Hírek

Most kell megragadniuk a pályázati lehetőségeket az élelmiszer-ipari cégeknek

Lehet, hogy 2020 után már nem, vagy csak korlátozottan lesz lehetőségük uniós forrásokra beruházásaikhoz – erre hívja fel a figyelmet az agrotrend.hu-nak adott interjújában Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának igazgatója. 2020 után várhatóan…

Veszélyes lehet a hamis méz

Egészségügyi kockázata is van a hamisított mézeknek, ezért határozott fellépést kérnek az EU-tól a magyar szakmai szervezetek – tájékoztat honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A NAK és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) sürgeti az Európai Unió…

Magyarország világszínvonalú, GMO-mentes mezőgazdasági termelésre képes

A szeptember 20-án kezdődő 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megmutatja, hogy Magyarország ma már világszínvonalú, GMO-mentes mezőgazdasági termelésre képes. Erre hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor szerdán, a rendezvényt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón. Az agrártárca vezetője elmondta,…

Ötezer tonna élelmiszert mentett meg idén az Élelmiszerbank

Élelmiszeripari partnerei segítségével idén eddig mintegy ötezer tonna élelmiszert mentett meg és juttatott el 250 000 rászorulóhoz az Élelmiszerbank. A szervezet szerdai közleményében felidézi, hogy a világon 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy évente kárba az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete,…

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

Lezárult a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elrendelt felmérés ezúttal is arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A szakemberek a 39…

Húskészítmény vagy „minek nevezzelek?”

A Magyar élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően augusztus óta szigorúbb szabályok vonatkoznak a húskészítményekre. Eszerint virsli és párizsi elnevezéssel már csak a magasabb, a korábbi 40 százalék helyett legalább 51 százalékos hústartalmú termékek kerülhetnek forgalomba. Ez nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb…

Csúcson az ásványvízfogyasztás, duplázódik a forgalom

A hőhullám miatt ezekben a napokban soha nem látott mennyiség fogy ásványvizekből - közölte Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója. Elmondása szerint a CBA-üzletek jelentős részében akár négyszer annyi ásványvizet is vesznek a fogyasztók, mint egy átlagos nyári…

Lassan önálló tudományág lesz a sörmeteorológia

A nemzetközi sörnap a sör ünnepe, melyet 2012-óta minden év augusztus első péntekén tartanak. A nemzetközi ünnep gondolata egy kis amerikai sörözőből, Santa Cruzból indult világhódító útjára. Magyarországon először 2015-ben ünnepeltük…