek az alacsonyabb ár bevezetése. Ráadásul sok üzletlánc már jó előre beharangozta a kedvező árváltozást. Ugyanakkor Vámos arra figyelmeztetett, hogy

a nemzetközi piaci árak jelentősen befolyásolják a hazai üzletekben kapható termékekét. Példaként említette, hogy a sertéstőkehúsok drágábbak, mint 2015 decemberében az áfacsökkentés előtt.

Ennek az oka viszont az, hogy a világpiaci árak emelkedtek, így ha nem csökkentette volna a kormány öt százalékra az adókulcsot, akkor a jelenleg tapasztalt áraknál még 17 százalékkal drágábbak lennének a termékek.
fotó: Pixabay
– Több kedvező hatása is van a sertésbelsőségek áfacsökkentésének az ágazatra – mondta a Magyar Idők kérdésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az egyik az alacsonyabb fogyasztói árak miatt várható keresletnövekedés, amely a termékek közvetlen értékesítésének valószínű növekedésében mutatkozik meg. A másik a feketekereskedelem visszaszorulása, tehát tovább tisztul az ágazat, hiszen egyre több termék tartozik a sertéságazaton belül az ötszázalékos, kedvezményes áfakulcs alá. Ugyanakkor bizonyos húsrészek – például a szalonna – továbbra is a 27 százalékos kulcs alá tartozik, amely bonyolultabbá teszi a cégek adminisztrációját. A hússzövetség vezetője felidézte, 2014-ben az egész és a fél sertés, majd 2016-ban a tőkehús áfakulcsa csökkent. Ennek köszönhetően már észrevehető volt az ágazati feketézés visszaszorulása, mivel a sertésállomány létszáma nem növekedett, miközben az éves vágá­sszám négy év alatt több mint 25 százalékkal emelkedett. Az élő hal és a halhús áfacsökkentése várhatóan a termelésre gyakorolja a legnagyobb hatást. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a fogyasztói árak várhatóan 15-17 százalékkal csökkennek.

Ennek köszönhetően a fogyasztás is bővülhet, így a jelenlegi 5,7 kilogrammról már jövőre tíz kilogrammra nőhet az egy főre jutó éves halfogyasztás.

agrarvilag.hu / magyaridok.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.