A termelők tudnának ennél több halat is kínálni

Címkék: áfacsökkentés , élelmiszer , fogyasztás , hal , karácsony
A termelők tudnának ennél több halat is kínálni

A hal az egyik leghagyományosabb karácsonyi étkünk – de úgy tűnik, még mindig nem eszünk eleget ahhoz, hogy európai szintet érjen el a hazai halfogyasztás. Ahogy az elhangzott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, a magyar haltermelők akár dupla ennyi igényt is ki tudnának elégíteni hazai forrásból, mint amennyi jelenleg évente megeszünk.

Vannak, akik keveslik az iskolában a halat, és vannak, akik szerint több halat kellene venni, azonban ehhez az kellene, hogy megfelelő áron kínálják a halat. Káldi Sándor halkereskedő, szakács szerint az éves forgalom 80 százaléka ebben az időszakban fogy el.

Szerinte a hal fogyasztása segít a depresszió ellen is, de ehhez szükséges, hogy mindig friss halat vegyen az ember.

A friss hal ismérvei szerinte a következők: a piros kopoltyú, és főleg ne legyen opálos a a hal szeme, ugyanis az már azt jelenti, hogy már jó ideje kint van a pulton.

Lévai Ferenc halászmester, a Haltermelők Országos Szövetségének elnöke, a műsor egyik vendége a karácsonyi hallal kapcsolatban ismertette: régebben a karácsony is böjti időszak volt, így a halat lehetett fogyasztani akkor is, ez pedig megmaradt az évszázadok alatt.

Természetesen Európában is sokan esznek halat, például a magyar pontynak újra keletje van a világban, Németországban például újra megszerették a halfajtát, így a magyar pontyexport 80 százaléka ebben az időszakban hagyja el az országot.

Azzal kapcsolatban, hogy januártól áfacsökkenés lesz az ágazatban, úgy fogalmazott: nőni fog a kifehéredés, és a haszonkulcs is nagyobb lesz, valamint a mostani áraknál akár 10-12 százalékkal lesz olcsóbb a hal ára, valamint a horgászat, mint sport is az áfa-visszatérítés hatálya alá kerül.

Antal Emese dietetikus elmondta: a hal víz- és nyomelemtartalma nagyon magas, sok folsavat tartalmaz, a zsírosabb halakban sok az A- és D-, valamint B-vitamin, kalcium és vas található meg bennük, a tengeri halakban és a busában pedig omega-3 zsírsav.

fotó: MTI

Szülőktől is függ az, hogy a gyerek megszereti-e halat, vagy sem, hiszen sokféleképp lehet feldolgozni, de azt ajánlja a táplálkozástudományi szakember, hogy a bundásan sütött hal helyett vajban párolt hallal szoktassuk hozzá a gyereket. Hozzátette:

a szálkától se féljünk.

Azzal kapcsolatban, hogy a főleg ragadozó halakban felhalmozódó higany mennyire jelent veszélyt, úgy fogalmazott: heti egy-három alkalommal nyugodtan fogyaszthatunk ilyen halakat, ugyanis a nehézfém mértéke ilyen mértékű fogyasztásnál is elenyésző.

agrarvilag.hu / hirado.hu



Szerző
Eszter

Dátum
2017-12-11


Kapcsolódó cikkek
Nem árt felkészülni a medvével való találkozásra

Nem árt felkészülni a medvével való találkozásra

A hal az egyik leghagyományosabb karácsonyi étkünk – de úgy tűnik, még mindig nem eszünk eleget ahhoz, hogy európai szintet érjen el a hazai halfogyasztás. Ahogy az elhangzott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, a magyar haltermelők akár dupla ennyi igényt is ki tudnának elégíteni hazai forrásból, mint amennyi jelenleg évente megeszünk. Vannak, akik keveslik az iskolában a halat, és vannak, akik szerint több halat kellene venni, azonban ehhez az kellene, hogy megfelelő áron kínálják a halat. Káldi Sándor halkereskedő, szakács szerint az éves forgalom 80 százaléka ebben az időszakban fogy el. Szerinte a hal fogyasztása segít a depresszió ellen is, de ehhez szükséges, hogy mindig friss halat vegyen az ember.
A friss hal ismérvei szerinte a következők: a piros kopoltyú, és főleg ne legyen opálos a a hal szeme, ugyanis az már azt jelenti, hogy már jó ideje kint van a pulton.
Lévai Ferenc halászmester, a Haltermelők Országos Szövetségének elnöke, a műsor egyik vendége a karácsonyi hallal kapcsolatban ismertette: régebben a karácsony is böjti időszak volt, így a halat lehetett fogyasztani akkor is, ez pedig megmaradt az évszázadok alatt.
Természetesen Európában is sokan esznek halat, például a magyar pontynak újra keletje van a világban, Németországban például újra megszerették a halfajtát, így a magyar pontyexport 80 százaléka ebben az időszakban hagyja el az országot.
Azzal kapcsolatban, hogy januártól áfacsökkenés lesz az ágazatban, úgy fogalmazott: nőni fog a kifehéredés, és a haszonkulcs is nagyobb lesz, valamint a mostani áraknál akár 10-12 százalékkal lesz olcsóbb a hal ára, valamint a horgászat, mint sport is az áfa-visszatérítés hatálya alá kerül. Antal Emese dietetikus elmondta: a hal víz- és nyomelemtartalma nagyon magas, sok folsavat tartalmaz, a zsírosabb halakban sok az A- és D-, valamint B-vitamin, kalcium és vas található meg bennük, a tengeri halakban és a busában pedig omega-3 zsírsav.

fotó: MTI

Szülőktől is függ az, hogy a gyerek megszereti-e halat, vagy sem, hiszen sokféleképp lehet feldolgozni, de azt ajánlja a táplálkozástudományi szakember, hogy a bundásan sütött hal helyett vajban párolt hallal szoktassuk hozzá a gyereket. Hozzátette:
a szálkától se féljünk.
Azzal kapcsolatban, hogy a főleg ragadozó halakban felhalmozódó higany mennyire jelent veszélyt, úgy fogalmazott: heti egy-három alkalommal nyugodtan fogyaszthatunk ilyen halakat, ugyanis a nehézfém mértéke ilyen mértékű fogyasztásnál is elenyésző. agrarvilag.hu / hirado.hu
A díjnyertes gazda az elvárásokat magának támasztja

A díjnyertes gazda az elvárásokat magának támasztja

A hal az egyik leghagyományosabb karácsonyi étkünk – de úgy tűnik, még mindig nem eszünk eleget ahhoz, hogy európai szintet érjen el a hazai halfogyasztás. Ahogy az elhangzott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, a magyar haltermelők akár dupla ennyi igényt is ki tudnának elégíteni hazai forrásból, mint amennyi jelenleg évente megeszünk. Vannak, akik keveslik az iskolában a halat, és vannak, akik szerint több halat kellene venni, azonban ehhez az kellene, hogy megfelelő áron kínálják a halat. Káldi Sándor halkereskedő, szakács szerint az éves forgalom 80 százaléka ebben az időszakban fogy el. Szerinte a hal fogyasztása segít a depresszió ellen is, de ehhez szükséges, hogy mindig friss halat vegyen az ember.
A friss hal ismérvei szerinte a következők: a piros kopoltyú, és főleg ne legyen opálos a a hal szeme, ugyanis az már azt jelenti, hogy már jó ideje kint van a pulton.
Lévai Ferenc halászmester, a Haltermelők Országos Szövetségének elnöke, a műsor egyik vendége a karácsonyi hallal kapcsolatban ismertette: régebben a karácsony is böjti időszak volt, így a halat lehetett fogyasztani akkor is, ez pedig megmaradt az évszázadok alatt.
Természetesen Európában is sokan esznek halat, például a magyar pontynak újra keletje van a világban, Németországban például újra megszerették a halfajtát, így a magyar pontyexport 80 százaléka ebben az időszakban hagyja el az országot.
Azzal kapcsolatban, hogy januártól áfacsökkenés lesz az ágazatban, úgy fogalmazott: nőni fog a kifehéredés, és a haszonkulcs is nagyobb lesz, valamint a mostani áraknál akár 10-12 százalékkal lesz olcsóbb a hal ára, valamint a horgászat, mint sport is az áfa-visszatérítés hatálya alá kerül. Antal Emese dietetikus elmondta: a hal víz- és nyomelemtartalma nagyon magas, sok folsavat tartalmaz, a zsírosabb halakban sok az A- és D-, valamint B-vitamin, kalcium és vas található meg bennük, a tengeri halakban és a busában pedig omega-3 zsírsav.

fotó: MTI

Szülőktől is függ az, hogy a gyerek megszereti-e halat, vagy sem, hiszen sokféleképp lehet feldolgozni, de azt ajánlja a táplálkozástudományi szakember, hogy a bundásan sütött hal helyett vajban párolt hallal szoktassuk hozzá a gyereket. Hozzátette:
a szálkától se féljünk.
Azzal kapcsolatban, hogy a főleg ragadozó halakban felhalmozódó higany mennyire jelent veszélyt, úgy fogalmazott: heti egy-három alkalommal nyugodtan fogyaszthatunk ilyen halakat, ugyanis a nehézfém mértéke ilyen mértékű fogyasztásnál is elenyésző. agrarvilag.hu / hirado.hu
Lesz elég hal a magyar piacon, a szélsőséges időjárás jelentette kihívások ellenére is

Lesz elég hal a magyar piacon, a szélsőséges időjárás jelentette kihívások ellenére is

A hal az egyik leghagyományosabb karácsonyi étkünk – de úgy tűnik, még mindig nem eszünk eleget ahhoz, hogy európai szintet érjen el a hazai halfogyasztás. Ahogy az elhangzott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, a magyar haltermelők akár dupla ennyi igényt is ki tudnának elégíteni hazai forrásból, mint amennyi jelenleg évente megeszünk. Vannak, akik keveslik az iskolában a halat, és vannak, akik szerint több halat kellene venni, azonban ehhez az kellene, hogy megfelelő áron kínálják a halat. Káldi Sándor halkereskedő, szakács szerint az éves forgalom 80 százaléka ebben az időszakban fogy el. Szerinte a hal fogyasztása segít a depresszió ellen is, de ehhez szükséges, hogy mindig friss halat vegyen az ember.
A friss hal ismérvei szerinte a következők: a piros kopoltyú, és főleg ne legyen opálos a a hal szeme, ugyanis az már azt jelenti, hogy már jó ideje kint van a pulton.
Lévai Ferenc halászmester, a Haltermelők Országos Szövetségének elnöke, a műsor egyik vendége a karácsonyi hallal kapcsolatban ismertette: régebben a karácsony is böjti időszak volt, így a halat lehetett fogyasztani akkor is, ez pedig megmaradt az évszázadok alatt.
Természetesen Európában is sokan esznek halat, például a magyar pontynak újra keletje van a világban, Németországban például újra megszerették a halfajtát, így a magyar pontyexport 80 százaléka ebben az időszakban hagyja el az országot.
Azzal kapcsolatban, hogy januártól áfacsökkenés lesz az ágazatban, úgy fogalmazott: nőni fog a kifehéredés, és a haszonkulcs is nagyobb lesz, valamint a mostani áraknál akár 10-12 százalékkal lesz olcsóbb a hal ára, valamint a horgászat, mint sport is az áfa-visszatérítés hatálya alá kerül. Antal Emese dietetikus elmondta: a hal víz- és nyomelemtartalma nagyon magas, sok folsavat tartalmaz, a zsírosabb halakban sok az A- és D-, valamint B-vitamin, kalcium és vas található meg bennük, a tengeri halakban és a busában pedig omega-3 zsírsav.

fotó: MTI

Szülőktől is függ az, hogy a gyerek megszereti-e halat, vagy sem, hiszen sokféleképp lehet feldolgozni, de azt ajánlja a táplálkozástudományi szakember, hogy a bundásan sütött hal helyett vajban párolt hallal szoktassuk hozzá a gyereket. Hozzátette:
a szálkától se féljünk.
Azzal kapcsolatban, hogy a főleg ragadozó halakban felhalmozódó higany mennyire jelent veszélyt, úgy fogalmazott: heti egy-három alkalommal nyugodtan fogyaszthatunk ilyen halakat, ugyanis a nehézfém mértéke ilyen mértékű fogyasztásnál is elenyésző. agrarvilag.hu / hirado.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.