Címke: táplálkozás

Magyar siker a torinói ízfesztiválon

A becslések szerint idén mintegy másfél millióan fordulnak meg a fesztiválon. Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban - tudósított az MTI. A nemzetközi…

Döbbenetesen kevés tejterméket fogyasztanak az iskolások

A 10-12 éves korú gyermekek közel fele a mindössze hetente néhány alkalommal, fogyaszt magas kalcium tartalmú tejtermékeket, például joghurtot – derült a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által, 860 gyermek megkérdezésével készített országos felmérésből. A felmérés rávilágított arra is, hogy a…

Chili con Soja a német sörházban

​Egyre kevesebb sertéshúst fogyasztanak a  németek, és ez a tendencia folytatódni látszik. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy 2005 óta folyik a csökkenés, és csupán 2011-től az elmúlt év végéig 10 százalékkal 2 millió tonnára mérséklődött a fogyasztás, míg ez…

Fénykép alapján megmondja a mesterséges intelligencia, milyen alapanyagokból készült az étel

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciát, amely az ételről készült fotó tanulmányozásával megmondja, milyen alapanyagokat használtak fel készítéséhez. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakembereinek célja, hogy az algoritmus segítsen megállapítani, mennyi kalóriát fogyasztunk az adott étellel. Nick Hynes és…

A szépségipar sztárja lehet a magyar meggy

Bár Európa-szerte egyre nagyobb az ismertsége és elismertsége a magyar nemesítésű meggy- és cseresznyefajtáknak, vannak még rejtett tartalékai a hazai termesztésnek. Az étkezési célra szánt gyümölcsök mellett igazi áttörést az ipari célú felhasználás hozhat az exportban – hangzott el az…

Nem csodaszerek, mégis csodát művelhetnek ezek az ételek

Azokat az ételeket soroljuk a szuperételek közé, melyek tápanyagtartalmuk miatt kiemelkednek a többi közül. Nemcsak a tányéron, de a tápanyagtáblázatban is rendkívül mutatósak. A superfood kifejezés nem újdonság. Már az 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús…

Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket

Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán olyan érdekes fantázianevet adnak nekik, mint "sistergő bab", "dinamit cékla" vagy "citrusmázas csavart sárgarépa", sokkal több fogy belőlük amerikai kutatók szerint. Nagy kérdés, hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy több…

Amerikában nyomatnák a mogyorót a bébiknek

Tavaly nagyobb port vert fel mogyoróallergiás körökben, hogy egy erősebb brit kutatás szerint a mogyoróallergia ellenszere maga a mogyoró lehet. Pontosabban, ha csecsemőknek korán adnak mogyorót is tartalmazó élelmiszereket. A kutatók kiindulópontja az volt, hogy Izraelben, ahol a gyerekek már…