A tanyasi zöldséges kosár házhoz megy

Címkék: kert , őstermelő , szatyor közösség
A tanyasi zöldséges kosár házhoz megy

Zöldségdoboz-rendszerben értékesíti megtermelt zöldségeit, gyümölcseit Trecskó Mónika őstermelő. Helvéciai tanyáján homokos talajon, vegyszermentesen műveli kertjét.

Trecskó Mónika nyara azzal telik, hogy kora hajnalban már locsol, majd az este ismét a veteményesben találja, kezében locsolócsővel.

– A nagy hőség miatt meg sem látszik a talajon, hogy este is, hajnalban is öntöztem – mondta a baon.hu-nak Mónika. Kezében kosár, ebbe gyűjti a beérett paprikát, paradicsomot, céklát, cukkinit. A sort sokáig lehetne folytatni, de már a paradicsomoknál hosszasan elidőzünk, mivel több mint egy tucat fajta van belőle. A koktélparadicsom édes, a sárga kiváló ízű, a tigriscsíkos mutatós, a csokiparadicsomnak olyan a színe, mint a tejcsokinak. Van húsos, befőzni való, lecsónak szánt, lapos, kerek, hosszúkás paradicsom, termetre törpe növésű, de bokros is.

– Azért van ennyi, hogy ha az egyik fajtát valamilyen betegség tönkreteszi, a másik fajta esetleg ellenállóbb, és túléli – magyarázza a lapnak a háziasszony. – A másik táblában dinnyék teremnek. A csíkosak még félérettek, de egyik-másik már most bő 10 kilós. A sárgadinnyék között ritkaság a téli, ami az áruházakban télen mézdinnye néven kapható. Ennek az a sajátossága, hogy szeptemberben, féléretten kell szüretelni, majd pincében utóérlelni. A fajtáját hógolyónak nevezik, nem véletlenül. A tavalyi termésből január végén is ettünk. Zamatos, kellemes ízű.

A sok finomság nem a megszokott módon kerül a vásárlókhoz. Mónika részben a kecskeméti Szatyor Közösséget látja el vegyszermentes zöldséggel, gyümölccsel, részben 5–6 családot heti rendszerességgel, és még ennyit időszakosan. Az éppen megtermett zöldség, gyümölcs ládákba kerül rendelésre vagy egységes alapon.

– Többen rám bízzák, hogy mit vigyek az adott héten, és abból főznek, ami nálam éppen terem. Aki szeret előre tervezni, az előre jelzi a konkrét igényét – magyarázza a részleteket Mónika. – Ez kényelmes a vásárlónak, de nekem is hasznos, mivel biztosan elkel az, ami kikerült a földből vagy leszedtem a fáról. A piacon nagy a túlkínálat, ott könnyen rajtam maradhat a leszedett, kiszállított termés.

Lényegében emiatt váltottam a közvetlen értékesítésre. A vevők is elégedettek, hiszen kizárólag frissen szedett termést kapnak.

Mónika befőzéssel is foglalkozik, lekvárjai több ízben nyertek díjat térségi lekvárfőző versenyeken. Ami paradicsom, paprika nem talál vevőre, abból lecsót készít cukkinivel, padlizsánnal bolondítva, aminek télidőben úgyszintén nincs párja.

fotó: 123rf

A divat világát váltotta a kertészetre

Trecskó Mónika szakmáját tekintve kertész, bár eredetileg divattervezőnek készült. Oda nem vették fel, így maradt a kertészeti iskola. Második éve őstermelő, és működteti a zöldségláda-rendszert. Nem bánta meg, hogy belevágott. Azt mondja, ahol a bátorság, ott az élet. Gazdaságában semmi sincs vegyszerezve. Ha jön egy vírusos fertőzés, és tönkreteszi a paradicsomültetvény egy részét, azt be kell kalkulálni – mondja. Ha az erdőből előbújó csiga leeszi a káposztát, arra az a megoldás, hogy oda legközelebb ne ültessen káposztafélét. A nagyapjától azt tanulta, hogy homokos talajon művészet termelni. Azt viszont a vevői mondják, hogy az ő céklája, répája, hagymája, sütőtöke mindig édesebb, zamatosabb, mint a máshol termett.

Kiemelt kép: baon.hu

agrarvilag.hu / baon.hu



Szerző
Blokkadmin

Dátum
2017-07-24


Kapcsolódó cikkek
Íme az Év bortermelője Magyarországon!

Íme az Év bortermelője Magyarországon!

Zöldségdoboz-rendszerben értékesíti megtermelt zöldségeit, gyümölcseit Trecskó Mónika őstermelő. Helvéciai tanyáján homokos talajon, vegyszermentesen műveli kertjét. Trecskó Mónika nyara azzal telik, hogy kora hajnalban már locsol, majd az este ismét a veteményesben találja, kezében locsolócsővel. – A nagy hőség miatt meg sem látszik a talajon, hogy este is, hajnalban is öntöztem – mondta a baon.hu-nak Mónika. Kezében kosár, ebbe gyűjti a beérett paprikát, paradicsomot, céklát, cukkinit. A sort sokáig lehetne folytatni, de már a paradicsomoknál hosszasan elidőzünk, mivel több mint egy tucat fajta van belőle. A koktélparadicsom édes, a sárga kiváló ízű, a tigriscsíkos mutatós, a csokiparadicsomnak olyan a színe, mint a tejcsokinak. Van húsos, befőzni való, lecsónak szánt, lapos, kerek, hosszúkás paradicsom, termetre törpe növésű, de bokros is. – Azért van ennyi, hogy ha az egyik fajtát valamilyen betegség tönkreteszi, a másik fajta esetleg ellenállóbb, és túléli – magyarázza a lapnak a háziasszony. – A másik táblában dinnyék teremnek. A csíkosak még félérettek, de egyik-másik már most bő 10 kilós. A sárgadinnyék között ritkaság a téli, ami az áruházakban télen mézdinnye néven kapható. Ennek az a sajátossága, hogy szeptemberben, féléretten kell szüretelni, majd pincében utóérlelni. A fajtáját hógolyónak nevezik, nem véletlenül. A tavalyi termésből január végén is ettünk. Zamatos, kellemes ízű. A sok finomság nem a megszokott módon kerül a vásárlókhoz. Mónika részben a kecskeméti Szatyor Közösséget látja el vegyszermentes zöldséggel, gyümölccsel, részben 5–6 családot heti rendszerességgel, és még ennyit időszakosan. Az éppen megtermett zöldség, gyümölcs ládákba kerül rendelésre vagy egységes alapon. – Többen rám bízzák, hogy mit vigyek az adott héten, és abból főznek, ami nálam éppen terem. Aki szeret előre tervezni, az előre jelzi a konkrét igényét – magyarázza a részleteket Mónika. – Ez kényelmes a vásárlónak, de nekem is hasznos, mivel biztosan elkel az, ami kikerült a földből vagy leszedtem a fáról. A piacon nagy a túlkínálat, ott könnyen rajtam maradhat a leszedett, kiszállított termés. Lényegében emiatt váltottam a közvetlen értékesítésre. A vevők is elégedettek, hiszen kizárólag frissen szedett termést kapnak. Mónika befőzéssel is foglalkozik, lekvárjai több ízben nyertek díjat térségi lekvárfőző versenyeken. Ami paradicsom, paprika nem talál vevőre, abból lecsót készít cukkinivel, padlizsánnal bolondítva, aminek télidőben úgyszintén nincs párja.

fotó: 123rf

A divat világát váltotta a kertészetre Trecskó Mónika szakmáját tekintve kertész, bár eredetileg divattervezőnek készült. Oda nem vették fel, így maradt a kertészeti iskola. Második éve őstermelő, és működteti a zöldségláda-rendszert. Nem bánta meg, hogy belevágott. Azt mondja, ahol a bátorság, ott az élet. Gazdaságában semmi sincs vegyszerezve. Ha jön egy vírusos fertőzés, és tönkreteszi a paradicsomültetvény egy részét, azt be kell kalkulálni – mondja. Ha az erdőből előbújó csiga leeszi a káposztát, arra az a megoldás, hogy oda legközelebb ne ültessen káposztafélét. A nagyapjától azt tanulta, hogy homokos talajon művészet termelni. Azt viszont a vevői mondják, hogy az ő céklája, répája, hagymája, sütőtöke mindig édesebb, zamatosabb, mint a máshol termett. Kiemelt kép: baon.hu agrarvilag.hu / baon.hu
Ha nincs megállapodás, akkor alma sincs

Ha nincs megállapodás, akkor alma sincs

Zöldségdoboz-rendszerben értékesíti megtermelt zöldségeit, gyümölcseit Trecskó Mónika őstermelő. Helvéciai tanyáján homokos talajon, vegyszermentesen műveli kertjét. Trecskó Mónika nyara azzal telik, hogy kora hajnalban már locsol, majd az este ismét a veteményesben találja, kezében locsolócsővel. – A nagy hőség miatt meg sem látszik a talajon, hogy este is, hajnalban is öntöztem – mondta a baon.hu-nak Mónika. Kezében kosár, ebbe gyűjti a beérett paprikát, paradicsomot, céklát, cukkinit. A sort sokáig lehetne folytatni, de már a paradicsomoknál hosszasan elidőzünk, mivel több mint egy tucat fajta van belőle. A koktélparadicsom édes, a sárga kiváló ízű, a tigriscsíkos mutatós, a csokiparadicsomnak olyan a színe, mint a tejcsokinak. Van húsos, befőzni való, lecsónak szánt, lapos, kerek, hosszúkás paradicsom, termetre törpe növésű, de bokros is. – Azért van ennyi, hogy ha az egyik fajtát valamilyen betegség tönkreteszi, a másik fajta esetleg ellenállóbb, és túléli – magyarázza a lapnak a háziasszony. – A másik táblában dinnyék teremnek. A csíkosak még félérettek, de egyik-másik már most bő 10 kilós. A sárgadinnyék között ritkaság a téli, ami az áruházakban télen mézdinnye néven kapható. Ennek az a sajátossága, hogy szeptemberben, féléretten kell szüretelni, majd pincében utóérlelni. A fajtáját hógolyónak nevezik, nem véletlenül. A tavalyi termésből január végén is ettünk. Zamatos, kellemes ízű. A sok finomság nem a megszokott módon kerül a vásárlókhoz. Mónika részben a kecskeméti Szatyor Közösséget látja el vegyszermentes zöldséggel, gyümölccsel, részben 5–6 családot heti rendszerességgel, és még ennyit időszakosan. Az éppen megtermett zöldség, gyümölcs ládákba kerül rendelésre vagy egységes alapon. – Többen rám bízzák, hogy mit vigyek az adott héten, és abból főznek, ami nálam éppen terem. Aki szeret előre tervezni, az előre jelzi a konkrét igényét – magyarázza a részleteket Mónika. – Ez kényelmes a vásárlónak, de nekem is hasznos, mivel biztosan elkel az, ami kikerült a földből vagy leszedtem a fáról. A piacon nagy a túlkínálat, ott könnyen rajtam maradhat a leszedett, kiszállított termés. Lényegében emiatt váltottam a közvetlen értékesítésre. A vevők is elégedettek, hiszen kizárólag frissen szedett termést kapnak. Mónika befőzéssel is foglalkozik, lekvárjai több ízben nyertek díjat térségi lekvárfőző versenyeken. Ami paradicsom, paprika nem talál vevőre, abból lecsót készít cukkinivel, padlizsánnal bolondítva, aminek télidőben úgyszintén nincs párja.

fotó: 123rf

A divat világát váltotta a kertészetre Trecskó Mónika szakmáját tekintve kertész, bár eredetileg divattervezőnek készült. Oda nem vették fel, így maradt a kertészeti iskola. Második éve őstermelő, és működteti a zöldségláda-rendszert. Nem bánta meg, hogy belevágott. Azt mondja, ahol a bátorság, ott az élet. Gazdaságában semmi sincs vegyszerezve. Ha jön egy vírusos fertőzés, és tönkreteszi a paradicsomültetvény egy részét, azt be kell kalkulálni – mondja. Ha az erdőből előbújó csiga leeszi a káposztát, arra az a megoldás, hogy oda legközelebb ne ültessen káposztafélét. A nagyapjától azt tanulta, hogy homokos talajon művészet termelni. Azt viszont a vevői mondják, hogy az ő céklája, répája, hagymája, sütőtöke mindig édesebb, zamatosabb, mint a máshol termett. Kiemelt kép: baon.hu agrarvilag.hu / baon.hu
Ön tudja mikor kell szedni a kerti fűszernövényeket?

Ön tudja mikor kell szedni a kerti fűszernövényeket?

Zöldségdoboz-rendszerben értékesíti megtermelt zöldségeit, gyümölcseit Trecskó Mónika őstermelő. Helvéciai tanyáján homokos talajon, vegyszermentesen műveli kertjét. Trecskó Mónika nyara azzal telik, hogy kora hajnalban már locsol, majd az este ismét a veteményesben találja, kezében locsolócsővel. – A nagy hőség miatt meg sem látszik a talajon, hogy este is, hajnalban is öntöztem – mondta a baon.hu-nak Mónika. Kezében kosár, ebbe gyűjti a beérett paprikát, paradicsomot, céklát, cukkinit. A sort sokáig lehetne folytatni, de már a paradicsomoknál hosszasan elidőzünk, mivel több mint egy tucat fajta van belőle. A koktélparadicsom édes, a sárga kiváló ízű, a tigriscsíkos mutatós, a csokiparadicsomnak olyan a színe, mint a tejcsokinak. Van húsos, befőzni való, lecsónak szánt, lapos, kerek, hosszúkás paradicsom, termetre törpe növésű, de bokros is. – Azért van ennyi, hogy ha az egyik fajtát valamilyen betegség tönkreteszi, a másik fajta esetleg ellenállóbb, és túléli – magyarázza a lapnak a háziasszony. – A másik táblában dinnyék teremnek. A csíkosak még félérettek, de egyik-másik már most bő 10 kilós. A sárgadinnyék között ritkaság a téli, ami az áruházakban télen mézdinnye néven kapható. Ennek az a sajátossága, hogy szeptemberben, féléretten kell szüretelni, majd pincében utóérlelni. A fajtáját hógolyónak nevezik, nem véletlenül. A tavalyi termésből január végén is ettünk. Zamatos, kellemes ízű. A sok finomság nem a megszokott módon kerül a vásárlókhoz. Mónika részben a kecskeméti Szatyor Közösséget látja el vegyszermentes zöldséggel, gyümölccsel, részben 5–6 családot heti rendszerességgel, és még ennyit időszakosan. Az éppen megtermett zöldség, gyümölcs ládákba kerül rendelésre vagy egységes alapon. – Többen rám bízzák, hogy mit vigyek az adott héten, és abból főznek, ami nálam éppen terem. Aki szeret előre tervezni, az előre jelzi a konkrét igényét – magyarázza a részleteket Mónika. – Ez kényelmes a vásárlónak, de nekem is hasznos, mivel biztosan elkel az, ami kikerült a földből vagy leszedtem a fáról. A piacon nagy a túlkínálat, ott könnyen rajtam maradhat a leszedett, kiszállított termés. Lényegében emiatt váltottam a közvetlen értékesítésre. A vevők is elégedettek, hiszen kizárólag frissen szedett termést kapnak. Mónika befőzéssel is foglalkozik, lekvárjai több ízben nyertek díjat térségi lekvárfőző versenyeken. Ami paradicsom, paprika nem talál vevőre, abból lecsót készít cukkinivel, padlizsánnal bolondítva, aminek télidőben úgyszintén nincs párja.

fotó: 123rf

A divat világát váltotta a kertészetre Trecskó Mónika szakmáját tekintve kertész, bár eredetileg divattervezőnek készült. Oda nem vették fel, így maradt a kertészeti iskola. Második éve őstermelő, és működteti a zöldségláda-rendszert. Nem bánta meg, hogy belevágott. Azt mondja, ahol a bátorság, ott az élet. Gazdaságában semmi sincs vegyszerezve. Ha jön egy vírusos fertőzés, és tönkreteszi a paradicsomültetvény egy részét, azt be kell kalkulálni – mondja. Ha az erdőből előbújó csiga leeszi a káposztát, arra az a megoldás, hogy oda legközelebb ne ültessen káposztafélét. A nagyapjától azt tanulta, hogy homokos talajon művészet termelni. Azt viszont a vevői mondják, hogy az ő céklája, répája, hagymája, sütőtöke mindig édesebb, zamatosabb, mint a máshol termett. Kiemelt kép: baon.hu agrarvilag.hu / baon.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.