Hírek

Sírásmentes hagymát termesztene?

Japán csak úgy tobzódik a klassz újításokban. A sírásmentes hagyma csak tovább bővíti e halmazt. Japán a technológiai és kulináris csodák büszke hazája. Az utóbbiak viszonylag ártalmatlan, újkeletű képviselője sok szakács vállát nagy tehertől fosztja meg, amikor is elözönli a…

Valódi hús lesz a virslikben húsipari hulladék helyett

A Magyar Élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően a termékek címkéin feltüntetett húsmennyiség arányába nem számíthatják bele a gyártók a csontokról mechanikailag lefejtett mellékterméket. A szakma szerint ezzel garantáltan javulni fog a hazai termékek minősége. Eltünteti a silány minőségű húskészítményeket a boltok polcairól…

A nagy átverő só!

Sokakban felmerül a félelem: veszélyes lehet-e az egészségre az asztali só. Nem csak a só ismert negatív élettani hatásairól van szó, hanem az adalékanyagokról is. Ha valakinek nem jutna eszébe éppen ettől rettegni, bizonyos forgalmazók előszeretettel hívják fel a figyelmünket…

Egri pincészet lett a felfedezett

Két nagyaranyat, 95 aranyérmet és 57 ezüstérmet ítélt oda a különdíjak mellett a 2016-os VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűrije idén; a díjakat Budapesten adták át. Az idei VinAgora borversenyre 505 nevezés érkezett 14 országból. Többi között Ausztrália, Brazília, Libanon, Horvátország, Izrael,…

Huszonkét országba juttatja el a magyar paprikát a Maggi

109 tonna hazai termelőtől vásárolt édesnemes fűszerpaprika-őrleményt használt fel a Nestlé európai hálózata a Maggi konyhai termékek elkészítéséhez 2015-ben. Idén a magyar csípős pirospaprika felvásárlása is növekedhet a piacra bevezetett új termékeknek köszönhetően. Évente több mint 1700 hazai vállalkozás szállít…

Németországban GMO-mentes takarmánnyal GMO-tlanítja teheneit a Lidl

A német cég bejelentette, nem ad génmódosított takarmányt a teheneinek, a saját márkás tejük és más tejtermékeik megkapják a GMO-mentes matricát. A génmódosított élelmiszerek, azaz GMO-k káros hatása ugyan erősen vitatott (a kutatók pedig folyamatosan dolgoznak a biztonságossá tételén), a…

A NÉBIH fokozottan vizsgálja az étolajokat

Az elmúlt években a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – más termékcsoportokhoz hasonlóan – folyamatosan ellenőrizte az étolajokat is. A feltűnően alacsony árú termékek kiemelt ellenőrzése élelmiszerlánc-biztonsági szempontból indokolt, ezért a hivatal közérdekű bejelentésként kezelte a Magyar Nemzet megkeresését és haladéktalanul…

A közösségi gazdaság biztonságot ad a termelőnek és a fogyasztónak is

Ki ne szeretné, ha lenne egy biokertje, ahol minden megterem, ami a konyhára kell, de a kapálást, a locsolást és minden egyebet elvégeznének helyette. Néhány éve hazánkban is működik már az úgynevezett közösségi gazdaság. Kunszálláson két biogazda is csatlakozott a…