Címke: élelmiszertermelés

Hagyományos élelmiszereket kell termelni modern technológiával

A csaknem 100 ország agrárminiszterének részvételével tartott fórumot a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vására, a berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW) alkalmából rendezték meg, az idén 10. alkalommal. A pénteken kezdődött vásáron Magyarország ismét nemzeti…

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére - közölte a NAK az MTI-vel. A  tájékoztatás szerint mindez azt jelenti, hogy július 1-től visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell…

Van megoldás az éghajlatbarát mezőgazdaságra

Az éghajlatbarát mezőgazdaság irányába tett újabb lépésként országok képviselői 2017. április 28-án bemutatták tapasztalatukat a FAO központjában Rómában, hogy hogyan tudnak a klímaváltozás hatásaival megbirkózni és csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátásukat anélkül, hogy ezzel az élelmiszertermelést akadályoznák. A találkozóra az ENSZ…

Drámai ütemben apasztja a felszín alatti víztartalékokat az élelemtermelés

Gyorsabban apasztja a felszín alatti vizeket az élelemtermelés a világ sok táján, mint amilyen ütemben a természet azt pótolni tudná - állapította meg egy új tanulmány, melyről a BBC hírportálja számolt be. A talajvizet főként a rizs-, búza- és kukoricaföldek,…

Miért környezetszennyező a kenyér?

Brit tudósok megmérték, mennyire környezetszennyező a kenyér. Elsőorban a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását – írja az MTI. A Sheffieldi Egyetem kutatói a kenyér előállításának teljes folyamatát vizsgálták meg környezetterhelési szempontból. A Nature Plants szaklapban…

A világ élelmiszertermelésének egyötöde vész kárba a túlfogyasztás és szemétbe dobás miatt

A világ élelmiszertermelésének mintegy 20 százaléka vész kárba amiatt, hogy az emberek a szükségesnél többet fogyasztanak, és mert az élelmiszerek egy része a szemétbe kerül - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A szükségleteiknél mintegy 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztanak az…

Világméretű katasztrófa esetén is lesz élelmiszer-termelés

A világ különböző tájairól származó vetőmagokkal, összesen ötvenezer félével bővült a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker – írja az MTI. A világvége-bunkernek is nevezett magtárat azért hozták létre, hogy egy világméretű katasztrófa esetén is biztosíthassa az élelmiszer-termesztés jövőjét. A tárolót a Jeges-tengeren…