Hírek

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

Lezárult a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elrendelt felmérés ezúttal is arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A szakemberek a 39…

Húskészítmény vagy „minek nevezzelek?”

A Magyar élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően augusztus óta szigorúbb szabályok vonatkoznak a húskészítményekre. Eszerint virsli és párizsi elnevezéssel már csak a magasabb, a korábbi 40 százalék helyett legalább 51 százalékos hústartalmú termékek kerülhetnek forgalomba. Ez nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb…

Csúcson az ásványvízfogyasztás, duplázódik a forgalom

A hőhullám miatt ezekben a napokban soha nem látott mennyiség fogy ásványvizekből - közölte Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója. Elmondása szerint a CBA-üzletek jelentős részében akár négyszer annyi ásványvizet is vesznek a fogyasztók, mint egy átlagos nyári…

Lassan önálló tudományág lesz a sörmeteorológia

A nemzetközi sörnap a sör ünnepe, melyet 2012-óta minden év augusztus első péntekén tartanak. A nemzetközi ünnep gondolata egy kis amerikai sörözőből, Santa Cruzból indult világhódító útjára. Magyarországon először 2015-ben ünnepeltük…

Miért drágul a vanília?

Ahogyan a fejlett országokban egyre több természetes élelmiszert fogyasztanak, úgy szorul ki bizonyos fogyasztói rétegek kívánságai közül a kristály vanília. Ez vezetett odáig, hogy egy csomag madagaszkári vanília éppen tízszer annyiba kerül, mint öt évvel ezelőtt. A drágulás jó hír…

Tevetejjel folyó kánaán

Az ausztrálok jó ideje nem tudják, mit kezdjenek a kontinens közepén kóborló, és egyre szaporodó tevenyájakkal. A 19. században a központi területek feltárására importált tevéknek sokáig jó hasznát vették olyan száraz körülmények között, hogy a szekerek kerekei küllőkre estek szét,…

A kaukázusi kefirek is rangsorba álltak a Szupermentán

nébA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tesztsorozatának következő állomása a kaukázusi kefirek vizsgálata volt. Laboratóriumban mérték a 18 natúr termék fehérje és zsírtartalmát, ahogyan a csomagolóanyagból történő káros anyag kioldódását is ellenőrizték. A komplex tesztelés ezúttal is magába foglalta a termékek…

Drágulnak a főbb élelmiszerek világszerte

Tovább emelkedtek az élelmiszerárak a nemzetközi piacokon, leginkább a tejtermékek, a gabona- és húsfélék drágulása miatt - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az MTI-vel. A FAO élelmiszerár-indexe, amely az öt legfontosabb termékcsoport árváltozását követi, júniusban 1,4 százalékkal…