Hírek

A bor tökéletes élményének kellékei

A borfogyasztás rituáléját számtalan összetevő befolyásolja, vagy akár ronthatja el. A borozás tökéletes élményének elengedhetetlen kellékei. Dugóhúzó Rengeteg féle dugóhúzó létezik, kezdve a legegyszerűbb kiképzésű, pusztán a kézi erőre alapozó T-alakúaktól az egészen komoly elektromos szerkezetekig, amelyeknek viszont már rendesen…

Olasz Gasztronómiai Világhét lesz november végén

Az olasz gasztronómiát népszerűsítő programsorozat indul az olasz külügyminisztérium kezdeményezésére. Többek között szemináriumokkal, konferenciákkal, séftalálkozókkal, filmvetítésekkel, kóstolókkal és vacsorákkal népszerűsíti az olasz konyhát november 20. és 26. között Magyarországon is a 2. Olasz Gasztronómiai Világhét. A világhetet az olasz külügyminisztérium…

Ismerje meg a Villányi borvidék super premium borait!

Villányi franc szakmai napot és kóstolót rendeznek Villányban, ahol super premium minőségben mutatják be a villányi franc-t. Öt villányi helyszínen 24 termelő több mint 40 cabernet franc-ját ismerhetik meg az érdeklődők a 3. Franc&Franc fórum november 25-i kóstolónapján, melyet november…

Borban az igazság: a leggyakoribb tévhitek a borról

Számos olyan szokás és tévhit övezi a borfogyasztást, melynek nincs valóságalapja. 13+1 városi legenda a borról. A tapasztalt, sokat látott kóstolók biztosan mosolyogni fognak a következő boros tévedéseken, legendákon, de nem illik viccelődni a kezdők kárára. Jól tudjuk, az újszülöttnek…

Balatoni borvidékeink és boraik

A Balaton különféle borvidékei és azok jellemzői. A Balatoni Borvidéki Régióba tartozó borvidékek: Badacsonyi, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki, Balaton-felvidéki, Nagy-Somlói és Zalai borvidékek - olvasható a vinoport.hu cikkében. A borvidék fogalma: olyan termőhely, amely több település közigazgatási területére kiterjedően hasonló éghajlati,…

Szét van szabdalva a balatoni borvidék

Egységes régióként kellene kezelni a hatalmas potenciált rejtő balatoni borvidéket. Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly…

Döbbenetesen kevés tejterméket fogyasztanak az iskolások

A 10-12 éves korú gyermekek közel fele a mindössze hetente néhány alkalommal, fogyaszt magas kalcium tartalmú tejtermékeket, például joghurtot – derült a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által, 860 gyermek megkérdezésével készített országos felmérésből. A felmérés rávilágított arra is, hogy a…

Rovaralapú élelmiszerek kerülnek a boltok polcaira Svájcban

Rovaralapú élelmiszerekkel, egyebek között rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban, amely Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását. A Coop szerint a fehérjében gazdag lisztkukacból - a lisztbogár lárvája - készülő "húspogácsák" és "fasírtgolyók" augusztus 21-étől lesznek elérhetőek…