Hírek

Az elnök tyúkja: Ceausescu szelleme visszatért

A komoly élelmiszerhiánnyal küszködő Venezuela elnöke és felesége jó példával jár elől. Hatvan tyúkot tart otthonában és mindent megtermel, ami az önellátáshoz szükséges. Ültessetek, vessetek, műveljétek meg a közparkokat, a gyárudvarokat, telepítsetek veteményest az erkélyekre, a háztetőkre – adta ki…

Moldáv parasztok sokkolják az internetet, a legendás QUEEN együttes darabjával

2015-ben a Moldovai Köztársaság vezetői egy hirdetési kampányt mutattak be, amelyben valódi gazdálkodók szerepeltek. Ebben a két perces klipben, a gazdálkodók és mezőgazdászok a legendás QUEEN együttes “The Show Must Go On” című slágerét dolgozták fel. [embed]https://youtu.be/HjAay_X5i9Q[/embed] A gazdálkodók és…

Árt-e az egészségnek a foltos zöldség és gyümölcs fogyasztása?

Az emberek zöme – elsősorban esztétikai okokból – igyekszik kiválasztani a minél hibátlanabb gyümölcsöket és zöldségeket a boltban. De vajon jelentenek-e valamilyen kockázatot egészségünkre az árun lévő foltok és puhább részek? Erre válaszol Elizabeth Brauer a TED-Ed legutóbbi videójában. Az…

Vádemelés megsemmisítésre váró élelmiszert értékesítő bűnszervezet ellen

Jelentős mennyiségű rossz minőségű termék üzletszerűen elkövetett forgalomba hozatala, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt emelt vádat tizenkilenc ember ellen a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség, a hatóságok több mint 250 tonna lejárt szavatosságú élelmiszert foglaltak le. A különböző áruházláncoktól átvett lejárt,…

Hidegen sajtolt repceolaj: a serpenyőbe is?

A hidegen sajtolt repceolaj alkalmas főzésre, sütőben történő sütésre és párolásra. A serpenyőben és az olajsütőben való sütéshez azonban „finomított” olajat ajánlanak a szakértők (pl. kedvező áron a bevásárlóközpontokban beszerezhető növényi olajokat). Magyarázat: Sütéskor a serpenyő gyorsan 200 °C feletti…

Sírásmentes hagymát termesztene?

Japán csak úgy tobzódik a klassz újításokban. A sírásmentes hagyma csak tovább bővíti e halmazt. Japán a technológiai és kulináris csodák büszke hazája. Az utóbbiak viszonylag ártalmatlan, újkeletű képviselője sok szakács vállát nagy tehertől fosztja meg, amikor is elözönli a…

Valódi hús lesz a virslikben húsipari hulladék helyett

A Magyar Élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően a termékek címkéin feltüntetett húsmennyiség arányába nem számíthatják bele a gyártók a csontokról mechanikailag lefejtett mellékterméket. A szakma szerint ezzel garantáltan javulni fog a hazai termékek minősége. Eltünteti a silány minőségű húskészítményeket a boltok polcairól…

A nagy átverő só!

Sokakban felmerül a félelem: veszélyes lehet-e az egészségre az asztali só. Nem csak a só ismert negatív élettani hatásairól van szó, hanem az adalékanyagokról is. Ha valakinek nem jutna eszébe éppen ettől rettegni, bizonyos forgalmazók előszeretettel hívják fel a figyelmünket…