Címke: élelmiszer

Összefogott a Nébih és a Tej Terméktanács

A kiváló minőségű magyar tej- és tejtermékek védelme érdekében hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá ma délelőtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szerződést a NÉBIH részéről Oravecz Márton elnök, a Terméktanács részéről pedig…

Mézbotrány: folytatódnak a vizsgálatok

Vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Klenáncz József egyéni vállalkozó által készített mézeket, és hatékonyan fel is lépett ellenük – tájékoztatta lapunkat a hatóság. Hangsúlyozták: ha egy méztételről bebizonyosodik, hogy hamisított, vagy a minősége nem megfelelő, haladéktalanul kivonják a forgalomból.…

Ez kemény: betonkeverőben készült a gyros az illegális üzemben

Ez a kemény, nem a beton. Egy Pest megyei húsnagykereskedést ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelynek munkatársai több mint 22 tonna terméket foglaltak le, és felfedeztek egy engedély nélkül működő gyros-előállító üzemet is. A jelöletlen baromfi Lengyelországból érkezett ekáer-szám nélkül,…

Különleges termékké léphet elő a kürtőskalács

Várhatóan a jövő év első negyedévének végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Gál Péter elmondta:…

Félelmetes: évi egymillió marhát klónozhatnak Kínában

100 ezer étkezési célú szarvasmarha-embrió előállításával 2016-ban megkezdheti működését a világ legnagyobb klónozó üzeme a kínai Tiencsinben. A CBS News beszámolója alapján a központ két cég, a kínai Boyalife és a dél koreai Sooam Biotech közös vállalkozásaként fog létrejönni. Teljes…

Hiába az állami milliók: menthetetlen a Pápai Hús

A súlyos állami milliárdok ellenére sem kerülhette el vesztét a pápai húsüzem. Az elmúlt években jelentős adósságot felhalmozó vállalat ellen pénteken kért felszámolást a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat. A komoly tradíciókkal rendelkező feldolgozó és a mintegy 800 dolgozó sorsa a…

Több hús kerülhet a szalámiba és virslibe

Miközben az Egészségügyi Világszervezet hétfőn kiadott, a vörös húsokból készült feldolgozott hústermékeket rákkeltőnek minősítő jelentésén vitatkozik a fél világ, a kormány honlapján megjelent a Magyar Élelmiszerkönyv több húskészítményre – például a virslire, sütőkolbászra – vonatkozó előírásait módosító rendelettervezete. Egyelőre csak…

Kiderült: sertést ettek, tejet ittak és ünnepeltek a Stonehenge építői

Stonehenge egykori építőinek életmódját és étrendjét vizsgálták brit régészek, akik szerint a neolitikum mesterei jól szervezett munkásközösségben éltek, bőven volt részük ünnepségekben és leginkább a sertéshúst kedvelték. A Yorki és a Sheffieldi Egyetem tudósai az Antiquity című folyóiratban ismertetik kutatási…