Hírek

Lesz holland minőségi bor!

A klímaváltozás révén a borászatban is nemzetközi elismertségre törekszik az edami és gouda sajtokról híres Hollandia A Maas-folyó köves partja mentén termesztett borral Hollandia csatlakozni kíván az olyan védett európai nevekhez, mint a Champagne-i pezsgő, a Pármai sonka és Stilton…

Elégett műhold állhatott a ruténiumsugárzás hátterében

Egy szétégett műhold okozhatta az Oroszországban nemrég észlelt magas sugárzást az atomhatóság által alakított vizsgálóbizottság szerint. A légkörbe visszatérő elégett műhold, nem pedig az Ozjorszk közelében működő Majak nukleáris létesítményben bekövetkezett állítólagos baleset okozhatta a ruténium 106-os radioaktív izotópnak a…

Magyar borokat népszerűsít a Tesco az Egyesült Királyságban

Kormányzati, kereskedelmi és termelői közreműködéssel népszerűsít és értékesít magyar borokat a Tesco jelenleg Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban, illetve a jövő évtől az Egyesült Királyságban is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Wine Concept Zrt. és a Tesco-Global…

Mátrai borász lett 2017-ben az Év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia tagjai hat termelő közül választhatták ki az idei győztest. Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. A díj jelölési szakaszában több mint 630…

A városiasodás miatt felértékelődik a díszkertészet

A városiasodás miatt egyre inkább értékesebbé válnak a zöldövezetek, ennélfogva pedig a díszkertészetben rejlő lehetőségek is nőnek. Az emberek jelentős része urbanizált viszonyok között él, ezért a parkosított zöld felületek felértékelődnek, a dísznövény ágazat pedig kiemelt szerepet játszik az élhetőbb…

A gulyásleves is felkerült a hungarikumok listájára

A pálos rend és a hollóházi porcelán mellett a magyar gulyásleves is hungarikum lett a Hungarikum Bizottság döntése alapján. A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán -…

Borászati tanulmányúton járt a NAIK Grúziában

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a grúz kvevri-technológiával ismerkedett meg a tanulmányút során. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet két munkatársa 2017. novemberében egy grúziai tanulmányúton vett részt, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciái Főosztálya finanszírozott, az utazás megszervezésében…

Több száz kilónyi adományt gyűjtött össze a NAIK

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs központ (NAIK) jelentős mennyiségű Mikulás ajándékot gyűjtött össze a Heim Pál Gyermekkórház részére. A NAIK Facebook-oldalán tette közzé a hírt, miszerint idén összesen 700 kilogramm tömegű adományt gyűjtöttek össze ünnepi felhívásuk keretein belül.