Címke: élelmiszer

Az önkormányzat is támogatja a hagyományos makói hagymafajtákat

Hat, a hagyományos makói hagymafajták termesztésével foglalkozó helybeli gazdának nyújt egyenként 3 milliós pályázati támogatást a makói önkormányzat. Ezt például gépvásárlásra tudják fordítani. A mostani szélsőséges időjárási viszonyok között már nagyon nehéz a termelésből befolyt összegből beruházni. Fejleszteni pedig kell:…

Karácsonyi halak a hortobágyi halfeldolgozóból

A hortobágyi halak 80 százaléka ponty, a többi busa, amur, illetve ragadozó, harcsa és süllő. A karácsony előtti időszakban mintegy 100 tonna halat szállítanak naponta az ország legnagyobb halgazdaságából a kereskedőkhöz - jelezte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója pénteken. Simon…

A húskészítmények fogyasztása stabilizálódott - figyeljen az összetevőre!

Emelkedik a magasabb hústartalmú, nem műbélbe töltött, drágább virslik iránti kereslet az év végi ünnepek előtt. Az éves virsliforgalomnak átlagosan 12-15 százalékát értékesítik decemberben az üzletek - közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke. Éder Tamás kiemelte:…

Rákaptak a tehetős kínaiak a spanyol sonkára

Többet termelni nem egyszerű a „makkon hízott” spanyol sonkából. A spanyolok imádják a sonkájukat. A turisták hamar megtanulják, ha betérnek egy vendéglőbe, és azt mondják, hogy jamón ibérico de bellota, a hajszálvékony sonkaszeletek, ropogós kenyér és vörösbor jelenik meg az…

A félidő eredményei magukért beszélnek

Idén is útjára indult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, ahol a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják. A következetes hatósági jelenlétnek köszönhetően az élelmiszer-vállalkozók többsége felkészülten vág neki az…

Nagy kihívás Coloradóban a friss zöldség beszerzése

A friss termékek iránti kereslet a népességgel együtt növekszik. Egyre népszerűbbek a termelői piacok az USA-ban is. Csoda történt az óceán túlpartján. A számítógép-vezérelt, automata farmokra vonatkozó kísérletek mellett felfedeztek valami igazán újszerűt, valami igazán előremutatót – írja a…

Embert próbáló feladat a "tenger szarvasgombáját" begyűjteni

A világ egyik legdrágább csemegéje a kacsakagyló (percebes). Portugáliában a percebes-halászat szigorúan szabályozott, és minden, e célból végzett tevékenység engedélyhez kötött. A magyarázat az, hogy begyűjtése a világ egyik legveszélyesebb munkája, akik végzik, azok pedig olykor legalább annyira búvárok is,…

Jöhet a laboratóriumban előállított hús és a rovarok ideje?

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének  jelentése felhívja a figyelmet, hogy az európaiaknak változtatniuk kell táplálkozási szokásaikon, ha meg akarnak birkózni a klímaváltozással. Az észak-európai országokban fejenként több mint 100 kilogramm húst fogyasztanak évente, Magyarországon 64 kilogrammot – mondta…