Hírek

Húsfogyasztásunk csökkentése egy lépés lenne környezetünk védelméért

A hústermelés óriási tempóban nő világszerte, ökolábnyoma pedig nem csekély. Az állattenyésztés externáliái, kedvezőtlen környezeti hatásai azonban nincsenek beárazva a kész húsipari termékbe. Ezen változtatnának a zöldek.  A zöldek körében egyre erősödnek azok a hangok, melyek…

Túl ügyesek a mézelő méhek, elveszik a vad beporzóktól az élelmet

Környezetvédő csoportok sokat kampányoltak az elmúlt években a mézelő méhek megmentéséért. Ez elviszi a hangsúlyt arról, hogy a többi fajjal is baj van. Az európai méhfajták felét a kipusztulás fenyegeti. Az okok sokrétűek: A mézelő méh manapság ember által…

Akár száz évig is felhasználható az újrahasznosított műanyag

Az ESE World kísérletei alapján a nagy sűrűségű polietilén (High Density Polyethylen, HDPE) ellenőrzött körülmények között akár tíz alkalommal is visszaforgatható a gyártási folyamatba. Az megfelelő körülmények biztosítása érdekében az ESE Worldnél kialakítottak egy ellenőrzött kísérleti modellt, illetve a

Látogatható gyümölcsfajta-génbanki gyűjtemények

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ négy telephelyén összesen 60 hektár területen található az a nemzeti gyűjtemény, amely 18 gyümölcsfaj 6600 regisztrált tételével a Kárpát-medencéből származó gyümölcsök alakgazdagságát egyedülálló…

Tízezer tonna megmentett élelmiszer, százezreknek segítség

Míg napjainkban világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer-feleslegek megmentése is. Az Élelmiszerbank két fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és mérsékelje a nélkülözést. A tavalyi évben a korábbi eredmény közel kétszeresét, 9 300 tonna élelmiszert mentett…

Foodies – fiatal és tudatos fogyasztók

A nagyvárosokban, mint például Berlin egyre több olyan fiatal van, aki szeretné tudni, hogyan, pontosan honnan, és valójában mi kerül az asztalára. Ezen fiatal fogyasztók többsége 1980-90-es években születtek és már-már mozgalommá alakult a „tudatosságuk”. Berlinben ezek a fiatalok nemcsak…

Porzó drónok, építőanyag nádból - ötletek a zöld innovációk csokrából

A környezetünk megóvását és a zöld életmódot szolgáló termékek, eljárások fejlesztése egyre inkább középpontba kerül, a nagyvállalatok többsége is a zöld megoldások felé fordul. Az innovációs törekvések fő mozgatórugója a fenntarthatóság, így sorra születnek az ezt elősegítő forradalmi újdonságok a…

Veszélyes a vízgyűjtő területek foszfor szennyezettsége

Veszélyesen magas szintű a világ édesvízi vízgyűjtő területein az ember által előállított foszfor szennyezése. A legsúlyosabban szennyezett térségek közé tartozik Európában a Duna vízgyűjtő területe. Az Amerikai Geofizikai Unió folyóiratában, a Water Resources Researchben közzétett tanulmány készítői számszerűsítették, hogy az…