Címke: élelmiszer

Félelmetes: évi egymillió marhát klónozhatnak Kínában

100 ezer étkezési célú szarvasmarha-embrió előállításával 2016-ban megkezdheti működését a világ legnagyobb klónozó üzeme a kínai Tiencsinben. A CBS News beszámolója alapján a központ két cég, a kínai Boyalife és a dél koreai Sooam Biotech közös vállalkozásaként fog létrejönni. Teljes…

Hiába az állami milliók: menthetetlen a Pápai Hús

A súlyos állami milliárdok ellenére sem kerülhette el vesztét a pápai húsüzem. Az elmúlt években jelentős adósságot felhalmozó vállalat ellen pénteken kért felszámolást a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat. A komoly tradíciókkal rendelkező feldolgozó és a mintegy 800 dolgozó sorsa a…

Több hús kerülhet a szalámiba és virslibe

Miközben az Egészségügyi Világszervezet hétfőn kiadott, a vörös húsokból készült feldolgozott hústermékeket rákkeltőnek minősítő jelentésén vitatkozik a fél világ, a kormány honlapján megjelent a Magyar Élelmiszerkönyv több húskészítményre – például a virslire, sütőkolbászra – vonatkozó előírásait módosító rendelettervezete. Egyelőre csak…

Kiderült: sertést ettek, tejet ittak és ünnepeltek a Stonehenge építői

Stonehenge egykori építőinek életmódját és étrendjét vizsgálták brit régészek, akik szerint a neolitikum mesterei jól szervezett munkásközösségben éltek, bőven volt részük ünnepségekben és leginkább a sertéshúst kedvelték. A Yorki és a Sheffieldi Egyetem tudósai az Antiquity című folyóiratban ismertetik kutatási…

Savanyúság, lecsó, lekvár cigánykézből - jön a Lasipe

A Dunántúli Napló számolt be először arról a cserdi kezdeményezésről, amely az itt élők zöldségtermesztését emelné egy újabb szintre. A Lasipe - magyarul jóság - termékcsalád részeként lecsót, savanyúságot és lekvárt állítanak majd elő a hamarosan elkészülő üzemben. – Pethes…

ENSZ: 2030-ra meg kell felezni az élelmiszer-pazarlás mértékét

A múlt héten az ENSZ fenntartható fejlődésről tartott csúcstalálkozóján a 193 tagország ígéretet tett, hogy 2030-ra a felére csökkenti az élelmiszerpazarlás mértékét. A világszervezet értekezletén nem kevésbé fajsúlyos célkitűzésekről is szó esett, mint a szegénység és az éhezés felszámolása, a…

200 milliárd forintos veszteséget okoz az élelmiszerpazarlás

Munkacsoportot hozott létre az Agrárgazdasági Kutató intézet az élelmiszerpazarlásból adódó, évi mintegy 200 milliárd forintnyi veszteség csökkentése érdekében. A mezőgazdasági termelés, a feldolgozás és a kereskedelem, illetve a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szakembereiből álló munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy első körben egységes…

Bejött a brüsszeli Magyar Élelmiszer Nap – következik a római folytatás

Sikerrel zárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által első ízben Brüsszelbe szervezett Magyar Élelmiszer Nap. Az üzleti fórum és vásár beváltotta a hozzá fűzött reményeket: több cég sikeresen vette fel a kapcsolatot a lehetséges belga partnerekkel, de akadt olyan gyártó, amely…