Címke: élelmiszer

A félidő eredményei magukért beszélnek

Idén is útjára indult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, ahol a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják. A következetes hatósági jelenlétnek köszönhetően az élelmiszer-vállalkozók többsége felkészülten vág neki az…

Nagy kihívás Coloradóban a friss zöldség beszerzése

A friss termékek iránti kereslet a népességgel együtt növekszik. Egyre népszerűbbek a termelői piacok az USA-ban is. Csoda történt az óceán túlpartján. A számítógép-vezérelt, automata farmokra vonatkozó kísérletek mellett felfedeztek valami igazán újszerűt, valami igazán előremutatót – írja a…

Embert próbáló feladat a "tenger szarvasgombáját" begyűjteni

A világ egyik legdrágább csemegéje a kacsakagyló (percebes). Portugáliában a percebes-halászat szigorúan szabályozott, és minden, e célból végzett tevékenység engedélyhez kötött. A magyarázat az, hogy begyűjtése a világ egyik legveszélyesebb munkája, akik végzik, azok pedig olykor legalább annyira búvárok is,…

Jöhet a laboratóriumban előállított hús és a rovarok ideje?

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének  jelentése felhívja a figyelmet, hogy az európaiaknak változtatniuk kell táplálkozási szokásaikon, ha meg akarnak birkózni a klímaváltozással. Az észak-európai országokban fejenként több mint 100 kilogramm húst fogyasztanak évente, Magyarországon 64 kilogrammot – mondta…

Huzavona a kürtőskalács körül új fronton folytatódik

Idegen országhoz fordulna az ügy rendezése érdekében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület. Egyességet sürget a Földművelésügyi Minisztérium. Az osztrák kormány illetékes hivatalához fordult a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való európai uniós bejegyzése ügyében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azt követően, hogy a…

Akciókkal előzik meg, hogy a szemétben landoljon az élelmiszer

Egy angliai élelmiszerboltlánc 125 kereskedelmi egységében kezdi meg lejárt szavatosságú élelmiszerek árusítását. A projekt csak a nem romlandó árukra terjed ki, mint például a rizs vagy a tészták. Az angol kormányt és a kiskereskedelmi szektort a közelmúltban heves kritikák érték…

A termelők tudnának ennél több halat is kínálni

A hal az egyik leghagyományosabb karácsonyi étkünk – de úgy tűnik, még mindig nem eszünk eleget ahhoz, hogy európai szintet érjen el a hazai halfogyasztás. Ahogy az elhangzott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, a magyar haltermelők akár dupla ennyi…

A klímaváltozás óriási hatással lesz az élelmiszer-termelésre is

Szükséges lesz a klímatudatos mezőgazdaság bevezetése, az aszálytűrő fajták nemesítése az Európai Akadémiák globális elemzése szerint. Európa tudományos akadémiái szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén: Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással,…